Starševstvo in vzgoja

Odgovarjajo: mag. Nataša Durjava, EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka • prof. Andreja Vukmir, spec. zakonske in družinske terapije • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

Preživnina

Default avatar
Teme o preživnini, višni preživnine, izterjavi, minimalni preživnini, izključujočih pravicah ...
Default avatar
višina preživnine pri dobro situiranih
Napisal: kunigudna
Datum: 16.09.2007 12:15
Default avatar
PREŽIVNINA
Napisal: tn
Datum: 16.09.2007 08:52


Ali se preživnina šteje v socialno pomoč?
Izteka se mi nadomestilo iz zavoda za poslovanje, po končani porodniški me je delodajalec dal na zavod.Ker se moram sedaj prijaviti na csd me zanima če se preživnina šteje v socialno pomoč, glede na to da mi oče otrok daje 125 euro za otroka in ju tudi vpiše v dohodnino.
Kako si lahko izačunam csd, ali ve kdo koliko mi pripada?
Hvala


Odgovori•Citiraj sporočilo
Re: PREŽIVNINA
Napisal: ronka
Datum: 16.09.2007 10:32


visina denarne socialne pomoci se doloci v visini minimalnega dohodka.kot lastni dohodek se upostevajo povprecni prejemki v obdobju treh mesecev pred vlozitvo vloge.v dohodke se steje place,pokojnine,prezivnine,rente in drugi dohodki.jaz dobivam 103evre prezivnine na otroka in dobivam socialno pomoc v odlocbi mi pise glede prezivnine da ker otrok prejema prezivnino,ki je visja od minimalnega dohodka ,ki bi mu pripadal,se pri ugotavljanju uopravicenosti do denarne socialne pomoci ne uposteva.in ker nimam drugih dohodkov sem upravicena v visini sestevka minimalnih dohodkov ki pripadajo posameznim druzinskim clanom,kar znasa 1.3osnovnega zneska minimalnega dohodka.(zame 1,dodatek za enodruzinsko druzino 0.3o skupaj 1.3)
upam da si kaj razumela.najbolj ti bodo na centru povedali.pa ne se pustit odgnat meni je celo rekla da saj vec kot za enostarsevsko ne bom dobila skoraj ne odat.


Odgovori•Citiraj sporočilo
Re: PREŽIVNINA
Napisal: hhanahh
Datum: 19.09.2007 20:06


Podobna situacija kot tvoja. CSD mi je dodelil 266 EUR socialne pomoči.

LP


Odgovori•Citiraj sporočilo
Re: PREŽIVNINA
Napisal: hhanahh
Datum: 19.09.2007 20:09


Pa ne pozabi v osmih dneh oddati novo vlogo za otroški dodatek. Jaz sem prej dobila 32 EUR, potem pa 80 EUR.


Odgovori•Citiraj sporočilo
Re: PREŽIVNINA
Napisal: tn
Datum: 22.09.2007 09:01


Punce!
Hvala za odgovore, sam mi itak ne gre v glavo zakaj potem piše na csd na prejemkih, da enostarševska družina z dvema otrokoma dobi 390 euro socialne, me skrbi ker se mi zavod izteka, službe pa ni.
Ne vem sploh kaj mi pripada, sedaj dobivam z zavoda 243 euro nadomestila
in otr.dodatek.


Odgovori•Citiraj sporočilo
Re: PREŽIVNINA
Napisal: ronka
Datum: 22.09.2007 10:55


jaz sem od marca bla brez sluzbe in z zavoda nisem dobivala nic sem pa socialno dobila avgusta in to 267euro z dvema otrokoma.pa se otroski in prezivnino.na sreco sem dobila sluzbo nekaj vec bo.
Default avatar
Naj vprašam kar tukaj, da ne bom odpirala že 95. teme na isto temo. Sem v postopku sporazumne razveze in ostaja samo še vprašanje preživnine. Z bodočim bivšim soprogom nimava pojma, kako naj jo določiva. On ima recimo idejo, da bi plačeval njuno šolsko prehrano in položnico za glasbeno šolo, kajti ne zaupa, da bo preživnina res šla za otroke (to bi zneslo kakšnih 140-150 eur mesečno, khem). Skrbništvo naj bi bilo moje, stiki po dogovoru. Povejte, prosim, kaj vse šteje med stroške, ki jih "pridela" otrok? In naj mi kdo pove, da nisem trčena, če rečem, da je 150 eur na mesec dobesedno miloščina.
Default avatar
Odvisno od tega kakšne dohodke imata in kakšen standard imajo otroci sedaj.

Dogovorita se lahko kakorkoli hočeta, vendar je njegov problem, če ne zaupa, da bo denar šel tja kot mora (na sodišču s tem ne bo nikamor prišel).

V stroške se šteje vse, oblačila, prehrana, bivanje, (najemnina, ogrevanje, elektrika,...), šolske potrebščine, hobiji, igrače, morje, smučanje (vse kar je bilo tudi do sedaj).
Default avatar
šla sem na bpp-brezplačno pravno pomoč.učeraj sem dobila vabilo k odvetnici za ločitev.zanima pa me kako dolgo traja,da je ločitev končana in da potem dobiš preživnino.ker mi v 6 mesecih ni dal oče otrok nič denarja za otroke me zanima ali dobiš preživnino tudi za nazaj.
Default avatar
Pri meni je trajalo skoraj 6 mesecev od vložitve do konca postopka, Res pa je, da so bile vmes počitnice, ko sodišče ne dela. Preživnine pa za nazaj ne dobiš.
***************

Upanje je kakor nočno nebo. Nikoli ni tako temno, da ne bi odkrili vsaj ene zvezde...
Default avatar
Lp,

moja izkušnja;
bodi zelo pozorna, kaj si navedla ali boš v BPP, da potrebuješ kot pravno pomoč, ker sozelo ...recimo natančni in vztrajaj na verziji preživnine in vsem kar pač smatraš, da je potrebno

pri tem ti bi naj pomagal seveda odvetnik,..vendar, je boljše, če sama 5x prebereš in v miru napišeš, ker se ....kaj rado izpusti:)

preživnino za nazaj seveda lahko dobiš, vendar moraš izrecno zahtevati tako imenovano verzijo preživnine, kar pomeni plačilo preživnine za nazaj
od datuma od katerega ti dolguje

In - lahko predlagaš začasno odredbo za preživnino, kar pomeni, da jo ravno na osnovi te začasne odredbe, prejmeš takoj po prvi obravnavi,kljub temu da to verjetno ne bo glavna in zaključna obravnava

Vso srečo! Larisa
Default avatar
Seveda lahko dobiš za nazaj. Jaz sem tudi zahtevala in tudi dobila za nazaj in takrat mi je odvetnica povedala, da mi to tudi pripada.
Default avatar
Se že dolg nisem oglasu. Pa vidim, da nisem nič zamudu. Še vedno lapate neumnosti, kot ste jih pred pol leta.
Odgovor o višini preživnine je napisan v zakonu. Lepo piše, da se le ta določa na podlagi potreb otroka ter zmožnosti roditeljev. In kaj se spreminja? VSE.. Potrebe otroka in tudi zmožnosti staršev. Pogosto se dogaja, da starši z leti napredujemo v službi..se pa lahko zgodi tudi obratno. In lahko se zgodi, da dobimo nove družinske člane in se nam hkrati celo zmanjašajo plače ali pa celo zgubimo službo.. zakonu nikjer ne piše, da se preživnina ne more tudi zmanjšati...celo predvideva se , da je to v življenju tudi možno in zato se tudi predvideva možnost, da lahko oče za vloži pravdni zahtevek za določitev nove preživnine. Skratka..uporabljajte logično mišljenje.. Težko...ampak če se potrudite ljube dame..se da z ubogimi babjimi možgančki tudi kaj razmišljat..
Predvsem pa preberte zakon..saj se v sporih preživnina določa na sodišču..
Default avatar
Na kratko:
Ker se nisva mogla sporazumet okoli denarja, ker mi je z neto plače 1000 Eur plačeval le 116, jasli pa plačujem 158Eur, kje pa so še ostali stroški, sem februarja 2006 vložila tožbo, ki še ni rešeno no+ič do danes.Sicer smo že dobili razsojeno,da mora plačevati 179 Eur po novem, vendar se je pritožil, vse je šlo na višje sodišče, kjer so zaradi slabe primerjave procesa vse zavrnili nazaj na okrožno sodišče, kjer smo spet imeli obravnavo in še danes čakam na sodbo. Vglavnem, dve letoi bo, ko se že zadeve rešujejo, pa se še niso rešile. Če bi še enkrat morala na začetek, nevem, če bi šla tožit. Najbrž ne, čeravno se borim za otroka, ne zase, ampak tudi otrok čuti, ko nekaj ni vredu....
Za odvetnico sem skupaj odštela okoli 1800 Eur, ko p sem uvidela, da me samo "poteguje" za denar, pa sem z njo prekinila pooblastilo in se pričela na sodišču zastopat sama, čeravno je moj bivši imel tri različne odvetnike (še njegovo bodočo taščo, ki ga je zastopala, proti lastnemu otroku)....Sem mislila, da mu bo vsaj ona odprla oči, da naj plačuje, saj je denar za njegovega otroka, pa mu ni. Ona je v njegovem imenu zbijala znesek tako, da najin otork, nevem kako bi preživel s tistim zneskom...
Vglavnem, pri denarju se vse konča, ker moški ne razumejo oziroma ne znajo pojmovati dveh bistvenih stvari pri razvezi:
1.) Ne razumejo, da je denar, ki ga dajejo, denar, ki ga porabi otrok, mame nimamo od tega denarja nič;
2.) Ne znajo ločit partnerstva od starševstva. Če se razvežeta, se razvežeta kot partnerja, ne kot starša. Če je bilo partnerstvo polom, je lahko starševstvo veliko lepše in se razvije poseben odnos in zaupanje, ki ga v partnerstvu nikoli ni bilo....

Lp
Default avatar
LEAA, morda lahko pomagamao si tudi tako, da povemo izkušnje z konkretnimi odvetniki, da se ne bi opekla še kakšna. LAhko poveš konkretni priimek odvetnice/ka?
Default avatar
6.12.2007 sem vložila vlogo na preživninski sklad. Prejela sem njihovo potrdilo, sedaj me pa zanima koliko časa traja, da prejmeš odločbo in ker je nisem prejemala od aprila 2007, če jo dobim od takrat dalje.
Namreč prijateljica jo je dobila prvič nakazano za celo leto skupaj. Je to možno?
Default avatar
lp.zanima me kje in kako zahtevaš začasno odredbo za preživnino.ker se je oče na višino preživnine pritožil.in sedaj je to na sodišču v ljubljani.ker sem zvedla da to traja najmanj pol leta.preživnine pa že 1 leto ne plačuje,kam naj se obrnem.ali bom morala sedaj še leto dni čakat da bom dobilapreživnino.

Moderatorji

mag. Nataša Durjava , EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka
durjavaN
prof. Andreja Vukmir , spec. zakonske in družinske terapije
Zavod Pogled
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic E-posvet