Avtomobilizem

Odgovarjajo:

poraba goriva

Default avatar
Zanima me kolikšno porabo goriva imajo vaši dizli (lahko tudi bencinarji) predvsem pegeot 206 karavan 1.4 hdi ali podobna vozila. napisane informacije o porabi so tako optimistične od 3,8 litrov do 5 litrov na 100km. Kdaj prideš do porabe 3,8 ali 4 litre -tega ne dosežeš ne pri mestni vožnji, ne pri vožnji po avtocesti, ne pri med mestni vožnji ker je tudi to krajša vožnja. Ali vam je kdaj uspelo doseči tako porabo. S 40 litri nam uspe narediti cca 800 km ali še manj. Kolikšno porabo pa imajo 1.7 ali 1,8 in 1.9 ali 2,0 dizel
Default avatar
Fiat punto 1.2. - poraba nej bi bla kao 5,7 - jaz pod 6 še nism šu.

Povprečno 6,93 l

Mam 50 literski tank, s katerim nardim povprečno 635,5 km.

SI RAČUNAM :))))))))))))
Default avatar
Laboratorijsko porabo je v praksi res zelo težko doseči, še posebej tisto najnižjo, ki naj bi veljala za relacijsko vožnjo. Sam sem rekord (po potovalnem računalniku, za katerega pa nisem čisto prepričan, da je vedno natančen) s 3,9 litra (1.9 TDi 66 kW) dosegel na res lepi nedeljski vožnji po Kočevskem. Najprej po južni obvoznici (130 do 140 km/h), nato pa bolj ali manj po omejitvah (največ 100 km/h izven naselij in največ 60 km/h v naseljih). Cesta je bila čisto prazna, v višjo prestavo sem prestavil pri 2000 vrtljajih. Skratka, doma sem bil zelo presenečen, ker se mi nikakor ni zdelo, da bi vozil posebej počasi ali celo nalašč varčno.

Poskusi še sama s kakšnim podobnim izletom (denimo v Belo Krajino in nato v Kočevje), ki je dovolj dolg, a ne vodi po polnih cestah niti ne veliko po avtocestah. Se mi zdi, da bi ti ob primerni vožnji lahko uspelo prevoziti več, kot si zapisala.
Default avatar
Renault clio 1,5 DCI povprečna poraba med 4,2 in 4,8.
Z enim tankom naredim 1000 km včasih še malo več (drži 50 l).
Vozim pa med 1800 in 2500 obrati.
Default avatar
GOLF IV TDI (90)
- "tovarniška" 4,9 l/100km
- povprečna 5,5 l/100 km
Zdi se mi precej dobra "napoved" - če bi sam imel manj mestnih voženj, predvsem pa bol umirjen stil vožnje, bi bila poraba zelo blizu "napovedani".

LP, Škorpjon
Default avatar
Laguna 1.8 RT letnik 95
10 letno povprečje 8.5l/100km (več mestne vožnje, kot pa ostalo)

6,9l/100km (relacijska vožnja v nemčijo po avtocesti od 130-160 km/h, pač kolkr se je dalo pritisnt, poln prtljažnik 4 težke odrasle osebe). Pod 7 mi je vedno uspelo spraviti tudi na morje v južno dalmacijo.

Sama mestna vožnja pa je med 9-10l/100 km, odvisno od vremena zima/leto

Še prej sem imel pa R 18. Tam sem pa na relacijski vožnji manj bencina porabil, kot je pisalo v knjižci.
Default avatar
Hm, potem so pa teli punti 1.2 kar vsi isti... Jaz sem se pa že spraševala, kako vozim, da toooliko porabim :)) (pa se kao trudim in vozim varčno)

Povprečno porabo imam 6,5 (ja, tudi jaz računam), je pa res, da je moja vožnja samo mestna, relacijskih pa praktično nimam (za to imamo drugi avto :))
Default avatar
Jaz imam Laguno 2.0 in pri mešani vožnji je poraba nekje 6.5 litra, ko pa grem kam dlje pa okrog 5
Default avatar
Računaj na porabo okoli 5l (če imaš le kaj mestne vožnje + klima). Ni pa kakšen poseben problem relacijo vozit za dobre 4 litre.

lp k
Default avatar
Jost + Kristian,

Vi dva se sploh ne vozita. Vi samo gledate na ekonometar ali vam "malo" kaže. Tudi sam imam zelo šparoven diesel motor in lahko povem, da se s tako porabo, da vozit edino, če voziš kot po jajcih in paziš, da samo vzdržuješ hitrost brez zaviranja in dodajanja gasa. Tudi ti najnovejši disel-i za normalno vožnjo brez gledanja na porabo, porabijo okoli 5.5-6.5 litrov/100 km. Vse kar je manj je "jajcanje" in ne vožnja.

Laguno 1.8 imamo službeno in moram reči, da je poraba na relaciji Maribor - Ljubljana - Maribor vedno vsaj 8 litrov. Avtomobil je redno servisiran.
Default avatar
Dizel kupuje tisti, ki letno prevozi vsaj 20 tkm (verjetno ne mestne vožnje). Za relacijo idrija - ljubljana potrebujem 45 min ob povprečni porabi pod 4.5l clio 1.5dci, pod 5.5 vw golf 1.9tdi in p307hdi (da počasi vozim - pol ne bi gum na 15000km zamenjal). Vsekakor pa v naseljih po omejitvah.

lpk

p.s. če ni skrivnost kolesar kakšen avto pa voziš?
Default avatar
Disel je mogoče res bolj požrešen vendar jaz imam bencinarja. 2.0 motorji od Lagune so znani po svoji varčnosti.
Default avatar
to pa nakladaš gume menjat na vsakih 15.000 km, to je 2x na pol leta nove gume :)))
Default avatar
Bi pa rad videl katera laguna 2.0 bencinar žre povprečno 6,5l/100km

Je treba znat tudi merit in računat in to skozi daljšo periodo in ne samo enkrat vsake tolko časa.
Default avatar
Žal resnično (sicer prednje), to je žrtev ovinkaste ceste.

k
Default avatar
Moja ima sigurno tako porabo. Redno vodim statistiko
Default avatar
Mogoče pa kupuješ nekvalitetne gume, saj jaz vozim zelo hitro in imam do službe tudi zelo ovinkasto cesto, pa me gume zdržijo dobrih 50.000 kilometrov. Res pa kupujem bolj kvalitetne gume in ne tistih nalitih.
Default avatar
Govoril sem o Laguni bencincu 1.8. V šparavnosti ne dosega niti "š".
Tvoja 2.0 pa porabi sigurno še malo več.

Tako kot je nemogoče z normalno vožnjo uničiti gume v 15.000 km tako ni mogoče z normalno vožnjo celega tanka ne ODSEKA na mešani relaciji( mesto, regionalna cesta in avtocesta), voziti pod 5 l/100 čeprav voziš diesel.

Vse tesne vožnje avtomobilov dokazujejo, da je v kombinirani vožnji na daljše obdobje(vsaj en tank) nemogoče doseči povprečje pod 5.5 l/100 km.
Res je, da ga na testu tudi malo naterajo, večinamo pa se normalno vozijo enako kot vsaki povprečni voznik, ki si tudi tu pa tam zaželi malo hitrejše vožnje in naredi nekaj hitrih kilometrov, kar tako, neoziraje na porabo. Saj avto nimamo samo zato, da šparamo.

Tudi diesel motorje kupuje vedno več ljudi, ki delajo malo kilometrov iz preprostega razloga, ker je vožnja zaradi visokega navora v nizkih vrtljajih dosti bolj prijetna kot vožnja bencinca, ki ga moraš preganjati za enak efekt.

Enako venja za SUV-e in "Đipe", ki jih ljudje kupujejo čeprav se ne vozijo po brezpotjih.

Ne gleda se vse skozi matematiko. Če bi bilo tako, bi bilo najbolj poceni hodit peš.
Default avatar
Lep pozdrav!

Zanimiva tema ta poraba goriva.Tisti tovarniški podatki ,ki jih navaja proizvajalec včasih držijo vglavnem pa ne.Saj oni opravljajo te svoje meritve na nek svoj način,ki pa ni tako blizu naši realni vožnji.Sam vozim focusa tdci 85kw/115hp pa mi popije nekje okoli šestih litrov včasih mogoče kakšen deci manj ali več.Opravljam tako daljše kot krajše relacije slednjih je nekaj več.Ko pa sem imel toleda 1.9 tdi 66kw/90ps je bila slika precej podobna.Imam še enega starega golfa 1.3,ki pa nikoli ne popije manj kot 8,5 litra bencina.Kaj dosti glede porabe ne moraš storiti avto popije pač toliko kot rabi,lahko sicer malenkost vplivaš na to z vožnjo v idealnih obratih motarja z čim višjo prestavo,rednim servisom itd,itd,kaj dosti pa tudi ne moreš spremeniti.

Lep pozdrav in srečno vožnjo!
Default avatar
Reci kar češ, bencinar laguna 2.0 povprečno sigurno ne porabi 6.5 l/100km pri običajni mešani vožnji (mestna+avtocesta+varčna vožnja)

6.5 l/100km ali celo manj lahko porabi samo pri varčni vožnji in ne verjamem, da vseskozi voziš varčno. Kolko moja porabi, sem ti itak zgoraj napisal. Tvoja lahko kvečemu pol lita manj porabi, nikakor pa ne 2 litra manj pri enaki vožnji kot je moja.

Moderatorji