Zdravila in zakonodaja - arhiv

asentra in naramig

Default avatar
Spoštovani!

Zdravnik mi je predpisal Asentro. Jemljem jo že nekaj časa. Danes pa so mi v lekarni dali Zoloft, ker jim je Asentre zmanjkalo. Naj bi šlo za ustrezno zamenjavo? Ali je kakšna razlika razen v proizvajalcu?

Zaradi migrene večkrat jemljem Naramig tablete, ki mi jih je predpisal nevrolog. Na navodilih za Zoloft sem prebrala naj se te tablete ne bi jemale hkrati s tabletami, ki vsebujejo triptofan in sumatriptan.Naramig pa vsebuje naratriptan. Ali gre za enake substance? Kaj vi menite o sočasnem jemanju Asentre, oz. Zolofta in Naramiga? Ali je škodljivo in, če je, zakaj? Kaj mi priporočate namesto Naramiga?

Lep pozdrav, špela
Default avatar
Spoštovana Špela!
Zdravili Asentra in Zoloft vsebujeta enako učinkovino, to je sertralinijev klorid. Obe zdravili se uporabljata za zdravljenje depresivnih motenj z anksioznostjo, obsesivno-kompulzivnih motenj in paničnih motenj. Proizvajata ju različna proizvajalca, prvega Krka in drugega Pfizer. Obe zdravili se nahajata na listi medsebojno zamenljivih zdravil, kar pomeni da naj bi med njima ne bilo signifikantnejših razlik.
Pri obeh zdravilih so naštete zelo podobne interakcije z drugimi zdravili.
Vas zanima, zakaj se zdravilo Zoloft ali tudi Asentra ne sme jemati sočasno z zdravilom Naramig, ki ga jemljete za zdravljenje migrene. Da bi lahko to razumeli, morate poznati mehanizem delovanja zdravila Zoloft.

Verjetno ste že slišali za serotonin, biogeni amin (nevrotransmiter) v možganih, ki ga imenujemo tudi hormon sreče. Zdravilo Zoloft, ki deluje antidepresivno, deluje na ta način, da poveča delovanje serotonina. Deluje tako, da zavre njegovo ponovno absorpcijo, s čimer poviša njegovo koncentracijo in s tem njegov učinek.
Kaj je triptofan? Triptofan je aminokislina v obliki L-triptofan, iz katere se v človeškem telesu sintetizira serotonin. Serotonin pa se po normalni poti s pomočjo encima mono amino oksidaze razkroji nazaj v triptofan. Zato je v navodilu za uporabo zdravila Zoloft navedeno, da se ne sme jemati sočasno z zaviralci MAO (mono amino oksidaze).
Sedaj pa k migreni. Migrenska bolečina nastane v dveh fazah. V prvi fazi pride do zoženja možganskih žil, kar je posledica delovanja serotonina. V tej fazi pride do opozorilnih znakov. V drugi fazi pa pride do razširitve žil, kar povzroči hud glavobol. V tej fazi moramo žile ponovno zožiti, da umirimo bolečino. Serotonin pri tem ne pomaga, ker oži žile sistemsko in ne lokalno, da bi lahko odpravil glavobol.
Zato je bil izdelan strukturni derivat serotonina - triptan. Prva njegova modifikacija je bil sumatriptan v zdravilu proti migreni, ki se imenuje Imigran. Iz strukture triptana so bili kasneje izpeljani številni novi triptani. Z različnimi substituentami so vplivali na njihove farmakokinetične parametre in tako spreminjali biološko razpoložljivost, razpadno dobo, lipofilnost,.... Tako je nastalo mislim da sedem različnih triptanov.
Eden takih triptanov je tudi zdravilo Naramig, ki vsebuje naratriptan. Za to zdravilo je opisano, da ima manj neželenih učinkov od ostalih in, da deluje v manjši dozi. Skratka triptani se med seboj razlikujejo po doziranju, učinkovitosti, sprejemljivosti, času izločanja,.... Triptani selektivno kontrahirajo možganske žile in tako pomagajo pri migreni. Delujejo lokalno.
Vprašali ste me, če je sočasno jemanje Zolofta in Naramiga škodljivo?
Seveda je škodljivo. Pri sočasnem jemanju obeh se poveča možnost neželenih učinkov. Pride lahko do šibkosti, hiperrefleksije, nekoordiniranosti, zmedenosti, anksioznosti,...
Svetujem Vam, da si dodobra preberete poglavje previdnostnih ukrepov in interakcij pri zdravilu Zoloft, ker je naštetih več interakcij tudi z drugimi zdravili.
Glede migrene pa se posvetujte s svojim zdravnikom, ker je zdravil za pomoč pri migreni več. Zato ne bo problem izbrati drugo ustreznejše zdravilo.
Želim Vam uspešno zdravljenje in čim manj težav!
Default avatar
Spoštovani!

HVALA(!) za izčrpen odgovor.

Po svoje mi je zelo žal, da se bom morala odpovedati Naramigu, ker je zame do sedaj najbolj učinkovito zdravilo za migreno.
Ali je mogoče razmišljati o zamenjavi antidepresiva?

Lepo vas pozdravljam, špela
Default avatar
Spoštovana Špela!
Seveda bi bilo mogoče. V pogovoru z Vašim zdravnikom dobro pretehtajta, kaj je pri Vas pomembnejše in katere Vaše težave so bolj obvladljive. Pri tem Vam žal jaz ne morem pomagati in tudi ne bi bilo dobro.
Lepo Vas pozdravljam!
Default avatar
Hvala!

Lep pozdrav, špela
Default avatar
Mene pa zanima, ali je mogoče jemati samo eno od teh zdravil (triptan ali pa SSRI) za obe težavi, migreno in pomanjkanje serotonina?

Sama sem jemala Asentro, ki mi je odlično pomagala tudi pri migrenah, pa sem je bila zaradi stranskih učinkov prisiljena prenehati jemati. Bi mogoče lahko jemalo obratno, torej samo triptane? Na to idejo sem prišla, ker naj bi pač obe zdravili posnemali učinke serotonina, pa me zanima če imata zato v resnici kaj podobnih učinkov?
In še nekaj vprašanj: Kako je mogoče, da omenjena zdravila za migreno delujejo samo na možganske žile, ne pa tudi na druge? Ali delujejo samo na žilne receptorje, ali še kakšne druge? SSRI pa delujejo na vse serotoninske receptorje v telesu?

Hvala in lep pozdrav!
Default avatar
Spoštovana Tina!
Svetujem Vam, da še enkrat preberete moje prvo pojasnilo.
Glede odločanja, katero zdravilo bi bilo za Vas primernejše, Vam jaz na noben način ne morem svetovati. To je področje zdravnika, ki Vas zdravi. Svetujem Vam, da mu razložite svoja opažanja in, da se za vse spremembe odloči zdravnik, ki bo Vaše zdravljenje tudi spremljal.
Vaše vprašanje, kako je mogoče, da neka učinkovina deluje sistemsko, druga pa ne, pa naslednje. V prvem odgovoru sem razložila, da strukturno spremenjena učinkovina lahko učinkuje drugače. Edina razlaga je sprejemališče na receptorju, kot ste pravilno ugotovili.
Sedaj pa kar k zdravniku na posvet.
Lep pozdrav!
Default avatar
Pozdravljeni!

Nekaj bi vas rada vprašala,ker moj stric jemlje tablete Asentra. Zanima me kako delujejo skupaj tablete Asentra 50 mg in Helex? Namreč prej je občasno jemal Helex. Asentra tablete mu je predpisal psihiater. Verjetno mora helex jemati čim manj ali pa sploh ne, če se da. Sedaj ima občasne vrtoglavice oz.slabosti, jemlje Asentro 50 mg komaj 10dni. Čudno se mi zdi, ker ima psihjatra samo 1x na mesec, ne pa redne kontrole, kot bi jo po mojem mnenju moral vsaj na začetku imeti.

Hvala in lep pozdrav.

Tamara
Default avatar
Spoštovana gospa Tamara!
Zdravili, ki jih jemlje Vaš stric sodita v dve skupini. Zdravilo Helex je anksiolitik, ali pomirjevalo, ki deluje proti simptomom tesnobe, in povzroča duševno in telesno sprostitev. Zdravilo Asentra pa je antidepresiv, ki pa se tudi uporablja pri nekaterih anksioznih motnjah. Z antidepresivi se lajšajo lahko bistveni simptomi nekaterih motenj.
Zdravilo Helex se uporablja za kratkotrajno lajšanje tesnobnosti, pri paničnih motnjah, fobijah,...
To je zdravilo prve izbire za potrebe sedacije - pomiritve. Zdravilo praviloma ni indicirano za dolgotrajno uporabo, vendar o tem presoja zdravnik.
Zdravilo Asentra pa se predpisuje pri depresivnih motnjah, tudi pri anksioznih stanjih, kot sem že omenila, pri paničnih motnjah,.... Manjši odmerki imajo tudi pomirjajoč učinek.
Pri bolniku mora zdravnik sam presoditi v kolikšni meri so prisotni znaki tesnobe ali znaki depresije.
Morda pa gre za zdravljenje anksiozno - depresivne motnje? To mora oceniti zdravnik. V literaturi je opisano, da se lahko v tem primeru kombinirata obe zdravili v začetku zdravljenja, seveda, če je indikacija potrjena. Postopoma pa naj bi se odmerki zdravila Helex zmanjševali do ukinitve, ker antidepresivi čez določen čas sami prevzamejo funkcijo odpravljanja znakov anksioznosti. Vprašanje pa je tudi vrsta depresije, ki jo je ugotovil psihiater. Pri nekaterih vrstah depresije se zdravila Helex ne priporoča.
Iz tega vidite, da mora o potrebnosti jemanja obeh zdravil hkrati presoditi zdravnik, ki je stanje bolnika ocenil in postavil diagnozo. Zadeva je bistveno bolj komplicirana kot se zdi na prvi pogled. Zato je svetovanje v najinem primeru brez zdravnika popolnoma nestrokovno in tudi neprimerno.
Vprašala pa bi tudi, če je bil psihiater seznanjen s tem, da gospod jemlje tudi zdravilo Helex? Iz Vašega vprašanja namreč sklepam, da je bil obisk pri psihiatru prvič in da mu je zdravilo Helex predpisal drug zdravnik. Bolniki velikokrat pozabijo obvestiti specialista o zdravilih, ki jih sicer že jemljejo, kar lahko povzroči vrsto težav.
Svetujem Vam, da preverite to dejstvo in se pogovorite s psihiatrom. Obe zdravili imata namreč veliko omejitev v zvezi z drugimi zdravili, kar je razvidno tudi iz navodil za uporabo pri obeh.
Želim, da mu uspešno pomagate in Vas lepo pozdravljam!
Default avatar
Stara sem 47 let in že 2 leti jemljem Zolft 50 mg. Ali bom lahko imela kasneje posledice. hvala. Milena
Default avatar
Spoštovana gospa!
Zdravnik, ki Vam je predpisal zdravilo Zoloft je zagotovo pretehtal korist in tveganje ob jemanju tega zdravila. Zdravilo ima poleg zdravilnega učinka sicer vrsto neželenih učinkov, s katerimi Vas je zdravnik gotovo seznanil. Če bi se ob zdravljenju počutili slabše, bi se morali nemudoma posvetovati z Vašim zdravnikom. V kolikor pa zdravilo dobro prenašate, pa velja previdnost ob prenehanju zdravljenja, ki se mora izvajati s postopnim zmanjševanjem odmerka. Pri previdnem in pravilnem zmanjševanju odmerka so odtegnitveni simptomi blagi in minejo v dveh tednih. Samo v zelo redkih primerih trajajo dlje.
Kasnejše posledice zdravljenja s tem zdravilom niso opisane.
Lep pozdrav!
Default avatar
Pri pogovoru s psihiatrom mi je ta dejal,da naj 6 mesec jemljem deprim,v navodilu sicer piše jemanje nekaj tednov ne omenjajo pa več mesečno jemanje.Ali ima deprim dolgorečno isti učinek kot naprimer asentra in zoloft?Me bodo tablete deprim pozdravile?Jih lahko jemljem skupaj z zdravili za visok tlak?
Default avatar
Pozdravljeni!
Zdravilo Deprim je zdravilo naravnega izvora in vsebuje suhi ekstrakt zeli šentjanževke. Mehanizem delovanja tega zdravila je podoben, kot pri zdravilih Asentra in Zoloft, le da ti dve zdravili delujeta močneje in se predpisujeta pri hudih motnjah. Zdravilo Deprim vam je zdravnik predpisal z določenim rokom trajanja terapije, za katerega je ocenil, da se bo izkazal pozitiven učinek. Kljub temu, da v navodilu ne piše izrecno o trajanju zdravljenja, ste lahko prepričani, da je trajanje pravilno odmerjeno in da boste z uspehom zadovoljni.

Opozarjam pa vas, da ne jemljete sočasno s tem zdravilom nobenih drugih zdravil, ker šentjanževka pospeši delovanje tistih jetrnih encimov, ki so odgovorni za razgradnjo zdravil, s čimer se zmanjša njihova koncentracija v krvi in s tem tudi njihov učinek.
Poleg tega se tudi naenkrat poviša koncentracija razgradnih produktov ostalih zdravil, kar ima za posledico povečanje neželenih učinkov teh zdravil.
Ker pa morate jemati zdravilo za znižanje povišanega krvnega tlaka, ga vzemite v časovnem presledku najmanj dve uri. Lahko pa si odredite jemanje enega zdravila zjutraj in drugega zvečer, odvisno od predpisanih odmerkov.
Lepo pozdravljeni!
Default avatar
Pozdravljeni,

mene pa zanima, koliko časa moram počakati, preden začnem namesto asentre jemati deprim forte. Torej ali lahko kar nadaljujem s deprimom in seveda ne jemlem več asentre, ali je potrebno počakati dlje časa.

Hvala za odgovor in lep pozdrav
Default avatar
Pozdravljeni!
Za zdravilo Asentra je značilno, da se ga ne sme prenehati jemati naenkrat, temveč postopoma z zmanjševanjem odmerka. To se mora izvajati nekaj tednov, lahko pa tudi do nekaj mesecev. Če se ga preneha jemanti naenkrat, nastopijo lahko zelo neprijetni odtegnitveni simptomi. Kakšni so, si preberite v navodilu za uporabo zdravila.
Če pa ste to fazo s postopnim odvajanjem že izvedli pa seveda lahko jemljete zdravilo Deprim. Prej pa bi ga vam ne svetovala jemati.
Pri zdravilu Deprim pa je pomembno, da ga ne jemljete sočasno z drugimi zdravili, ker učinkovina, ki je v Deprimu pospešuje razgradnjo drugih zdravil in tako zmanjšuje njihovo oncentracijo v krvi. V zdravilu Deprim, ki je naravnega izvora, je delujoči faktor šentjanževka. Opozorila pa bi vas še na preobčutljivost na UV žarke, ki jo povzroča zdravilo Deprim.
Lep pozdrav!