Prehrana in kulinarika

zdravo prehranjevanje

Default avatar
Zdravo!

S partnerjem sva ugotovila, da se precej nezdravo prehranjujeva in sedaj ko pričakujeva otroka, bi bil skrajni čas, da to slabo navado odpraviva.

Sedaj pa se pojavi problem, ker sploh ne vem, kaj naj kuham, da bom lahko rekla, zdaj pa jeva zdravo.

Torej prosim vas za čim več nasvetov, idej, kaj je za vas zdravo kosilo. Lahko zraven tudi kakšen recept.
Hvala vsem!
Default avatar
Zdravo prehranjevanje naj bi vsebovalo:

- čimmanj maščob (predvsem živalskih (npr. skrite maščobe v mesu) in predelanih maščob - kemičnih (margarine ipd.),

- čimmanj sladkorjev, soli in bele moke

- čimveč zelenjave, sadja (po možnosti čimveč surovega)

To je čisto na kratko.

Od maščob uporabljaj čimmanj predvsem živalskih maščob, predvsem uporabljaj olivno olje. Kruh, testenine, riž naj bo čimvečkrat polnozrnat. Mesa, sira, mleka ne preveč, le za vzorec. Omake delaj tako, da zmiksaš zelenjavo, ki se peče zraven mesa (čim manj pražene moke). Uporabljaj veliko začimb (česen, čebula,šetraj,majaron, mediterenske začimbe, provansalske začimbe, peteršilj, koprc, luštrek, itd. itn. Začimbe pripomorejo k boljšemu okusu hrane, tako začinjena hrana ne potrebuje toliko soli.
Izogibaj se konzervirani hrani, hrani z E-ji, jušnim kockam, itd.
Default avatar
ZELO lepo napisano. Doma imej čim manj nezdrave hrane, tako se prisiliš uporabljati drugo. Začni doma kuhati fižol (to velja bol za zimo, ko ni druge zelenjave), čičeriko, piro, ... jejte kuhan krompir (in ne pečenega), ... zelenjavo kuhaj čim manj časa, mora biti čvrsta na ugriz.

Dan začni z jabolkom, pojej tudi vsaj en jogurt na dan.

Zmanjšaj porcije za 1/3.

Salamo kupi samo za čez vikend. Enako tudi svinjsko meso. Kmalu lahko oboje opustiš.
Default avatar
Zakaj ne pečenega krompirja? Si morda mislila cvrtega?
Default avatar
Pečen krompir, ne ocvrt!!, je po ugotovitvah prehranske stroke že dolgo priporočen za zelo zdravega! Pri pečenju krompirja se razvije selen, ki
ima antioksidantno delovanje, lovi proste radikale, ki so odgovorni za pospešeno staranje celic in pozitivno vpliva na imunski sistem.
Odkar to vem, krompir skoraj večinoma pečem. Zlasti v tem času.
LP
Default avatar
Kako to mislite pečen? V pečici? In z oljem ali brez?
Default avatar
[quote neizkušena_kuharica]Kako to mislite pečen? V pečici? In z oljem ali brez?[/quote]

Šele sedajle sem spet pogledala na forum, se oproščam.
Krompir pečem v pečici, pekač malo naoljim.
LP