Računalništvo, telefonija, internet in televizija

Univerzitetni študijski program Računalništvo in informacijske tehnologije

Default avatar
Univerzitetni študijski program Računalništvo in informacijske tehnologije. Ali je kdo ti študiral? Je velika razlika v teži programa med Uni in visokošolskim programom? Ker imajo oba pa me zanima. So službe zato? Kakšne plače imajo ti v službah? Je zelo težek študij? Če kdo karkoli ve o tem naj pove, ker si to želim študiram pa želim prej čimveč o tem izvedet. Nevem pa še ali naj grem na uni ali visoko.
Default avatar
Lahko ti cisto konkretno odgovorim glede sluzbe in plac ter glede tezavnosti studija.

Sluzbe SO, v bistvu ima vsaj polovica studentov v tretjem letniku ze kadrovske stipendije (in torej garantirano zaposlitev po studiju), veliko jih dela preko studenta, na informativnem dnevu pa se dekan vsako leto pohvali, da med nezaposlenimi nasih diplomantov ni mogoce najti.

Place se preko studenta zacnejo nekako pri 4€/uro, vcasih zasledim tudi okoli 7€, redno delo je pa na zacetku po navadi nekje od 700€ gor (kasneje pa vecinoma 800 - 1000€), pac odvisno od koristi, ki jo prineses firmi.

Glede tezavnosti studija: studij racunalnistva zahteva ogromno casa, tezi se k temu, da se zahteva dolocen procent prisotnosti na vajah in predavanjih in sprotno delo ter studij (razni testi, kolokviji, in pa sprotne vaje, ki zahtevajo kar nekaj casa).

Ne bom rekla, da je studij lahek, vse prej kot to, ampak ce te smer zanima, je to ze 50% poti do diplome.

Glede VS in UNI ti ne znam odgovit, ker pac studiram se po starem programu, vendar ti bojo na informativnem dnevu ali tudi kadarkoli na referatu z veseljem odgovorili na vsa vprasanja.

Aja, se to: kadarkoli se lahko udelezis katerihkoli predavanj in ti ne bo noben tezil ali cudno gledal zaradi tega. Urnik najdes na spletni strani faksa. (glede na naziv programa verjetno zelis studirati v mb, zato link do ferija: www.feri.uni-mb.si).
¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨

We can make it... If we try....
Default avatar
Hvala za obsežen odgovor. Super če so službe za ta poklic me veseli in se mi zdi zelo zanimiv. če bo kdo še kaj povedal pa kar.
Default avatar
Za ljubljansko fakulteto (UNI) :
dosti matematičnih predmetov (analiza, numerična matematika, kombinatorika, diskretne strukture, itd.) in to kar skozi celoten študij, nekaj fizike in tudi ekonomskih predmetov (ki so zaradi prof. Mihelčiča pravi bav-bav); kar se tiče "pravih" računalniških predavanj pa imaš vse od strojne opreme do programiranja, v tretjem letniku izbereš smer (bolj malo izbire - računalniški sistemi, programska oprema in informatika;hm, mogoče so zadnja leta kaj razširili) in je predmetnik pač bolj prilagojen izbrani smeri, s tem da so splošni predmeti (matematični, ekonomski, ...) obvezni na vseh smereh.

Meni osebno se je zdel program kar zahteven, a ker imam na splošno rad matematiko, nisem preveč trpel. Je pa potrebno kar konkretno migati, če hočeš lepo sproti polagati izpite. Če med študijem delaš, se zna zavleči za par let, ker je res težko vsak dan najprej več ur delati in vmes skakati na faks (moraš vsaj na obvezne vaje) in se zraven še pripravljati na kolokvije, izpite.

Glede izpitov : velika večina izpitov je sestavljenih iz treh delov - ocena vaj, ocena pisnega dela izpita in na koncu še ustni. Uspešno zaključene vaje ti veljajo 3 ali 4 leta, odvisno od profesorja (tudi če narediš izpit šele čez nekaj let, ti ni potrebno vnovič na vaje), pisni izpit pa velja samo, če ne padeš na ustnem. Če na ustnem padeš, moraš naslednjič iti ponovno najprej na pisni del, kar je zoprno, zato se splača fejst pripraviti za ustnega, da že v prvo narediš.
Default avatar
Aja, služb je veliko, pri nas v podjetju vseskozi iščemo nove ljudi. Razlika izpred, recimo, 5 let nazaj je le ta, da se bolj gleda, kaj človek zna (včasih smo vzeli praktično vsakega, dandanes pa ne več). Plača pa odvisna od produktivnosti, pri nas jih imamo od 800€ do nekje 2500€ neto (programerji in projektni vodje), meni osebno je kar lepo rasla od začetnih 800€ (oz. takrat še 220 tisoč SIT) in upam, da mi bo rasla še naprej :-). Sedaj sem nekje okrog 2000€.
Default avatar
Matematike pa nisem pričakovala. Kaj je kakšen študij računalništva brez matematike? Računalništvo in vse podobno me veseli, matematika pa niti malo in se bojim da je nebi naredila čeprav imam vse ostalo 10.
Default avatar
Matematike je o g r o m n o !!! Tudi pri drugih predavanjih (ko se npr. raziskuje časovno zahtevnost algoritmov, ali pa pri umetni inteligenci) se precej opira na matematiko.

Najbrž je bolj praktično na visokošolskem študiju. Tam mislim, da ni toliko matematike oz. nasplošno teoretičnega ozadja ... na univerzitetnem pa matematiki, in to kar zahtevni, ne moreš ubežati. Vsaj v na ljubljanski fakulteti je tako.
Default avatar
Ma saj me veseli vse kaj imajo tu: Ampak me zanima pri čem od tem je najmanj matematike.

Univerzitetni študijski program Elektrotehnika
Univerzitetni študijski program Računalništvo in informacijske tehnologije
Univerzitetni študijski program Informatika in tehnologije komuniciranja
Univerzitetni študijski program Telekomunikacije
Univerzitetni študijski program Medijske komunikacije
Interdisciplinarni univerzitetni študijski program Gospodarsko inženirstvo – smer Elektrotehnika
Interdisciplinarni univerzitetni študijski program Mehatronika
Visokošolski strokovni študijski program Elektrotehnika
Visokošolski strokovni študijski program Računalništvo in informacijske tehnologije
Visokošolski strokovni študijski program Informatika in tehnologije komuniciranja

Ne razumem pa razlike ko je en poklic računalništvo in še nekaj en pa informatika in še nekaj. V čem je razlika. Zamene je to bilo skoraj enako. Imamo predmet računalništva in mu rečemo informatika.
Default avatar
Konkretno za te študije ti ne morem povedati, ker jih ne poznam v podrobnosti, ampak v Ljubljani je tako : imaš dve fakulteti, FRI in FE (obe v isti stavbi), prva je usmerjena v računalništvo, druga pa elektro zadeve. Na obeh je dosti matematike, na FE tudi fizike.

Pač, oboje sta tehniška faksa in moraš računat na tako zahtevnost kot pri strojništvu ali gradbeništvu. Dosti analitičnega razmišljanja ... če ti to ne leži, imaš še možnost tudi študija na FDV, kjer imajo (če se ne motim) tudi smer informatika oz. nekja podobnega.

Hmmm, glede posameznih smeri (na FRI) - informatika pa se bolj nanaša na podatkovne baze, načrtovanje obsežnejših sistemov v povezavi s poslovnimi procesi, in podobno, medtem ko je na smeri programska oprema poudarek na programiranju, razvoju aplikacij, ... Smer logika in sistemi pa se nanaša na strojno opremo, procesorji, signali, ipd.
Default avatar
En računalničar hvala lepa za vse odgovore. Bom dobro premisla in se za nekaj odločila.
Default avatar
Medijske komunikacije imajo zelo malo matematike (ali celo nic?), so pa malo bolj mesan studij, ni striktno racunalnistvo. V bistvu se tam naucis veliko o medijih, oblikovanju, novinarstvu, veliko je izbirnih predmetov, kjer si lahko dodatno recimo izberes programiranje ali karkoli te veseli..
Ni pa to ne vem kak tehnicen studij in tudi koncne sluzbe niso v vecini v racunalniski smeri.. so pa studentje medijskih kar aktivni studentje, to pomeni v studentskem svetu, drustvu studentov itd.. kar je kar dobra referenca pri iskanju sluzbe.

Aja, predmetniki ferija za vse smeri so tudi objavljeni na spletni strani. Predlagam da malo pobrskas :)

Lp, Nina
¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨

We can make it... If we try....
Default avatar
[quote *baby*]so pa studentje medijskih kar aktivni studentje, to pomeni v studentskem svetu, drustvu studentov itd.. kar je kar dobra referenca pri iskanju sluzbe.[/quote]
Med vrsticami to berem: študij je tako lev, da se imajo še zraven časa ukvarjati s politiko, pozneje pa dolgo iščejo službo in jim pride prav vsaka mišja referenca.
Default avatar
Da ne bo treba med vrsticami brat:

to pomeni, da se tja po navadi vpisejo ambiciozni ljudje, ki si zacnejo ustvarjati kariero se preden pridejo s faksa, ker jih to zanima. Ker pa obstaja ta studij sele par let in imajo sele par diplomirancev, tem sluzbe ni problem najti (ravno obratno, povsod so zazeljeni). Kak bo na tem podrocju cez na primer 10 let, je pa drugo vprasanje.

Glede tezavnosti studija je pa pac kak je.. zaradi nacina dela (pri vsakem predmetu zraven vaj in izpita se seminarska) za sebe vem, da bi ga tezko naredla, ker sem prelena za pisanje seminarskih, pac raje malo vec casa posvetim vajam.
¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨

We can make it... If we try....