Prehrana in kulinarika

s čim vzhajat kruh

Default avatar
Lepo prosim za ideje za vzhajanje moke. Sin ne sme kvasa, pecilnega praška, vinskega kamna, vsega pač, kar vsebuje sodo bikarbono, ne sme jogurta, sme le mozarello. Pravkar imam na poskušnji amarantovo moko in zmiksano mozarello, upam da bo kaj naraslo.
Default avatar
Pač ne bo jedel kruha ampak pa kaše, testenine in omlete iz žitaric na katere ni alergičen. Se da tudi tako preživet in ni bistveno bolj kompliicirano kot namazat kruh.
Default avatar
Točno to sem hotel napisat - jaz pbrez kruha živim že vsaj 10 let, pa mi nič ne manjka.
Default avatar
Sestavine za ajdov kruh
500 g zelene ajdove kaše (uporabiti moramo zeleno ajdovo kašo, ker je "živa" in kali (najugodnejša je v Hoferju za 400 g za 1,49 €, Dm-u…)
1 skodelica vode (to je 235 ml)
1 žlička soli
Navodila za pripravo:
1. Ajdovo kašo operemo, nanjo nalijemo kakšen liter vode ter jo pustimo namakati čez noč oz. čez dan, če jo namočimo zjutraj (cca. 12 ur).
2. Ajdovo kašo odcedimo, vendar je ne operemo!!! Dodamo vodo in sol ter s palični mešalnikom zmešamo do gladkega.
Damo v stekleno posodo, pokrijemo s folijo in pustimo na toplem čez dan oz. noč
( cca. 12 ur). Testo bo ponoči lepo fermentiralo in se dvignilo
V model za peko kruha damo papir za peko ter vanjo prelijemo testo. Pustimo vzhajati, da lepo naraste za cca. 1 cm. Poleti se to zgodi v nekaj urah, pozimi je potrebno pustiti čez noč oz. dan. Ne pustite pa več kot 12 ur, da se testo ne bo skisalo.
Pred peko po želji posujemo s poljubnimi semeni. Moja najljubša kombinacija tako s stališča okusa kot tudi estetike je črno-bela kombinacija belega sezama in črnega maka.

Pečico segrejemo na 170 stopinj Celzija in pečemo 1 uro in 10 minut.
6. Ta kruh je zelo živ, zato vam priporočam, da ga hranite v hladilniku in ga nekaj časa pred zaužitjem pustite na sobni temperaturi. Nekaj pa ga lahko shranite v zmrzovalniku. Tako je dovolj, če ga pečete 1 x na teden in morda spečete naenkrat tudi dve ali več štruci, razrežete na poljubne kose in zamrznete.
Dober tek!!!