Kutak za biologiju

Odgovarjajo: Kristina Latin, mag. educ. biol. chem.

kucne plijesni i zdravlje

Default avatar
Ucili smo o plijesnima pa bi trebala istraziti koji su sve uzroci sirenja kucne plijesni i kakav ima utjecaj na zdravlje. Pronašla sam da je razlog preslabo grijanje stana, preslabo zracenje i klimauređaji. Da li mi mozete dalje pomoci?
Default avatar
Tako je. Dobrim putem ste krenuli :)

Nedovoljno grijanje stanova u hladnom dijelu godine je jedan od najčešćih uzroka nastanka kućne plijesni, ali i pojave zdravstvenih problema koji najčešće zahvaćaju dišni sustav. Ako ste učili o plijesnima, onda znate da njihovom razvoju pogoduje hladniji zrak i povećana vlaga u zraku. Dodatni razlog njihovog širenja je i prerijetko provjetravanje takvih prostorija.

Ono o čemu se još uvijek ne priča dovoljno jest važnost održavanja klima uređaja upravo zbog toga što mogu postati izvor plijesni. Naime, pri radu klima uređaja, u unutrašnjem mračnom, hladnijem dijelu dolazi do kondenzacije vlage što pogoduje razmnožavanju plijesni. Tako nastaju i prikriveni izvori zdravstvenih problema: iritacija kože, očiju, nosa, grla, razvoj alergijske reakcije i slično. Posebno su osjetljive osobe s oslabljenim imunitetom, alergičari i astmatičari.

Htjela bih vam skrenuti pažnju na još jednu zanimljivu poveznicu. Naziva se sindrom bolesne zgrade, a povezuje se upravo s neodržavanim klima uređajima i posljedičnom lošom kvalitetom zraka u prostoriji zgrade u kojoj se duže vrijeme boravi. Sindrom bolesne zgrade opisuje skupinu simptoma prisutnih tijekom boravka u zgradi, a nestalih vrlo brzo nakon napuštanja zgrade. Manifestira se glavoboljom, umorom, pospanošću, kašljanjem, čestim infekcijama dišnog sustava, suzenjem očiju, curenjem iz nosa, suhoćom i nadraženošću kože, sluznice očiju, nosa i ždrijela.

Ovdje vam je i link jednog prikladnog članka s portala pa pogledajte hoće li vam pomoći.
https://med.over.net/hr/clanek/dolazi-s ... nficirali/

Lijep pozdrav

Moderatorji

Kristina Latin , mag. educ. biol. chem.
Kristina Latin