Ženski in Moški čvek

Pravni nasvet: predčasna vrnitev na delo, čeprav si imel rezerviran dopust

Default avatar
Prijateljica je imela "rezerviran" dopust od 14.07. do 26.07. Šla je na dopust in včeraj prišla domov, ker kraj kamor je šla na dopust ni bil primeren (različni razlogi), sploh pa ne za toliko časa. Vrnila se je domov. Danes je šla v službo. Šefica jo je nagnala domov, češ če si na dopust, bodi!

Zdaj naju pa zanima ali ima šefica to pravico in kje to piše ali se ima prijateljica pravico vrniti na delovno mesto in koristiti dopust kasneje?

Dela na eni od slovenskih srednjih šol.

P.S. Delovno pravo obratuje bolj poredko :-(.
Default avatar
v Zakonu o delovnih razmerjih je zapisano, da ima delodajalec pravico prosto razpolagat s tvojim dopustom...zagotoviti ti mora 14 dni dopusta skupaj (ne glede ali je to januar, junij, december)...samo en dan dopusta lahko koristiš kadar hočeš, pa še to lahko delodajalec zavrne, če smatra, da je kakšno nujno delo...

žal je tako...seveda pa lepa beseda lepo mesto najde
Default avatar
Pomojem da je imela šefica prav. Meni se to zdi logično. Če je prijateljica za ta čas planirala dopust, naj bo zdaj na dopustu. Pred dopustom se lahko še zmišljuješ kdaj boš delal in kdaj ne, med dopustom pa bolj težko.
Default avatar
V solstvu je pac tako, da ne mores imeti dopusta med solskim letom. Pri nas je tako, da moramo ves letni dopust izkoristiti med letnimi pocitnicami, za cas cez solsko leto pa si pustimo 2 dni.
In dopust si planiramo in ga zapisemo na posebne obrazce ze konec maja, tako da se tocno ve, kdaj kdo bo in kdaj koga ne bo.
Tezko bi bilo imeti dopust med solskim letom, ker tako to potegne za sabo nadomescanja ostalih, ipd., ki si jih ucitelji ne moremo privosciti.