Kam in kako na počitnice

Odgovarjajo: Potovanja.Over.Net

Kampiranje - Sardinija, Kalabrija ali Korzika

Default avatar
Mi že planiramo dopust za drugo leto. V mislih imamo kampiranje na Sardiniji za 12-14 dni. Vemo samo to, da je potrebno trajekt rezervirat že nekje aprila in da so baje lepe plaže. Ker imamo šotor, bi bili skoz na enem mestu, malo pa bi se razgledali še naokoli.

V kampu pa pričakujemo malo življenja in živahnosti, po možnosti mini klub oz. karkoli za otroke. Pa lepe peščene plaže.

Kaj pa menite še za Kalabrijo in Korziko. Za Korziko sem slišala, da je bolj skalnata, za Kalabrijo nimam pojma.

V kolikor je kdo kjerkoli bil, naj napiše kakšne so vaše izkušnje, kje ste se ustavili in kakšne so približne cene - vse primerjalno s Hrvaško.

Čas potovanja bi izbrali sredi junija ali julija. Pa me zanima, če se sredi junija tam že kopajo oz. kateri termin bi bil primernejši? Glede gužve verjetno junij, a ne vem, če je že dovolj toplo za kopanje.

Če pa imate še kakšen dodaten predlog za kampiranje (razen Hrvaške), bo pa
tudi dobrodošel. Tudi Grčije se ne bi branili. Mogoče veste vi, kako je tam?

Vesela bom vsakega predloga.
Default avatar
sE OPRAVIČUJEM, KER SEM PREPOZNO OPAZILA ČLANEK O SARDINIJI. LAHKO PA ŠE KDO DODA KAJ O OSTALIH DESTINACIJAH OZ. PREDLOGIH
Default avatar
Mi smo se ravno vrnili s Sardinije. Plaže lepe, povsod mivka... Zamenjali smo 4 kampe - Costa smeralda, Alghero, Oristano in Cala Gonone. Skupaj smo bili na Sardiniji 15 dni. Za kampe smo plačevali od 25 do 35 Eur na noč (2 odrasla, 1 otrok, elektrika). Je pa to v posezoni, v sezoni so cene precej višje. Najbolj nam je bil všeč kamp Spinnaker, pri Oristanu.
Default avatar
Viv, najlepša hvala za odgovor. Bi pa še vprašala, koliko ste plačali trajekt, kdaj in kje ste rezervirali, kakšne so bile temperature morja in podnebja oz. kakšni so pogoji za kampiranje septembra? Nismo vezani na šolski čas, zato iščemo bolj ugodne variante.

Kako pa je septembra z animacijami - se še kaj dogaja ali je že bolj v zatonu?

Hvala
Default avatar
Mi smo trajekt rezervirali enkrat maja, ampak bi se dalo tudi kasneje. Karto smo kupili preko www.sardiniaferries.com. Za avto, 2 odrasli osebi, 1 otrok in 1 dojenček + dvoposteljna kabina tja in nazaj smo dali 160 Eur.

Septembra je na Sardiniji še precej toplo. Najmanj smo imeli 25, največ pa 37 stopinj. Vodaj je zelo zelo topla. Edino, kar je bilo naprijetno, je bil na Z obali 2 dni kar močan veter.

Bili smo v telih 4 kampih:
1. http://www.campingcugnana.it/EN/index.asp
Ta kamp je bil izhodišče za Costo Smeraldo - šli smo malo po plažah, potem Cabo d Orso, Porto Cervo in St. Teresa Gallura. Kamp je bil lepo urejen, z zglednimi sanitarijami, čudovit je bil bazen (kar je za našo družino zelo pomembno), imel je trgovino, kavarno... luštno.

Po avtocesti, preko notranjosti smo potem pot nadaljevali do Alghera, kjer smo spali v kampu:
2. http://www.lamariposa.it/Default.asp?ver=en
Ta kamp je bil še kar precej poln, imel je lastno plažo, pa fino je bilo, ker se je dalo peš do mesta. Tu smo se utaborili za 4 dni in si pogledali Alghero, Stintino, Playa della Pelosa, Castelsardo, Capo Caccia in Grotta di Nettuno.

Pot smo nato nadaljevali proti J, do Oristana, kjer smo se ponovno utaborili za 4 dni:
3. http://www.campeggioinsardegna.it (kamp Spinnaker)
Kamp je bil fenomenalen. Lepo urejen, senčen, razparceliran, bazen, lastna plaža, čiste sanitarije... Res super. Iz Oristana smo si pogledali polotok Sinis, šli smo na Costa Verda (ZAKON!), ter do Nurag Su Nuraxi in park Sardinija v malem. Od tod smo nato po AC čez notranjost pot nadaljevali v Cala Gonone.

4. http://www.campingcalagonone.it/index/indexinglese.htm
Kamp je bil najdražji med vsemi. Izbrali so ga, ker naj bi imel bazen, ampak žal ni deloval. Bil je skoraj v centru mesta Cala Gonone, do plaže je bilo peš 10 minut. Tudi tu smo ostali 4 dni in šli na izlet z ladjico do Cala Lune in Grotta Bue Marino, en dan smo šli do Orgosola, gledat grafite, en dan pa smo namenili kopanju.

V septembru so cene kampov občutno nižje kot v sezoni. Animacije ni bilo, ampak itak je nikoli niti ne iščemo. Potovanje septembra je bilo zelo prijetno, ker so bile prazne ceste, precej prazne plaže, pa še vedno toplo in poletno.

Kuhali smo si sami. Smo pa šli ven na kakšno pivo, kavo, sok...

SKupni stroški - všteto čisto vse - so bili 1500 Eur.
Default avatar
Viv, si pa tako natančno in lepo odgovorila vsem Sardinije željnim, da skorajda ni več kaj dodati.
Default avatar
Kaj naj rečem, skoraj ne morem verjet, da je to res. Popolne informacije in še čisto sveže povrhu! Zelo sem presnečena nad tako nizko ceno trajekta. Za trajekt sem računala mnogo več, tako da sem že zaradi tega bila malo v dvomih, če se nam bo računica v lastni režiji izšla ali je bolje rezervirat preko agencije.

Ker bomo tudi mi potovali z otrokom, nam bo v veliko pomoč vaš program potovanja, ki ste ga verjetno prilagodili potovanju z dojenčkom.

Zelo dobrodošla tudi informacija glede skupnih stroškov, saj pripomore k lažji odločitvi.

Sedaj pa si grem podrobno ogledat navedene internetne strani. V kolikor se mi vmes zastavi še kakšno vprašanje, se priporočam še za kakšen nasvet.

Hvala za odgovore in za čas, ki si si ga vzela kljub obveznostim z dojenčkom. Bodite zdravi in lepo se imejte.
Default avatar
Žal me morem ali pa ne znam odpret.

Sem si pa ogledala kampe. Mi bomo glede na težavnost postavitve šotora (starejši tip) na enem mestu in se bomo potem z avtom naokrog zapeljali.

Bi izbrala narobe, če bi se odločili za kamp pod zap.št. 2.
Kako je kaj tu s senco oz. bi nam predlagala katerega drugega od teh?
Mora pa biti lastna plaža, če pa je blizu mesto, še toliko bolje.

Prebrala bom v ponedeljek, me čez vikend ni. Hvala in LP
Default avatar
Ta drugi kamp, La Mariposa, je bil septembra precej poln. Mi imamo kar velik šotor in smo ga zbasali celo v neko senco :) Je pa tako, da avta ne moreš imeti zraven šotora, kar zna biti včasih zoprno.

Jaz bi vam predlagala, da si izberete kamp nekje ob S obali, okrog Castelsarda, mogoče še malo bolj proti V, tako si lahko pogledate S del Sardinije.

Mi smo se selili 4x, vsako pospravljanje tabora nam je vzelo cca. 3 ure. Postavitev pa tudi nekako toliko, s tem da je postavljanje manj naporno, ker lahko malo po etapah, pospraviti je pa treba vse v šusu.
Default avatar
Hvala za napotke in lep pozdrav.
Default avatar
Pozdravljeni!

Komaj sedaj sem videla to temo na forumu, zato tako pozno odgovarjam.
Meni osebno je Sardinija eden najlepših področij, kjer sem kadarkoli bila. Enostavno je tako zelo lepa in posebna, da ti mora biti všeč. Do zdaj sem bila dvakrat. Enkrat sva s fantom hodila z motorjem, drugič z avtom. Z motorjem sva šla v avgustu in takrat res NE priporočam, da se gre tja, ker imajo Italijani Ferragosto in takrat so res vsi na cestah. Še sreča, da sva bila z motorjem, drugače bi se načakala na cestah. Tudi s trajekti je tedaj komplicirano, saj so vsi zabukirani, pravtako tudi kampi. Včasih sva morala po 5 kampov obiskati, da sva končno našla prenočišče. Po 20.avgustu se pa situacija povsem umiri.
Prvič sva bila na južnem delu Sardinije, blizu Pule (ja tudi na Sardiniji je Pula:)) v kampu na Santa Margeritha. Kamp je čisto ok, ima majhen pinijev park takoj zraven plaže, kateri v hudi vročini še kako prav pride, saj na plaži ni nobenega drevesa! Jaz semi bila tam 2003 in takrat je bila tista huda vročina, tako da je bilo vmes tudi 43 stopinj. Samo ob morju se to niti ne občuti tako močno. Glavno mesto Cagliari je precej blizu, tako da sem si tudi to ogledala in je definitvno vredno ogleda. Od Cagliarija naprej proti Puli je cesta vesčas ob morju in tam je vidno veliko flamingov. Res čudovito! Potem sva šla od juga na SV Sardinije na Costa Smeraldo preko narodnega parka. Res je, da so vmes ceste ozke, saj je to v gorah, vendar je zelo lepo in marsikaj za videti. Na tej strani je kraj Arbitax,v katerem se je treba ustaviti ali celo nekaj dni prenočiti. V bližini so rdeče visoke skale, s katerih nekateri pogumneži skačejo v morje. Ves čas bivanja sva si ogledovala razne znamenitosti, ali pa se samo peljala na kakšno posebno plažo, katerih je res zelo veliko. Je bel pesek in turkizno morje, katero je zelo čisto. Nobenih meduz, trav in podobno. Ogledala sva si tudi sever Sardinije Santa Terresa di Gallura in Baia di Sardinia, od koder se vidi Korzika, ki je le cca.15 km oddaljena. Če imaš čas, lahko samo za kakšen dan se pelješ s trajektom na Korziko, vožnja traja le 2 uri, za palubnega potnika ni draga karta, trajekt pa pelje direkt v Boniffacio, ki si ga je vredno ogledati, saj sem tam bila leta 2004 15 dni, ko sem obiskala Korziko.

Drugič, ko sem bila na Sardiniji sva se ustalila v San Teodoru, to je na Costa Smeralda. Kamp San Teodoro je direktno na čudoviti plaži La Cinta (velika, bari, čisto morje - zelo plitko in toplo, tako da je definitvno za kakšne družine) pa še kamp je blizu, za kakšen tuš ali wc. Ta kamp ni predrag, je urejen in čist. Imajo bar in trgovino, ter je zvečer res mirno. Kamp je vglavnem v senci pod evkaliptusovimi drevesi in lahko rečem, da je eden boljših kampov, ki sem jih obiskala na Sardiniji. Je v sklopu mesta San Teodoro, tako da se lahko gre tudi peš v center mesta, kjer se vedno nekaj dogaja. Zraven kampa je tudi odlična restavracija, kjer imajo tudi odlične pice od 5-10 evrov, kar je super, če se ti kakšen dan ne da kuhati. V bližini kampa je tudi močvirje,kjer je veliko ptic, med drugim tudi flamingi, tako da jih brez težav tudi s ceste vidiš.
Zdaj nazadnje sva šla na Sardinijo konec avgusta in do sredine septembra. Vreme je bilo še vredu, vse skupaj je le 3krat deževalo, pa to ne cel dan. Morje je res zelo toplo, pa tudi čez dan je vroče, edino zvečer se rahlo ohladi in seveda so tudi krajši dnevi. Ogledala sva si Porto Cervo, ki je bogataško mesto na Sardiniji. Vredno ogleda, ampak nič jest in pit, ker je hudo drago. NPR.:1 majhna pločevinka Sprita v trafiki je stala 5 evrov.
Ko sva šla drugič, se nisva selila, sva bila ves čas v istem kampu in sva se vozila na izlete. Tako je na zahodni strani mesto Alghero, ki je španskega porekla in mu rečejo tudi Sardinijska Barcelona. Zelo zanimivo in lepo mesto. Definitivno vredno ogleda. Ogledala sva si tudi 2.največje mesto, ki se nahaja proti severu, to je Sassari, ki je precej veliko, se kar najde kaj za pogledat, vendar mene osebno ni posebej očaralo. Tudi Nuoro, ki se nahaja nekje v sredini Sardinije in je največje,najvišje ležeče mesto, je zanimivo za pogledat.

Sardinija je res čudovita in po mojem je v vsakem letnem času očarljiva. Jaz bom še definitvno šla tja, saj še jugozahodni del moram "predelati". Tudi mene julija vleče tja, saj takrat še ni tako drago, je že zelo toplo oz. vroče, morje je po mojem tudi že toplo, ni tako veliko ljudi in dolgi dnevi so.
Veliko je tega za povedati (in tudi slik imam veliko), tako da če koga zanima naj vpraša ali naj mi piše mail.

Na kratko o stroških:
Za trajekt si je pametno prej kupiti karto, vendar ni treba nekaj mesecev prej. Jaz sem nazadnje vse pregledala na internetu od raznih prevoznikov,od termina do cene. Najugodnejši je bil Sardinia Ferries. Na internetu so vsi termini in cene, pa še na strani je možno naročiti karte, še prej ti pa tam izračunajo koliko bo stalo. Če pravi čas naročiš povratne karte, imaš lahko Jackpot v 2 smeri ali pa v 1 smer. Ponavadi za vikend so najdražje karte, predvsem nočne, saj vožnja s trajektom traja 8 ur. Tako sem našla ugodno varianto v ponedeljek (okrog 20.avgusta). Cena za povratno vožnjo za 2 osebi in 1 avto je bila nekje 120-150 evrov. Ne spomnim ne točno, imam pa nekje te papirje shranjene. Za nazaj sva dobila Jackpot za avto, tako da je avto stal 5 evrov. Super, a ne! Kart pa nisem naročila preko interneta, ampak sem z najdenim terminom šla na Sonček in tam so mi rezervirali in tam sem tudi plačala. Ne zaupam plačilom preko interneta.
Nazadnje sva skupaj zapravila nekje 1500 evrov za skoraj 3 tedne. V teh stroških je bencin, bivanje v kampu, hrana, gostilne, spominki.
Pot na Sardinijo je že fajn zato, ker se pelješ preko Toskane, da prideš v Livorno. Ko sva se vračala domov, sva si tako vedno ogledala en del Toskane in sicer Firence, Sieno, San Gimignano, Piso, Lucco.


Kar se pa Korzike tiče je res precej gorata, praktično ni nobenega kampa takoj ob morju, tako da se je treba vozit. Jaz sem bila nastanjena na čistem jugu Korzike zraven Boniffacio-ja. Mesto je eno najlepših kar sem jih videla. Tudi morje je super, ni tako toplo kot na Sardiniji, tudi pokrajina je posebna in lepa. Je pa Korzika precej dražja od Sardinije (na Sardiniji so cene primerljive našim). V glavnem govorijo samo francosko, le redko angleško, italijansko jih ve malo več. Se je težko zmeniti. "Prečesala" sem skoraj celo Korziko in vsak del ima poseben čar ter svoje posebnosti. Najbolj me je navdušil narodni park v notranjosti Korzike, kjer živijo divji prašiči,ki so prijazni do obiskovalcev in vedno nekaj hočejo dobiti za jesti, pa tudi borov gozd v katerem si res dobro nadihaš pljuča. Glavno mesto Ajaccio je cel v stilu Napoleona in je lepo obmorsko mesto. Tudi ostali kraji so lepi.
Na kratko: Korzika je lepa, zanimiva, ima dosti znamenitosti in lepo čisto morje, je pa tudi precej draga. Vožnja s trajektom traja 4 ure in ob vožnji se takoj plača posebna taksa, da se sploh lahko pride na otok. Pa tuji jeziki domačinom delajo kar velike težave. Kampi niso tako urejeni, kot npr. v Italiji in so v glavnem vsi (vsaj na jugu) precej oddaljeni od plaže.

Lahko bi še več napisala, vendar je že to preveč.
Če pa koga kaj zanima, pa bom rade volje še kaj informacij napisala.
Default avatar
Barby, tudi tebi hvala, sem šele danes videla, da si odpisala. Še vedno planiramo Sardinijo, zato mi je bilo branje v veselje. Bomo tudi mi izpustili vikende in rajši planirali čez teden, bo sigurno manj gužve in ceneje.

Sem pa videla, da imajo pri trajektu Jackpot, a nisem točno vedela za kaj gre. Nisem pa se še toliko poglabljala, ker še ne rabim sedaj. Bom pozorna na to, ko bom iskala karto.

Že komaj čakam to poletje, najrajši bi preskočila zimo.

Lep pozdrav!
Default avatar
Na www.corsicaferries.com imaš možnost, na koncu, ko vse odklikaš, da ti izračuna tudi najugodnejšo varianto. Če nisi 100% vezan na datume je to super!!! Lahko dobiš reeeeeeeeees poceni karte.

Tile Jackpoti so ponavadi priložnosti v stilu avto 1Eur, potnik 1Eur in tako naprej... Uglavnem, se jih splača lovt!

Sem vam kar malo "fouš" :)
Default avatar
Živjo!

To je vse res, tile Jackpoti. Se splača vse pregledati. Po novem letu so običajno novi ceniki in novi termini za trajketi. Vse ti samo izračuna, tako da si izbereš najcenejšo varianto in si tako planiraš dopust.

Tudi jaz sem vam kar malo "fauš" in že komaj čakam, ko bom spet obiskala Sardinijo.
Default avatar
ah no, nekdo je malo višje napisal, da na korziki ni veliko kampov blizu morja.
jaz sem bila tam letos poleti, pa sem dobila občutek, da je kampov tudi v bližini morja en (velik) kup!!
so pa cene kampov tik ob morju ponavadi malo višjo v primerjavi s tistimi, ki niso tik ob morju.
Default avatar
Zdaj mi je jasno, kako bomo lovili tale poceni prevoz. Ker nismo vezani na šolske počitnice imam dober občutek glede cene.

Pa nič bit fouš, kar vsi tja, se tam dobimo. Vsi vabljeni v naš šotorček, za vse bo dovolj piva in še makarončke po italijansko vam bom skuhala. Bo fešta, da bo kaj.
Default avatar
Mene pa zanima, če je na Sardiniji kaj možnosti za kopanje v rekah. Mi smo namreč na Korziki ponavadi več dopusta preživeli ob rekah kot ob morju. Nikjer nisem zasledila, da bi bilo o tem kaj napisano, zato hvala že vnaprej za odgovor.

lp
Default avatar
Barby,
lani poleti smo bli na Korziki - trajekt tja in nazaj za dva odrasla + avto 130 euro, kupila sem jo 4 tedne v naprej na korzikaferries za prvi teden avgusta, sobota-sobota. Na kompasu so nam hotli za isto karto zaračunat čez 400 euro!
kampov je ob morju ogromno na vsakih nekaj km je eden, sploh jugovzhod/zahod. voda je topla, plitva. večinoma je res primerno za družine z malimi otročki. kampi so bili v primerjavi s tistimi na Hr čisti, precej nezasedeni (prvi teden avgusta), cena okrog 20 euro na noč za že omenjeno posatko.
niso nam računali nikakršnih >vstopnih< for in podobno.
res luštno, letos gremo spet (:
Ir1

Moderatorji

Potovanja.Over.Net
Potovanja.Over.Net