Kam in kako na počitnice

Odgovarjajo: Potovanja.Over.Net

Španija - severna obala

Default avatar
Pred leti sva prepotovala (z avtom in šotorom) južno obalo, in sva rekla, enkrat pride pa na vrsto še severna. Rada bi kakšne informacije in namige - kdaj je najbolje na pot, vaše izkušnje, "must see"... - da začnem malo konkretneje razmišljat, kako in kaj in kdaj.

Hvala!
Default avatar
Na severni obali se nahajata Altamira in prečudovit San Sebastian (mene tamkajšnji zaliv spominja na Rio). Tudi sama imam željo enkrat obiskati ta del dežele. Mogoče že prihodnji mesec, ko se odpravljamo v Španijo s poudarkom na južni obali vse do Madrida. Mogoče pa nam lahko še ti nekoliko pomagaš in nam zaupaš kaj tvojih izkušenj.Hvala.
Default avatar
Ravno takle čas pred 8 leti sva se potepala po južni obali Španije - skoraj 3 tedne. Od Barcelone do Gibraltarja, šla sva celo do Lizbone, pa v parih poskusih nisva našla prostora v kampu in sva potegnila naprej do Madrida. Bom do jutri malo osvežila spomin in pokukala v popotniški dnevnik...

LP
Default avatar
Takole je približno zgledala moja pot po južni španski obali: Barcelona - Valencia - Alicante (kamp Costa Blanca) - Granada - Malaga - Cadiz - Sevilla - Lizbona - Toledo (kamp El Greco!) - Madrid _ Barcelona. Od Ljubljane in nazaj cca 7.000 km. Na pot sva šla čisto na pamet, kampe sva iskala (in tudi vedno našla) sproti, po Lonely Planetu. Najbolj se mi je vtisnil v spomin kamp El Greco pri Toledu, krasen, urejen, plavaš v bazenu in imaš krasen razgled na mesto. Sploh so bili kampi vsi urejeni, z bazeni, dokaj poceni. V kampih sva potem tudi večinoma puščala avto (zaradi težav s parkiranjem in tudi zaradi varnosti) in se okrog vozila z avtobusi in železnico ob obali. V mestih pač pogledaš, kar te najbolj zanima, ker je povsod toliko vsega, da bi lahko bil v vsakem mestu kak teden. Midva sva se kasneje, z raznimi last minute variantami, še vračala v Malago, Barcelono... in malo podrobneje raziskovala. Toliko, da ne zaidem v podrobnosti, če te kaj posebej zanima, pa še vprašaj.

LP
Default avatar
Hvala za tako obširen odgovor!
Mi se odpravljamo na pot ( z avtom ali avtodomom ???) čez Italijo in Francijo do Barcelonein potlej pa po južni obali vse do Giblartarja in podobno kot vidva nazaj, le da bomo izpustili Lizbono.Na voljo pa imamo le 14 dni. Glede na to, kaj si napisala pa že močno dvomim, da bo dovolj.
Default avatar
tenefre, jaz svetujem, da izpustite obisk Seville, ker ta letni cas ni primeren za obisk; enostavno je prevroce, zadnje dni je cca 40 stopinj, vlaznost v zraku je pa neznosna. od maja do oktobra potovanje tja ne priporocam..lp
Default avatar
Sem na netu zasledila, da je ta andaluzijska prestolnica tudi najbolj vroče špansko mesto. Vendar bi si tam rada ogledala največjo stolnico v Španiji (3. na svetu). Vrjetno bo vročina zelo huda po vsem južnem delu dežele. Hvala za opozorilo!
Default avatar
No, tudi 14 dni bo dovolj - midva sva 1 dan izgubila s potjo do Lizbone, pa pred povratkom sva še par dni zabušavala v enem kampu pri Barceloni. Je pa res, da se nisva od Ljubljane do Barcelone (in nazaj) vmes nikjer ustavljala. Tja sva potovala ponoči - moj se vsede v avto in vozi... pa tudi če je 1.500 km. Vsekakor si morate vzeti čas za Barcelono, Valencio (tam je menda zdaj krasen akvarij), Malago (Alcazaba, vasica Mijas je krasna), se malo skopate na kakšni lepi plažici Costa Blance, če vam bo zneslo še Granado (Alhambra). Gibraltar sva midva izpustila, sva si pa ogledala Cadiz, ki mi je bil tudi zelo všeč. Sevilla je bila tudi takrat, ko sem bila jaz tam, strahotno vroča, sva se ustavila samo za par ur, se malo sprehodila in se peljala en krog s turističnim dvonadstropnim avtobusom. Če boste pa šli do Madrida, se morate nujno ustavit za dan ali dva v Toledu, če se le da v kampu El Greco. Madrid pa mene ni navdušil. Šla sva v Prado pa malo naokoli, pogledat kraljevo palačo... Kasneje so mi rekli, da moraš v Madridu preživeti par dni, najbolje nekje v mestu, doživeti nočno življenje, da začutiš utrip mesta. No, pa kdaj drugič morda. Če se bova odpravila raziskovat severno obalo (o kateri nihče nič ne pove!).
Imejte se skrajno lepo, pa ne pozabite se najest tapasov in kakšne paelle!
Default avatar
Konec junija in v začetku julija sem kolesarila po S Španiji. Začela sem sicer v Vigu, nadaljevala do Fistere, ter v Ribadeu prišla do obale. Ko je bilo tule doma hudo vroče sem jaz gonila po prijetnih 25 stopinjah in kolo bi šlo kar samo če bi veter pihal v nasprotno smer. Dostikrat je bilo potrebno tudi z brega navzdol pritiskat na pedale. Ta konec Španije je dokaj priljubljen med windsurferji. Skoraj ni dneva, da ne bi pihalo. Morje ni ravno zelo toplo, se pa da kopat. Zvecer se prijetno shladi in temperature so bile takrat okoli 15C.Za kampe ti ne morem svetovat, sem bila samo v enem kakih 100 km oddaljenem od obale, v Logronu.Plaže so zelo lepe, peščene in urejene. Npr. Pobena(20 km od Bilbaa) je že ena takih. Žal sem nekoliko hitela in si kakih znamentosti nisem ogledovala, zato ti svetujem napad na net in sem prepričana, da boš našla v vsakem kraju kaj za videt. V Španiji se vedno kaj najde :). Lep dan I.
Default avatar
Ciao!

V zacetku oktobra se odpravljamo (2 kom) za 16 dni z avtom naslednji krog Barcelona-Segovia-Salamanca-Toledo-Cadiz-Gibraltar ter nato proti Barceloni. Startamo pa iz Kopra.
Prosil bi tiste, ki so dali kaj podobnega skozi, ce se mi oglasijo, saj bi imel za zacetek kar nekaj vprasanj predvsem glede casovnega razporeda krajev, da si naredimo okvirni plan.
Zaenkrat na travelu in drugje zbiramo info kaj je za videt v posameznih krajih.

Lep pozdrav,

Frenky
Default avatar
Pozdravljeni!

Potovali smo l. 1998. Sicer kar daleč nazaj, ampak nekatere stvari se ne spremenijo. Mi smo naredili krog: severna stran Pirenejev (Carcasone v Franciji - zelo lepo, Lurd), prehod v Španijo, Baskija (San Sebastian - zelo lep zaliv, na hribu kip Kristusa, tudi zato spominja na Rio, Bilbao - nujno ogled vsaj Guggenheimov muzej, zunanjost super, notranjost stalne in občasne razstave, Santander, blizu so poslikane jame, v katere lahko z malo sreče prideš, ker niso tako zaščitene kot Altamira, saj za Altamiro se moraš na Kulturno ministrstvo Španije prijaviti vsaj 2 leti prej, pa še odobrijo samo nekaterim, po moje navadnim turistom ne). V Bilbaju smo na turističnih informacijah dobili veliko prospektov o Baskiji, ki je resnično vredna ogleda. Načrtovali smo samo hiter prehod skozi to pokrajino, ostali smo 5 dni. Skalnate obale z velikimi, peščenimi zalivi, notranjost gozd, reke in slapovi, razni gradovi....zelo zelena, v našem avgustu precej deževna, oz. vsaj oblačna, prijetna za potovanje, ker ni tako vroča, kampi niso ob obali, so malo umaknjeni, urejeni, morje kar prijetno za kopanje, vendar razen v zalivih precej razburkano. Nato smo našo pot nadaljevali po notranjosti Španije, mimo Burgosa in Salamance na Portugalsko v Porto (obvezen ogled vinskih kleti), dolina reke ter ogled vinogradov, po celini skozi narodni park do Coimbre ter Fatime in Lisbone (takrat je bil v Lisboni EXPO), skrajni zahodni rt, Sintra, po celini mimo Evore v Španijo do Madrida, obvezno Toledo - zelo, zelo lepo ter Escorial, do Barcelone in domov. Spustili smo jug Španije, ker smo si Valencio, Alicante, Malago, Granado, Sevillo ter Gibraltar ogledali že enkrat prej. Barcelono smo tudi samo preleteli, saj smo si jo tudi dodobra ogledali že prej.

V Španiji so kampi povsod, lepo urejeni, veliko jih ima bazene. Nekajkrat smo zaradi pridobitve na času (dolge razdalje) prespali kar v motelih ob cestah, vzeli smo samo 1 sobo in je bilo cenovno kar ugodno.

Potovali smo avgusta, v Baskiji se je dalo kopati, na Portugalskem pa je bilo morje premrzlo. Za to pot smo potrebovali z dvema majhnima otrokoma 23 dni, naredili smo cca. 7500 km.

Lep dan......
Default avatar
Pred štirinajstimi dnevi sva se vrnila s potovanja po severni španiji in portugalski. Močno priporočam ogled rta Cabo de Penas, mesteca Comillas in Santillana de mar. Vreme je bilo odlično za potovanje, 25 stopinj, rahlo oblačno. San sebastian je čudovito mesto vendar naju je žal pregnala močna nevihta. Edina žalostna stvar na poti je bila, da po galiciji vidiš požgane griče in v avto še vedno prinese vonj po požganem. Nasplošno pa je severna Španija zelo lepa in čista in vredna ogleda.

Lep pozdrav !
Nevenka
Default avatar
Ciao!

Najprej najlepsa hvala Mojcej za daljsi opis svoje poti. Ko bom pred odhodom rabil kaksne info o Salamanci in Toledu, te bom sproti vprasal. Mi nameravamo od Barcelone do Segovie - Salamance -Toleda in potem na jug. Hvala za odgovor tud Nevenki.
Prosil bi, ce se mi oglasis mis2, saj imamo v planu tudi mi podobno pot kot je bila tvoja, le da ne gremo do Portugalske.
Zelo uredu bi bilo, ce se oglasijo tudi vsi tisti, ki so podobno pot po juzni Španiji ze dali skozi.

Soncen pozdrav z Obale,
Frenky
Default avatar
Evo, Frenky, slučajno sem danes malce pokukala tu gor - kaj te zanima? Tudi jaz sem potovala po J Španiji leta 1998, ampak spomini pač ostajajo...
Default avatar
Ojla!

Mi nameravamo narediti v 17 dneh (v oktobru) naslednjo pot: Koper-Barcelona-Segovia-Salamanca-Toledo-Cordoba-Sevilla-Cadiz-Gibraltar-Malaga-Valencia-Barcelona-Koper. V prvem dnevu naj bi prisli do zacetka Španije (Cadaques-pravijo, da je uredu kamp). Naslednji dan bi pot nadaljevali mimo Zaragoze in Madrida v Segovio. Od tu imamo na razpolago 14 dni za vso pot do Barcelone. Zadnji, 17 dan pa naj bi sli iz Barcelone proti Kopru.
Zanima me, ce je 14 dni dovolj za vse to, da ne bi glih samo hiteli.
Ko bomo okvirni plan naredili, te bom povprasal za kaksne podrobne info glede posameznih mest.
Kaj mi zaupas kaksno tvojo tel. st., da te poklicem. Lahko mi jo pustis kar na mail od over neta.

Lepo se imej,
Frenky
Default avatar
Hojla, Frenky
Mislim, da s časom ne bi smelo biti težav, če se seveda ne boste odločali za kakšne podrobnejše oglede. Midva sva bila na poti 19 dni, z začetkom in koncem v Barceloni, kot sem opisla že zgoraj (Barcelona - Valencia - Alicante (kamp Costa Blanca) - Granada - Malaga - Cadiz - Sevilla - Lizbona - Toledo (kamp El Greco!) - Madrid - Barcelona), s tem, da sva šla v bistvu v Lizbono samo "na uro gledat", v par kampih ni bilo prostora in sva kar nadaljevala pot do Toleda. Do Barcelone (in nazaj) v enem kosu, pred povratkom domov sva v enem kampu pri Barceloni še par dni malo počivala in se kopala.
Mene so očarala vsa ta velika španska mesta, seveda njihovi stari deli z množico palač, parkov, fontan.... V Barcelono sem se potem vrnila še dvakrat (in se bom še), pa še enkrat z enim "last minute" v Malago in od tam v Cordobo, ki nama je bila takrat na potovanju malo s poti. Iz Valencie mi je najbolj v spominu ostal čudovit botanični vrt, pa zdaj imajo baje največji (ali enega izmed največjih) akvarij, ki ga je verjetno treba videt. V Granadi je čudovita Alhambra, v Malagi Alcazaba, pa arena za bikoborbe. Blizu Malage je krasna vasica Mijas, ki si jo je vredno ogledati. Cadiz me je navdušil s svojo arhitekturo, ozkimi uličiccami in potem skozi vhodna vrata tu in tam pokukaš v kakšen čudovit atrij. Tam raste tudi en ogromen, 700 let star fikus. Toledo je pa sploh ena sama znamenitost, mislim, da je pod zaščito Unesca, tam se skoraj moraš ustavit za dva dni. Nujno v campu El Greco. V Sevilli sva pa naredila en krog z odprtim turističnim busom in s slušalkami na ušesih.
Evo, tole je bilo tako na brzino, po spominu. Sicer sva pa šla midva na pot popolnoma brez načrtov, samo s ciljem, da obdelava J špansko obalo. Kamorkoli prideva, poiščeva kamp, nabaviva kakšno knjižico ali prospekte in plan mesta, potem pa po navdihu...
Če te še kaj podrobneje zanima, napiši, se bom poskusila spomnit!
Default avatar
Pozdravljena,

hvala ti za koristne info, saj mi bodo kar nekaj pomagale. Plan si bomo pac naredili, kako pa bo vse skupaj potekalo, pa bomo vidli kar na sami poti.
Ko se bom sproti kaj spomnil, te vprasam.

Lep vikend
Default avatar
Ola!

Mi smo se v torek zvecer vrnili s Španije. Imeli smo se super, saj smo imeli skoraj non stop soncek, le v Tarifi in Gibraltarju je blo oblacno,tako da smo bolj slabo vidli Maroko. Drugace pa nas je lovila fronta. V Cordobi je bil nekaj dni za nami tornado, v Sevilli pa je kar ulice poplavilo.
Naredili smo pot kot smo si jo splanirali in sicer: KP-Barcelona-El Escorial-Segovia-Salamanca-Avila-Toledo-Cordoba-Sevilla-Cadiz-Tarifa-Gibraltar-Mijas-Malaga-Alicante in lepa Costa Brava-Valencia-Peniscula-Barcelona in domov. Naredili smo 6.600 km. Spali smo v glavnem po hostalih, saj imajo dokaj zmerne cene. Dva dni pa smo bli tudi v kampu EL Greco v Toledu. Res zelo lep kamp.
Povsod je bilo zelo lepo, najbolj pa mi je ostala v spominu resnicno cudovita Avila, pa Salamanca.
Skratka po Španiji sem bil prvic pred 13 leti, zdaj smo tudi res ogromno vidli in se jo bo potrebno obiskati.

Soncen pozdrav z Obale,

Frenk
Default avatar
Hojla, Frenky, me veseli, da ste se imeli lepo in da je šlo vse po načrtih.
Tudi od mojega zadnjega obiska Španije je minilo že kar nekaj let, bo treba spet malo pokukat tja. Tole temo sem itak začela z mislijo na potepanje po severni Španiji, no, pa smo spet pristali na jugu. Ampak po moje ne moreš zgrešit, kamorkoli v Španiji se že odpraviš.

LP
Default avatar
Meni je bolj všeč Andaluzija in mesto Sevilla.

Morda kdo želi Lonely Planet. Posodim

za eno leto. Pokliči.

Amike,

Ulrik

Moderatorji

Potovanja.Over.Net
Potovanja.Over.Net