Čustvena inteligenca, komunikacija in odnosi

Odgovarjajo: Boštjan Topovšek, Core Energetics telesni psihoterapevt, Mojster Coach Nevrolingvističnega programiranja

Psihološki profil dolgotrajno samskih

Default avatar
Kopiram: Zadnjič sem se pogovarjal o samskih z enim od psihologov in tudi z enim mladim duhovnikom ..glede na obnašanje ljudi, ki so že nekaj let samski ...

1. večinoma imajo hude rane v osebnosti ( duševne motnje)
2. večinoma ne rešujejo, ne iščejo rešitev, ne delajo na sebi
3. večinoma čakajo na čudež od zunaj
4. večina iščejo krivdo pri drugih
5. večinoma so polni izgovorov ( "situacija je taka", "zaradi staršev", "hudo otroštvo", " pokvarjeni ljudje", ..." vsi drugi ne živijo čistosti" .....)
6. imajo HUDO konflikten, nerazrešen odnos z vsaj eno osebo ( oče, mama, brat, sestra, bivša žena, bivši mož, bivša punca, bivši fant,..). V osnovi pa so v konfliktu globoko v sebi ...

7. dostikrat so pretirano sramežljivi
8. Večinoma so preveč ranljivi ( zase pravijo da so preveč občutljivi, kar pa ni res)
9. ne upajo si tvegati ( imajo premalo poguma, trdne volje, vztrajnosti)
10. dostikrat so razvajeni, egocentrični ..od drugih samo zahtevajo ...
11. v večini so asocialni, imajo premalo znancev, nič prijateljev oz. prijatelje samo na neki najstniški bazi ( ki jim samo kimajo in samo jokajo z njimi ..ne smejo pa nič kritizirati ...), niso vpeti v razna društva, delavnice, skupine, športe, krožke ...
12. živijo še vedno pri starših ( tukaj so močni patološki odnosi z enim od staršev)
13. se ne znajo v življenju darovati ( v glavnem samo želijo da jim nekdo DAJE)
14. ne zdržijo frustracij, trpljenja
15. so odvisniki od hrane, tablet, TV, alkohola, drog, seksa, ...
16. se bojijo intimnega odnosa ( pogovori o moji in tvoji notranjosti, o tem kaj sprejemam pri tvojem obnašanju in kaj ti sprejemaš in kritiziraš pri mojem obnašanju, o vrednotah, o ranah, ...)
17. dostikrat zanemarijo svojo zunanjost ...tako kot so tudi dosti za časom v lastni psihični rasti ( zanemarjeno)
18. večkrat se kot spolno bitje SPLOH ne sprejemajo ( kot ženska, kot moški)..zato so za družbo erotično NEPRIVLAČNI ...zatolčeni ...
19. vere ne jemljejo resno ( v resnici ne verujejo v SPREMEMBO, v DOBRO, v RAST, ...)..zgolj enokomponentno: jamrajo in iščejo cenene tolažbe in čakajo čudeže ...
20. so zelo čustveno hladni ( pretežno ima velika večina od njih močno samo eno čustvo: npr. jeza, občutek krivde, žalost, strah, ...)

To je bilo kopirano. Nisem avtor.
Default avatar
Kakše točke bi že držale.
Ampak takšne poznam tudi vezane ljudi.
Default avatar
bo kar držalo, sigurno je med samskimi veliko več takih, za katere drži kar nekaj teh točk, vsaj kar jih jaz poznam. Ne pa vsi.
Default avatar
ne vem, jaz se ne bi strinjala s tem,...sem samska že nekaj časa, ampak zato, ker vem kakšen profil moškega meni ustreza, kakšen karakter in se ne zapletam s takimi, za katere že naprej vem, da ne bi mogla bit več kot pol leta...torej what's the point?? raje sama kot v neki vezi,ki mi ne ustreza...je pa res tudi to, da so moški od 30-35 let večinoma oddani, če so pa samski so pa po večini ravno iz kakšnih dolgoletnih vez in še niso pripravljeni na kaj bolj resnega (pa to ni iskanje izgovorov oz krivde pri drugih,.to je dejstvo :))
Default avatar
Velika razlika je med samskimi,ki niso bili nikoli vezani in onimi,ki so ponovno samski.
Za slednje velja,vsaj tiste,ki jih sama poznam,da uživajo v ponovni samskosti in nobena od zgornjih točk ne velja.
Default avatar
spet neki stereotipi jasno! Ženska ločena z dvema otrokoma želi pač ostati samska... kaj od tega za njo drži? Ali punca pri 30 z dolgoletno zvezo za sabo, se odloči da se bo posvetila raje karieri kot družini. Spet ne more nič od tega veljat.

To so neki stari predsodki spet, ki omejujejo in žalijo vse samske ljudi.
Ko sem to prebrala, sem pomislila, da bi takšen lahko bil moški pri 45 letih, nikoli v resni zvezi, preveč sramežljiv, brez otrok seveda, vase zaprt čudak, kot bi ga nekateri imenovali. Ampak tudi za takega vse trditve najbrž ne bi veljale.

Sicer pa ta "dejstva" največ povejo o avtorju in njegovem plitvem, omejenem razmišljanju.
Default avatar
Tole sporočilo že kar kaže na to, da si za v umobolnico, če si samski...
Sem raje samska kot pa sem skupaj kar z enim in bova čez nekaj let že čist sita eden drugega- živela v tišini, eden mimo drugega, mogoče bo nasilen, itd. itd. Ampak samska pa le ne bova! Bova V ZVEZI. Pri enih to pač toliko šteje- status! Sej ni važno s kom si, a ti tist človk sploh kakorkoli ustreza, glavno, da si V ZVEZI. Ker bit samski, uf, to je največja tragedija, sramota, slab pečat, slab vzgled in kaj vem kaj še... Poznam x in y ljudi, ki so čist zmešani, če postanejo samski in kakor hitro je mogoče, najdejo nekoga, da si izbrišejo ta črn madež samskosti. In uf, takšne zveze potem pa so... 'briljantne', moram reči...

Za konec pa še to: na začetku piše, da se je avtor pogovarjal s psihologom in duhovnikom o tem. In seveda je jasno, da imata ta 2 tako goreče nasprotno mnenje o samskih.

1. duhovnik- itak cerkev vedno promovira vlogo družine. Zakaj le? Več parov-> več porok-> več otrok-> več vernikov-> več denarja za cerkev

2. psiholog- če bi na celem svetu obstajale le še zveze, kjer sta skupaj 2 človeka, ki se imata res rada in bi zveze bile harmonične in OK, psihologi skoraj ne bi imeli več dela. Zakaj? Zato, ker je v napačnih zvezah toliko problemov, nasilja, največ pa posledično depresij, ki jih morajo psihologi zdravit.
Default avatar
Mislim, kakšna diskriminacija samskih.

Se popolnoma strinjam s floating.

In ja, seveda, to prihaja od med drugim duhovnika, ki je itak glavni politični agitator za razmnoževanje ljudi v stilu, kot je to že lepo ponazoril floating.
Medtem ko je on, duhovnik, sam seveda v celibatu. A poklican, da razsoja o "psihologiji" zvez. On seveda, kot samski, se v nobeni izmed teh točk ne najde, ne?

No, ampak o izrojenosti duhovniškega klana je sploh škoda izgubljati besede.

Kar se pa tiče samskega stanu - vse te točke so odraz družbene pogojenosti, ki človeka trenira za to, da čim dlje beži od samega sebe.

Nisem proti zvezam, da se razumemo. Zveza lahko marsikaj doprinese, če je zavedna, budna, zrela.

Samo nikakor pa zveza, ki je odvisnost - kar 90% zvez je, čeprav si ljudje mečejo pesek v oči.
In so skupaj, ker
-predvsem ker se BOJIJO biti sami - to je glavni vzrok. Redkokaterega človeka sem srečala, ki se resnično ne boji samote in v njej celo uživa - ker je našel smisel in zadovoljstvo, mir v sebi. Družba pač ne vzgaja tako, starši svoje vzorce prenašajo na potomce...in več ali manj vsi tako delujejo. "bohnedaj da si sam". S tem se ustvarjajo berači in čustveni pohabljenci, ki so vse življenje odvisni od drugih.

Najprej moraš biti sam, da si lahko z drugim. Človek, ki ne zna biti sam, tudi z drugim ne more biti. Ni variante. Ustvari samo odnos odvisnosti, patološki, izkrivljen, poln posesivnosti, ljubosumja in želje po konotroli.

V samoti se soočijo z vso svojo notranjostjo in ni nikogar, ki bi jih zamotil in pogled usmeril drugam, sami v sebi se pa počutijo prazne, brezvezne, ničvredne. Nimajo sami sebe dovolj radi, zato potrebujejo potrditev od drugega, da so dovolj vredni.

Tako smo vzgajani, to je pečat družbe in vzorcev. Stalno potrebujemo nekoga drugega, da nas potrjuje. Bolano, a ljudje dlje od tega ponavadi ne vidijo.

nato so banalni vzroki a la hiša, skupno premoženje, otroci (ki jim je bolje pri ločenih starših kot v zlaganih odnosih)
-praktične potrebe (je fino, da imaš koga, ki kaj stori zate)

V osnovi je ta blazna potreba po odnosih v glavnem potreba bo izkoriščanju drug drugega in izrabljanju drugega za sredstvo. In pri tem se pojavijo naslednji PSIHOLOŠKI PROFIL VEZANIH:

-posesivnost (že poroka ni nič drugega kot to)
-boj za prevlado (kompromisi niso nič drugega kot odraz tega)
-kontrola in nadzor
-razna čustvena izsiljevanja

Ga ni odnosa brez teh točk, bolj ali manj prikritih.

To je vse začaran krog. Ker v odnose vstopajo ljudje, ki jim samota pomeni nekaj takega kot oni zgornji "poduhovljen" psihološki profil, bodo ustvarili zgolj in samo bolne odnose, polne patologije (ki se je sicer sploh ne zavedajo).

Sicer marsikateri obliki vseh bolnih for v odnosih ljudje rečejo, da je to "velika ljubezen".

Da ne govorimo o tem, ja, da večina teh točk velja za vezane, pa še kako, samo da jih oni izživljajo na drugem.

Jaz sem samska, trenutno, nisem proti zvezam, če bom vstopila v zvezo - Z MOŠKIM, KI MI BO USTREZAL, ne kar z vsakim kekcem, "samo da ne bom sama", bom poskušala zavestno delati na rasti odnosa.

Samska sem, in to pomeni:

-imam se zelo dobro v svoji lastni družbi, ne rabim bežati pred seboj
-ne bojim se biti sama s seboj
-lahko sama zase poskrbim
-nikakor me ni strah, ampak uživam v tišini in sprostitvi
-imam velik razpon prijateljskih odnosov, ki jih negujem in nikogar ne zanemarjam
-nimam potrebe po tem, da se utemeljujem in cenim preko drugega
-RADA SE IMAM, vsekakor!

Kot ženska brez otrok - kar je naslednja diskriminacija, te smo itak za na grmado:
-nimam potrebe niti želje po "vzgajanju" drugih in se s tem čutiti pomembna
-nimam starševskega ego tripa, da moram nekomu biti bog i batina, da me gleda kot boga
-nimam potrebe po tem, da sem nekomu edina in vse na svetu (hud ego trip!)
-nimam potrebe po tem, da me nekdo potrebuje (ker če te noben na svetu pol kur*** ne šljivi, te vsaj otrok gleda ko mesijo (vsaj prvih par let))
-nimam ego tripa na to, da moram prispevati k temu svetu s proizvodnjo nove človeške mase (strašanski ego trip)
-ustvarjalno energijo usmerjam skozi druge kanale in se s tem še dlje razvijam

Prizadevam si najti mir in srečo v sebi, z notranjim vpogledom, z budnostjo, zavestjo.

In šele NATO, SEKUNDARNO, pride odnos.

Ne pa obratno, kot velja, in ustvarja vse več patologije na tem svetu, kjer sta mož in žena drug drugemu sredstvo, otroci pa itak največji sužnji vzorcev staršev, ki so že po defaultu diktatorski, ko hočejo otroke ukalupljat v svoj edini prav.
Hitro seveda ustvarjat otroke, da se ja zapolnijo notranje luknje, kaj luknje, pravi prepadi. Potem ljudje najdejo smisel - če za drugega nisem dober, bom pa vsaj enega potomca gor spravil. In s tem njihovo življenje dobi pomen, ker sicer je prazno, plehko. Od tod - poleg plesa hormonov - neznanska želja po otrocih.

Ljudje ne znajo več sami v sebi poiskati notranjega zadovoljstva, samo iščejo načine, kako se zamotiti, kako bežat pred sabo - vse to pa ovijajo v velike besede "ljubezni".
Redkokdo se je sposoben zares soočit z vsem, kar se skriva v njemu. Vse je dobro za izgovor.

Stvari so ravno obratne: odnos je sposoben tvorit šele tisti človek, KI GA NE POTREBUJE. Ker potreba ni temelj za odnos, ampak bolano jedro.

In tisti človek, ki si življenja ne predstavlja brez otrok, je ravno tisti, ki jih ne bi smel imeti, ker bo otroke zreduciral na sredstvo.

šele ko si zadovoljen in izpolnjen - takrat lahko si z drugim, ker imaš kaj za delit.

Prej si le beraška malha.
Default avatar
Floating in lassie sta zelo dobro napisala. Čestitke!
Default avatar
[quote zebrica]spet neki stereotipi jasno! Ženska ločena z dvema otrokoma želi pač ostati samska... kaj od tega za njo drži? Ali punca pri 30 z dolgoletno zvezo za sabo, se odloči da se bo posvetila raje karieri kot družini. Spet ne more nič od tega veljat.

To so neki stari predsodki spet, ki omejujejo in žalijo vse samske ljudi.
Ko sem to prebrala, sem pomislila, da bi takšen lahko bil moški pri 45 letih, nikoli v resni zvezi, preveč sramežljiv, brez otrok seveda, vase zaprt čudak, kot bi ga nekateri imenovali. Ampak tudi za takega vse trditve najbrž ne bi veljale.

Sicer pa ta "dejstva" največ povejo o avtorju in njegovem plitvem, omejenem razmišljanju.[/quote]

Nisem avtor. Dvakrat napisano.

Kot je naslovu jasno napisano DOLGOTRAJNO SAMSKI.

Se ti zdi, da je ena punca, ki je stara 30 let in ima za samo dolgoletno zvezo, lahko dolgotrajno samska? Niti berete ne. Večina samskih ni dolgotrajno samskih.
Default avatar
[quote cufmuc]
Se ti zdi, da je ena punca, ki je stara 30 let in ima za samo dolgoletno zvezo, lahko dolgotrajno samska? Niti berete ne. Večina samskih ni dolgotrajno samskih.[/quote]

Najprej opredeli, kaj pomeni "dolgotrajno samski". Koliko let?
Mogoče pa jaz še nisem tako brezupen primer, ko sem pri 40-ih sedem let samska. ;-))))))
Default avatar
[quote cufmuc]Kopiram: Zadnjič sem se pogovarjal o samskih z enim od psihologov in tudi z enim mladim duhovnikom ..glede na obnašanje ljudi, ki so že nekaj let samski ...

1. večinoma imajo hude rane v osebnosti ( duševne motnje)
2. večinoma ne rešujejo, ne iščejo rešitev, ne delajo na sebi
3. večinoma čakajo na čudež od zunaj
4. večina iščejo krivdo pri drugih
5. večinoma so polni izgovorov ( "situacija je taka", "zaradi staršev", "hudo otroštvo", " pokvarjeni ljudje", ..." vsi drugi ne živijo čistosti" .....)
6. imajo HUDO konflikten, nerazrešen odnos z vsaj eno osebo ( oče, mama, brat, sestra, bivša žena, bivši mož, bivša punca, bivši fant,..). V osnovi pa so v konfliktu globoko v sebi ...

7. dostikrat so pretirano sramežljivi
8. Večinoma so preveč ranljivi ( zase pravijo da so preveč občutljivi, kar pa ni res)
9. ne upajo si tvegati ( imajo premalo poguma, trdne volje, vztrajnosti)
10. dostikrat so razvajeni, egocentrični ..od drugih samo zahtevajo ...
11. v večini so asocialni, imajo premalo znancev, nič prijateljev oz. prijatelje samo na neki najstniški bazi ( ki jim samo kimajo in samo jokajo z njimi ..ne smejo pa nič kritizirati ...), niso vpeti v razna društva, delavnice, skupine, športe, krožke ...
12. živijo še vedno pri starših ( tukaj so močni patološki odnosi z enim od staršev)
13. se ne znajo v življenju darovati ( v glavnem samo želijo da jim nekdo DAJE)
14. ne zdržijo frustracij, trpljenja
15. so odvisniki od hrane, tablet, TV, alkohola, drog, seksa, ...
16. se bojijo intimnega odnosa ( pogovori o moji in tvoji notranjosti, o tem kaj sprejemam pri tvojem obnašanju in kaj ti sprejemaš in kritiziraš pri mojem obnašanju, o vrednotah, o ranah, ...)
17. dostikrat zanemarijo svojo zunanjost ...tako kot so tudi dosti za časom v lastni psihični rasti ( zanemarjeno)
18. večkrat se kot spolno bitje SPLOH ne sprejemajo ( kot ženska, kot moški)..zato so za družbo erotično NEPRIVLAČNI ...zatolčeni ...
19. vere ne jemljejo resno ( v resnici ne verujejo v SPREMEMBO, v DOBRO, v RAST, ...)..zgolj enokomponentno: jamrajo in iščejo cenene tolažbe in čakajo čudeže ...
20. so zelo čustveno hladni ( pretežno ima velika večina od njih močno samo eno čustvo: npr. jeza, občutek krivde, žalost, strah, ...)

To je bilo kopirano. Nisem avtor.[/quote]

Sporni so samo večno samski, načeloma stari več kakor 30 let, takšni, ki niso bili nikoli v kakšni vezi (zakonu).
Default avatar
Ojla, sem samska pri 31-ih in mi nič ne manjka! ;)

Lassie čestitam za ta izviren mail, kapo dol!polno uživaj še naprej!!!
Default avatar
Lessie, ni kaj dodati. Super si napisala, pa Floating tudi.
Default avatar
>6. imajo HUDO konflikten, nerazrešen odnos z vsaj eno osebo ( oče, mama,
>brat, sestra, bivša žena, bivši mož, bivša punca, bivši fant,..). V osnovi
>pa so v konfliktu globoko v sebi ...

Odkod imajo Dolgotrajno Samski (<- vsi tisti čez 30, ki nikoli niso bili v resni zvezi) pravzaprav bivše žene, može, punce in fante?

Jasen dokaz, da izumljate nekakšne psevdopsihološke klerofantazijske konstrukte, ki jim niti sami niste sposobni slediti...
Default avatar
jaz bom pa takole napisala. prvi post o profilu samskih (da skrajšam) je skrajno neprimeren, če ne celo smešen. prav takšen se mi pa zdi del posta od lassie, kjer kot kontra utež prvotnemu postu piše o profilu vezanih. prav tako neprimerno in smešno. ko se poveličuje s tem, da je samska, kar pomeni da je http://www.youtube.com/watch?v=klovIux0GKM lahko mirne duše podam, da to velja tudi zame, pa nisem samska.

kar se pa starševstva tiče, je pa takšno razmišljanje, kot ga ima lessie ne samo neprimerno in smešno, temveč tudi žaljivo. kajti prepričana sem, da si večina staršev ne zdravi svojih kompleksov na račun svojih otrok. obstajamo namreč starši, katerim ni namen v življenju ustvariti čustvene in socialne invalide, ki bodo celo življenje odvisni od nas.

in nihče ne daje žensk, ki se odločajo, da ne bodo imelo otrok na grmado. meni se zdi to povsem legitimna pravica vsakega posameznika, kar mu pa še ne daje pravice označit starše za takšne, ko to omenja lessie.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nikakor ne bi mogli razumeti prihodnosti,
če se ne bi zavedali preteklosti. (G.A. Livraga)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Default avatar
jao ... pa od kje mi je kopiralo zdaj ta komad ... kopirano naj bi bilo besedilo lessie, kjer piše o tem ''Samska sem in to pomeni ...''
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nikakor ne bi mogli razumeti prihodnosti,
če se ne bi zavedali preteklosti. (G.A. Livraga)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Default avatar
[quote japkica] jaz bom pa takole napisala. prvi post o profilu samskih (da skrajšam) je skrajno neprimeren, če ne celo smešen. prav takšen se mi pa zdi del posta od lassie, kjer kot kontra utež prvotnemu postu piše o profilu vezanih. prav tako neprimerno in smešno. ko se poveličuje s tem, da je samska, kar pomeni da je http://www.youtube.com/watch?v=klovIux0GKM lahko mirne duše podam, da to velja tudi zame, pa nisem samska.

kar se pa starševstva tiče, je pa takšno razmišljanje, kot ga ima lessie ne samo neprimerno in smešno, temveč tudi žaljivo. kajti prepričana sem, da si večina staršev ne zdravi svojih kompleksov na račun svojih otrok. obstajamo namreč starši, katerim ni namen v življenju ustvariti čustvene in socialne invalide, ki bodo celo življenje odvisni od nas.

in nihče ne daje žensk, ki se odločajo, da ne bodo imelo otrok na grmado. meni se zdi to povsem legitimna pravica vsakega posameznika, kar mu pa še ne daje pravice označit starše za takšne, ko to omenja lessie.[/quote]

nisi čisto dobro zastopila. Nisem rekla, da so VSI starši taki, če bi dobro prebrala in se ne spotikala samo ob stvari, ki te tako zelo motijo, bi to tudi uvidela. Sem jasno rekla, kaj je pogoj za dobre odnose - tja štejem tudi odnose z otroki.

Samo taki odnosi so redki, zelo redki. Tu pa žal ne popustim, pa me prav briga, kdo je užaljen. Recimo eden izmed razlogov, zakaj jaz ne želim imeti otrok, je tudi, MED DRUGIM (ni to edini razlog), ker se ne čutim dovolj zrele in izpolnjene za kaj takega.

Samo imam precej višje kriterije za to, kot marsikdo drug, to je pa res.

In starši večinoma so taki, kot sem napisala, v bolj ali manj prikritih oblikah. Hm, čustveni invalidi? Po družbenih normah, otroci "normalnih" staršev (kaj je normalno? to, kar družba sprejema kot normalno, jasno) seveda niso čustveni invalidi, po kakih drugih pa smo vsi po vrsti. Odvisno, od kje gledaš in kaj pričakuješ od človeka. Jaz precej več kot to, kar se dogaja zdaj in kar se smatra za "normalno".

V vsakem odnosu obstajajo te patološke teme, vsaj v nekolikšni meri, samo eni si to lažje priznamo. Če si priznaš, je to že pol poti k temu, da to presežeš.

In 90% ljudi ima otroke točno iz razlogov, katere sem napisala - zavedajo se jih pa seveda ne. Te stvari so zelo skrite v nas. Je treba biti kar pogumen, da se s temi stvarmi soočiš in večina staršev je globoko užaljenih ob tem.

Ni treba biti užaljen. Te stvari so čisto normalne. Cela družba nas uči, da sami ne moremo biti, da je nekaj narobe z nami, če smo sami. Jaz pač ravno obratno vidim stvari.
Potreba po otroku je tudi potreba, čisto legitimna, samo pač v njej se skriva marsikaj, kar je daleč od "krasne brezpogojne starševske ljubezni"in vseh floskul, ki nam jih tolčejo v glavo okrog tega. In to v vseh nas, saj smo v osnovi vsi ljudje in krvavi pod kožo. Tudi če bi jaz imela otroka, bi zadovoljeval moj ego v točno istih točkah - samo tako pač je. Meni ni problem se s tem soočit in si to priznat. Človeški ego je en hud, težek stroj, ki želi manipulirat. In NIHČE ni onkraj tega, vsi ga imamo, samo malo ga prilagajamo, eni bolj drugi manj.
Samo jaz pač o teh stvareh razmišljam in se opazujem. Večina jih ne, zato pa v luft skačejo. če sploh kak korak v tej smeri narediš in malo razgrneš stvari.

Mi je čisto jasno, da se večina s tem ne more soočit. Saj je vseeno. Jaz sem svoj prispevek napisala, kot protiudarec prvemu postu. Čisto iz egotripa:)) Vendar vsekakor vse mislim čisto zares.

"in nihče ne daje žensk, ki se odločajo, da ne bodo imelo otrok na grmado"

Ti imaš otroke, predvidevam? Torej ne govori o stvareh, ki jih ne poznaš in ne doživljaš. Če ti osebno nekaj misliš, to ne pomeni, da ne obstaja določen družben pritisk za rojevanje - in verjemi, ŠE KAKO OBSTAJA!
Jaz sem brez otrok in v zrelih pldonih letih in stalno dobivam pripombe v stilu, da kdaj kej mislim na svet spravit. Tudi odkrita zgražanja o tem, kakšna ženska pa sem, da si ne želim otrok. Da sem "sebična, ne ta prava ženska, komot, egoist, samo za svojo rit skrbim" ipd. Torej ne govori o tem, ker ti pač otroke imaš in si "zadovoljila družbene norme" in ne občutiš tega pritiska.

Družba ima svoje vzorce, za katere hoče, da se jih vsi držimo. Kar odstopa, je za odstrel. Nismo mimo zažiganja čarovnic, brez skrbi, samo to se sedaj počne na bolj prefinjene - ali pa tudi ne! - načine.

Pa saj je vseeno, se mi ne da nekaj blazno debatirat o tem. Ne dvomim, da si dobra mama, samo ego tripe pa imamo vsi v sebi in je treba biti sam samo zelo iskren, da jih vidš.
Default avatar
[quote cufmuc]Kopiram: Zadnjič sem se pogovarjal o samskih z enim od psihologov in tudi z enim mladim duhovnikom ..glede na obnašanje ljudi, ki so že nekaj let samski ...

1. večinoma imajo hude rane v osebnosti ( duševne motnje)
2. večinoma ne rešujejo, ne iščejo rešitev, ne delajo na sebi
3. večinoma čakajo na čudež od zunaj
4. večina iščejo krivdo pri drugih
5. večinoma so polni izgovorov ( "situacija je taka", "zaradi staršev", "hudo otroštvo", " pokvarjeni ljudje", ..." vsi drugi ne živijo čistosti" .....)
6. imajo HUDO konflikten, nerazrešen odnos z vsaj eno osebo ( oče, mama, brat, sestra, bivša žena, bivši mož, bivša punca, bivši fant,..). V osnovi pa so v konfliktu globoko v sebi ...

7. dostikrat so pretirano sramežljivi
8. Večinoma so preveč ranljivi ( zase pravijo da so preveč občutljivi, kar pa ni res)
9. ne upajo si tvegati ( imajo premalo poguma, trdne volje, vztrajnosti)
10. dostikrat so razvajeni, egocentrični ..od drugih samo zahtevajo ...
11. v večini so asocialni, imajo premalo znancev, nič prijateljev oz. prijatelje samo na neki najstniški bazi ( ki jim samo kimajo in samo jokajo z njimi ..ne smejo pa nič kritizirati ...), niso vpeti v razna društva, delavnice, skupine, športe, krožke ...
12. živijo še vedno pri starših ( tukaj so močni patološki odnosi z enim od staršev)
13. se ne znajo v življenju darovati ( v glavnem samo želijo da jim nekdo DAJE)
14. ne zdržijo frustracij, trpljenja
15. so odvisniki od hrane, tablet, TV, alkohola, drog, seksa, ...
16. se bojijo intimnega odnosa ( pogovori o moji in tvoji notranjosti, o tem kaj sprejemam pri tvojem obnašanju in kaj ti sprejemaš in kritiziraš pri mojem obnašanju, o vrednotah, o ranah, ...)
17. dostikrat zanemarijo svojo zunanjost ...tako kot so tudi dosti za časom v lastni psihični rasti ( zanemarjeno)
18. večkrat se kot spolno bitje SPLOH ne sprejemajo ( kot ženska, kot moški)..zato so za družbo erotično NEPRIVLAČNI ...zatolčeni ...
19. vere ne jemljejo resno ( v resnici ne verujejo v SPREMEMBO, v DOBRO, v RAST, ...)..zgolj enokomponentno: jamrajo in iščejo cenene tolažbe in čakajo čudeže ...
20. so zelo čustveno hladni ( pretežno ima velika večina od njih močno samo eno čustvo: npr. jeza, občutek krivde, žalost, strah, ...)

To je bilo kopirano. Nisem avtor.[/quote]


Preden sem začela z delom na sebi, sem bila zaprta v sebe in polna samoobrambnih mehanizmov. V veliko točkah se najdem. A če ne bi bilo enega povoda za ločitev, bi bila jaz..ta ista oseba..vezana, ne samska, ker se nikoli ne bi ločila, bila sem odvisna od odnosa. Glede na število odvisnikov in njihovih od odnosov odvisnih žena bi rekla, da je več gornjih čustvenih invalidov vezanih kot samskih. Da taki, ki so ranjeni od staršev še posebej gledajo, da imajo vsaj nekaj, kar jih dela "normalne" in to je partnersko zvezo.
Default avatar
[quote lassie][quote japkica] jaz bom pa takole napisala. prvi post o profilu samskih (da skrajšam) je skrajno neprimeren, če ne celo smešen. prav takšen se mi pa zdi del posta od lassie, kjer kot kontra utež prvotnemu postu piše o profilu vezanih. prav tako neprimerno in smešno. ko se poveličuje s tem, da je samska, kar pomeni da je http://www.youtube.com/watch?v=klovIux0GKM lahko mirne duše podam, da to velja tudi zame, pa nisem samska.

kar se pa starševstva tiče, je pa takšno razmišljanje, kot ga ima lessie ne samo neprimerno in smešno, temveč tudi žaljivo. kajti prepričana sem, da si večina staršev ne zdravi svojih kompleksov na račun svojih otrok. obstajamo namreč starši, katerim ni namen v življenju ustvariti čustvene in socialne invalide, ki bodo celo življenje odvisni od nas.

in nihče ne daje žensk, ki se odločajo, da ne bodo imelo otrok na grmado. meni se zdi to povsem legitimna pravica vsakega posameznika, kar mu pa še ne daje pravice označit starše za takšne, ko to omenja lessie.[/quote]

nisi čisto dobro zastopila. Nisem rekla, da so VSI starši taki, če bi dobro prebrala in se ne spotikala samo ob stvari, ki te tako zelo motijo, bi to tudi uvidela. Sem jasno rekla, kaj je pogoj za dobre odnose - tja štejem tudi odnose z otroki.

Samo taki odnosi so redki, zelo redki. Tu pa žal ne popustim, pa me prav briga, kdo je užaljen. Recimo eden izmed razlogov, zakaj jaz ne želim imeti otrok, je tudi, MED DRUGIM (ni to edini razlog), ker se ne čutim dovolj zrele in izpolnjene za kaj takega.

Samo imam precej višje kriterije za to, kot marsikdo drug, to je pa res.

In starši večinoma so taki, kot sem napisala, v bolj ali manj prikritih oblikah. Hm, čustveni invalidi? Po družbenih normah, otroci "normalnih" staršev (kaj je normalno? to, kar družba sprejema kot normalno, jasno) seveda niso čustveni invalidi, po kakih drugih pa smo vsi po vrsti. Odvisno, od kje gledaš in kaj pričakuješ od človeka. Jaz precej več kot to, kar se dogaja zdaj in kar se smatra za "normalno".

V vsakem odnosu obstajajo te patološke teme, vsaj v nekolikšni meri, samo eni si to lažje priznamo. Če si priznaš, je to že pol poti k temu, da to presežeš.

In 90% ljudi ima otroke točno iz razlogov, katere sem napisala - zavedajo se jih pa seveda ne. Te stvari so zelo skrite v nas. Je treba biti kar pogumen, da se s temi stvarmi soočiš in večina staršev je globoko užaljenih ob tem.

Ni treba biti užaljen. Te stvari so čisto normalne. Cela družba nas uči, da sami ne moremo biti, da je nekaj narobe z nami, če smo sami. Jaz pač ravno obratno vidim stvari.
Potreba po otroku je tudi potreba, čisto legitimna, samo pač v njej se skriva marsikaj, kar je daleč od "krasne brezpogojne starševske ljubezni"in vseh floskul, ki nam jih tolčejo v glavo okrog tega. In to v vseh nas, saj smo v osnovi vsi ljudje in krvavi pod kožo. Tudi če bi jaz imela otroka, bi zadovoljeval moj ego v točno istih točkah - samo tako pač je. Meni ni problem se s tem soočit in si to priznat. Človeški ego je en hud, težek stroj, ki želi manipulirat. In NIHČE ni onkraj tega, vsi ga imamo, samo malo ga prilagajamo, eni bolj drugi manj.
Samo jaz pač o teh stvareh razmišljam in se opazujem. Večina jih ne, zato pa v luft skačejo. če sploh kak korak v tej smeri narediš in malo razgrneš stvari.

Mi je čisto jasno, da se večina s tem ne more soočit. Saj je vseeno. Jaz sem svoj prispevek napisala, kot protiudarec prvemu postu. Čisto iz egotripa:)) Vendar vsekakor vse mislim čisto zares.

"in nihče ne daje žensk, ki se odločajo, da ne bodo imelo otrok na grmado"

Ti imaš otroke, predvidevam? Torej ne govori o stvareh, ki jih ne poznaš in ne doživljaš. Če ti osebno nekaj misliš, to ne pomeni, da ne obstaja določen družben pritisk za rojevanje - in verjemi, ŠE KAKO OBSTAJA!
Jaz sem brez otrok in v zrelih pldonih letih in stalno dobivam pripombe v stilu, da kdaj kej mislim na svet spravit. Tudi odkrita zgražanja o tem, kakšna ženska pa sem, da si ne želim otrok. Da sem "sebična, ne ta prava ženska, komot, egoist, samo za svojo rit skrbim" ipd. Torej ne govori o tem, ker ti pač otroke imaš in si "zadovoljila družbene norme" in ne občutiš tega pritiska.

Družba ima svoje vzorce, za katere hoče, da se jih vsi držimo. Kar odstopa, je za odstrel. Nismo mimo zažiganja čarovnic, brez skrbi, samo to se sedaj počne na bolj prefinjene - ali pa tudi ne! - načine.

Pa saj je vseeno, se mi ne da nekaj blazno debatirat o tem. Ne dvomim, da si dobra mama, samo ego tripe pa imamo vsi v sebi in je treba biti sam samo zelo iskren, da jih vidš.[/quote]

Samo dopolnilo iz življenja glede žensk,ki se odločijo,da ne bodo imele otroke:soseda se je enako odločila,nikoli se ni počutila sposobno,zrelo,itd...za otroka,uživala je življenje s svojim dolgoletnim partnerjem,sta si privoščila vse...zares ju je bilo užitek opazovat.
Potem se je na pritisk okolice in predvsem staršev,ki so pričakovali vnuke,"premislila",zanosila,nosečnost prenašala s slabo voljo in nezadovoljstvom,rodila,padla v poporodno depresijo in danes ima otrok skoraj leto dni pa zanj še vedno v glavnem skrbijo stari starši.
Partner skrbi zanjo,stari starši za vnuka...

Moderatorji

Boštjan Topovšek , Core Energetics telesni psihoterapevt, Mojster Coach Nevrolingvističnega programiranja
Bostjan_Topovsek