Knjižni molji in pravopis

Odgovarjajo: Nataša Purkat, univ. dipl. slovenistka in sociologinja kulture • mag. Gordana Rodinger, prof. slov. j. in zgodovine

Kako izdati knjigo, oz. pogoji za izdajanje knjige

Default avatar
Živjo!
Jaz pišem knjigo, ki še ni dokončana, a preden jo dokončam in tudi izdam bi rada vedela par stvari;
~Kakšni so starostni pogoji?
~Kolikšen je približen strošek v založbi (nad 1000 izvodov)?
~In nazadnje, kako sploh izdati knjigo (kontaktiranje založbe, itd.)?

Vesela bi bila še kakšnega podatka, predvsem od tistih, ki imajo izkušnje oz. delajo v založbi :)

Upam, da bo čim več odgovorov :)

Lp, Uma!
Default avatar
Uma Mint je napisal/a:
Nekje 6000€, tako čez palec povedano.
Default avatar
Iskreno povedano, jo boš morala verjetno izdati v samozaložbi, torej nositi vse stroške sama. Ko jo boš nato - če jo boš - prodajala preko založbe, pa bodo oni pobrali tričetrtine tvojega zaslužka. Taka je realna krutost pisateljev in piscev.
Default avatar
Lahko jo pa objaviš npr. na Lulu.com v e-obliki. To te še najmanj stane in še največ zaslužiš z e-knjigo. Ki jo moraš potem oglaševati, da jo kupijo v e-obliki. Tukaj je boljše, če pišeš v angleščini.
Default avatar
Danes 2019 je napisal/a:
Dobra ideja, hvala. Ali mogoče obstaja podobna stran v slovenščini? Sem iskala, a nič našla. Kje pa je dobro oglaševati, če morda veš?
Default avatar
dobra ideja je napisal/a:
V slovenščini mislim, da ni podobne strani. Mogoče ti jo založbi Beletrina naredijo v e-obliki za Biblos.si. Samo mislim, da boš lažje prišla skozi, če objaviš na lulu.com. Za promocijo lahko uporabi kolegice (od ust do ust), facebook, kakšne FB skupine, literarna društva...
Default avatar
založba obzorja, kar iščete :)
Default avatar
5ka https://www.zalozba5ka.com/
gdč. Petra Škarja ima super razumljive in ugodne seminarje o tem kako izdati knjigo oz. ti vse lahko ona zrihta, ker že ima o tem izkušnje.
Default avatar
Petra Škarja je meni zelo arogantna.
Sicer pa ona ni založnica po profilu, če se ne motim?
Ona je prepoznavna zaradi marketinga oz. je bolj specialistka v marketingu, v knjižnici pa je samo po 1 izvod njenih knjig ...
Ne vem, kako je ona prodajala te knjižice.
Ali delate reklamo zanjo?
Default avatar
Predlagam, da se resnično ne poslužujete njene založbe iz izkušenj prijateljev ne prinese nič dobrega. Gospodična Petra v resnici nima pojma o marketingu, knjižne uspešnice so le lovorike iz mlajših let, uspešna prodaja knjig ne temelji na kakovosti in tolikšni berljiosti ( primer tega je nova knjiga Aljoše Bagole ne pa Škarja), vendar so knjige prodajne uspešnice zaradi kupljenih knjig določenih podjetji, ki kupi zaposlenim knjigo za novo leto ipd priložnosti. Od tu doseganje tako visoke norme in kao nalepka bestseller. Pripravi se na to, da močno poseže v zasebno življenje in po vsaki ceni želi vzpostaviti preveč prijateljski odnos, vsiljivo vendar zelo spretno z besedami ter manipuliranjem. Nekatere preboji so bili celo bazirajo na več kot le prijateljskem odnosu. Tudi če pogledaš članke, intervjuje... avtorjev v katerih se opisuje knjige iz asortimana založbe, gre bolj za samopromocijo Petre (ne založbe!) in njenega mreženja. Če se nočeš počutiti izigranega ter biti lutka, zgolj za uspeh nekoga, ki se bo izdajal za neskončno iskrenega, predlagam da izbereš drugo založbo. Nikakor se ji pa ne zoperstavljaj, mnogo ljudi je v neprijetnih in neprijateljskih odnosih z gospodično, ki pokaže pravi obraz - arogantnost, zaigrana pozitiva in nasmešek izgineta.
Default avatar
afrika_paprika je napisal/a:
Vsaj še nekdo, ki ima enako mnenje. Hvala.

Moderatorji

Nataša Purkat , univ. dipl. slovenistka in sociologinja kulture
Nataša P
mag. Gordana Rodinger , prof. slov. j. in zgodovine
Gordana Rodinger