ARHIV - alternativa in zdravo življenje

strah pred boleznijo-infarkt,...

Default avatar
Lepo pozdravljeni..Med mbolečinami ki so se mi pojavljale okoli lopatice in pod levo dojko sem se zelo zasekirala za srce.In ker mi je nekaj zdravnikov omenilo infarkt sem se začela sekirati zaradi tega.Ko mi je ena zdravnica dejala da to rpi meni ni možno in potem še druga reče podobno..takrat je bilo že prepozno.Na ekg-ju sem bila nekje 7x..vse je ok.Za nekaj časa sem pozabila na to potem pa so se spet začele te bolečine okoli leve lopatice en dan pa me je zelo zabolelo pod levo dojko dvakrat..in sem se zelo prestrašila..zeelllo.In kaj mi je spet padlo na misle..seveda sem se spet začela sekirati za infarkt ali kaki nenadni zastoj srca ali podobno.Zanima me kako je s takimi priemri pri mladih ljudeh v praksi.Vem da bom rabila še veliko časa da to odmislim oz. se s tem sprijaznim vendar mi vsaka spodbudna in tolažilna beseda pomaga oz. me pomiri.Najhuje je ob večerih saj se vsak večer bojim da me naslednji dan ne bi več bilo.Nekaterim je to smešno apmak mene je res zelo strah.In ker je ena izmed zdravnic dejala da si ne smem na to misliti da si ne bom kaj priklicala me je strah da mi se mi to zgodilo od strahu pred tem.res premalo vem o tem.v meni so mešani občutki in velik strah in tesnoba.včasih za nekaj dni izgine potem spet pride.najbrž zato ker še nimam vseh odgovorov.

mnjenja?
Default avatar
Draga mladenka!

Najprej si oglejva srce. Kaj je srce? Precej velika mišica, sestavljena iz gladkega mišičnega tkiva in prepletena, kot vsaka mišica, s številnimi žilami in žilicami. Te žile in žilice imenujemo venčno ožilje ( koronarno ožilje ). Naloga teh žil in žilic je, da dovajajo tej mišici hrano - zlasti kisik, da mišica, ki je v telesu najbolj obremenjena, saj se stisne najmanj 86.000 x na dan, lahko opravlja svoje delo. Dovod teh žil, ki ju delimo na desno in levo koronarno žilo, je direktno iz aorte - glavne žile, ki ima precej velik premer ( 1,5 do 3 cm ) in teče skozi ves trup, iz nje pa se odcepljajo veje, ki napajajo ostale organe, dve veji spodaj, ki napajajo nožne žile in dve veji zgoraj, ki ju imenujemo karotidi in napajata s hrano možgane. Tudi dve glavni venčni žili sta precej veliki. Premer imata kar tan med 5 in 8 mm ( desna se celo deli na dve veji ).

Poleg tega venčnega ožilja, ki napaja prav vsak del srčne mišice ali srca, je srce prepleteno s številnimi živci, ki prihajajo vsi iz glavnega živčnega debla in dajejo srci impulze, kdaj naj se stisne oz. kdaj naj pošlje kri. Samo srce seveda deluje bolj zapleteno v svoji notranjosti, saj napaja kar dva krvotoka, ki ju imenujemo levi in desni, včasih tudi levo in desno srce. Srce sprejema kri iz telesa po venah, v en prekat, jo spušča skozi srednjo mišico v drugi prekat, od tod v pljuča, kjer se kri spet napoji s kisikom, pa nazaj v srce in po drugi poti v arterijski del srca, ki jo pošilja po vsem telesu in jo distribuira po dovodnicah v razne organe, noge, glavo itd. Prekata sta med seboj ločena s posebno mišico, ki se prav tako krči in sprošča in jo imenujemo pretin, povezana pa sta prekata preko posebnega ventila ali zapiralke, ki jo imenujemo mitralna zaklopka. Ta skrbi za to, da se s kisikom bogata in osiromašena kri ne mešata med seboj in hkrati, da srce pravilno distribuira kri v levi in desno krvotok.

Vse te stvari, torej žile, srčna mišica in zaklopke, so brez živčevja. Zdravniki, ki pregledujejo srce ali delajo na njem posege s t.im. koronografijo, uvedejo poseben kateter skozi žilo arterijo na nogi ( v dimljah - torej dimeljska arterija ). Od tod dalje ne čutiš prav nič, kako kateter potuje po dimeljski arteriji, vstopi v aorto, potuje po njej,izstopi iz aorte malo nad prsnim delom in vstopi v koronarno ožilje ali skozi aorno zaklopko v srce, kamor ( v srce ali venčno ožilje ) vbrizgajo kontrastno sredstvo in s pomočjo rentgenskega žarka in kamere spremljajo delovanje, merijo pretoke, širino ožilja, pritisk v posameznem prekatu, kvaliteto zaklopk, vstavlajo celo spodbujevalce in nijihove elektrode itd. Vsega tega ne čutiš, to se vse dogaja brez narkoze in na ekranu lahko spremljaš delovanje svojega srce, si ogledaš žile in žilice, zaklopke in prekate.

Torej, srce nima živcev, zato ne boli, kot tudi žile nimajo živcev in ne morejo boleti.

Celotna ta kolobocija, srce s svojim ožiljem, zaklopkami itd, leži v lepo prilagajoči vrečki, ki jo imenujemo osrčnik ali perikard. In seveda tudi ta nima živcev, da bi lahko bolel.

Kaj pa potem boli in ko boli, zared hudo boli?. Po mnogo letih delovanja opisanega sistema, se včasih nekatere od prehranjevalnih žil, torej večnih ali koronarnih žil začnejo počasi debeliti v svojih stenah. Vzroki so različni in kardiologi si niso enotni, zakaj. Stene žil se počasi obložijo z mastnim tkivom, majhnimi ploščicami, ki plavajo v krvi in jih imenujemo trigliceridi. Lepilo za te ploščice pa je slab holesterol ali LDL holesterol ( Low Density Lipids ). Holestero lužijo jetra iz mastnega tkiva v telesu in da je nesreča še večja, to jetra počnejo ponoči, ko spimo innimajo bolj pametnega dela. Druga teorija govori o tem, da se venčna žila zaradi infekcije z neko posebno bakterijo, ki ji pravimo clamidia phneumoniae. Ko se venčne žile vnamejo zaradi infekcije, naj bi se žila branila pred vnetjem z nalaganjem oblog na svoje notranje stene in s tem ojačala žilno steno. Na takem mestu, ki je zoženo, se seveda hitrost krvi poveča, poveča pa se tudi možnost, da kri, ki potuje skozi ta zoćen del, s svojo veliko hitrostjo odtrga kakšen delček obloge, ki ni dobro zalepljen in ga ponese globje v manjše venčne žile, ki se s tem zamašijo in del srčne mišice ostane brez hrane. Zgodi se seveda, da obloga na steno venčne arterije tako naraste, da popolnoma zapre pretok in tako odreže hrano velikemu delu srčne mišice.

Ta delček ali del srčne mišice začne umirati. Predvsem najprej neha delovati, torej se del srca ne krči več tako, kot bi bilo potrebno in s tem je funkcija srca motena. Bolečina, ki jopri tem zaznamo, pa je bolečina in to zelo huda bolečina. Glede na to, kateri del srčne mišice je neprehranjen in ne deluje, je odvisna tudi lokacija bolečine. Zamašitev venčne žile imenujemo srčni infarkt. Če je prizadeta sprednja stena, občutimo močno bolečino v sredini prsi, ki se širi proti vratu, v levo ramo ali celo obe rameni, v vrat in levo ali celo obe roki. Bolečina je običajno zelo močna in dihanje je ovirano. Imamo občutek, kot da ne moremo vdihniti s celimi pljuči - vse seveda zato, ker pride do zastajanja krvi zaradi zmanjšane iztisne moči srčne mišice. Srčno mišico imenujemo tudi miokard,m zato govorimo o miokardnem infarktu. Pri težavah z delovanjem zadnje stene, se bolečine lahko premaknejo tudo v hrbet in pod levo lopatico, tudi v želodec, pri infarktu spodnje stene miokarda pa vedno v želodec. Tudi ta bolečina je zelo močna in je običajno močnejša od bolečine, ko "poči želodec" ali pravilno, ko pride do perforacije želodčne stene.

Danes zdravniki rešijo že velik odstotek pojavov infarkta miokarda, vse v odvisnosti od pravočasne pomoči in posredovanja. V centrih, kjer razpolagajo z aparaturo za koronografijo ali kateterizacijo srca ( v tujini vsaka večja ambulanta, pri nas žal le nekateri večji centri, kot so Maribor, Celje, Ljubljana 2x in Izola ), bolniku najprej vbrizgajo streptokinazo, to je preparat, ki raztaplja zamaške v žilah, nato pa s katetrom, ki ga uvedejo na že opisan način, razširijo žilo na zoženem delu, vstavijo žilno opornico ali stent, ki preprečuje, da bi se žila ponovno zožila itd. S takim postopkom je rešeno prehranjevanje srčne kišice in le-ta deluje naprej normalno, če le ni poteklo preveč časa od nastopa infarkta do posredovanja ( zelo različno, vendar praviloma naj bi, za popolno rehabilitacijo, ne preteklo več, ot 30 minut med nastopom hude bolečine in vbrizganjem streptokinaze ). V manjših centrih, ki ne razoplagajo z aparaturo za ateroskopijo, si pomagajo samo s streptokinazo in nadzirajo delovanje posameznega dela srčne mišice z EKG ( elektrokardiograf ). EKG je tudi sice edina naprava, ki zazana slabše delovanje posameznega dela srčne mišice ).

Najpogosteje prihaja do oženja venčnega ožilja počasi. Bolniki opazijo svojo zmanjšano zmogljivost. Zadihani so pri hoji navkreber ali po stopnicah, občutijo stiskanje v prsnem delu in v vratu, včasih tudi bolečine, podobne bolečinam ob infarktu, vendar ne tako močne. Zdravnik takšno stanje ugotovi z obremenilnim testiranjem, ko obremeni bolnika na kolesu in mu istočano meri EKG. Če pride v EKG-ju do deformacij posameznih krivulj, se s tem lahko natačno ugotovi, kateri del srčne mišice deluje slabše. To bolezen imenujemo angina pectoris, simptome, ki sem jih opisal pa sindrom angine pectoris. Po pregledi z ateroskopsko napravo ugotovijo, ali bi bila možna dilatacija posamezne žile, namestitev žilne opornice ali pa, v primeru prizadetosti več žil in pri starejših ljudeh s trdimi žilnimi stenami, celo operativni poseg in namestitev obvodov takšnih zoženih mest ( bypass). Pri takšnem posegu običajno vzamejo dele venčnih žil iz nog, ali dele arterij ( najpogosteje trenušne arterije, ki je najbolj odporna ) in z njimi napravijo obvod. Bolnik je običajno po tednu dni že doma in po dobrem mesecu okrevanja že lahko opravlja lažja dela, po treh mesecih pa je popolnoma rehabilitiran.

Zakaj ti vse to pišem. Ne zato, da bi sedaj hodila od zdravnika do zdravnika in iskala možnosti, kdo ti bo zmeril premer venčne arterije, ampak zato, da je potrebno veliko več let, da pride do zoženja ali celo zamašitve venčne žile, kot pa si jih ti preživela na tem svetu, da je potrebnih mnogo dejavnikov, da bi se žila zožila ali celo zaprla, kot so mastna hrana, zlasti nezasičene maščobe živalskega izvora, da bi se tvoril slab holesterol, kot lepilo, zelo veliko makaronov, da bi se stvorilo dovolj trigliceridnih ploščic, veliko cigaret, da bi se zoževalo venčno ožilje, dlje časa trajajoča bolezen hipertonije ali visokega krvnega tlaka itd itd. Pa pše spola moraš biti ravega, ker je pri moških infarkt mnogo pogostejši,kot pri ženskah.

Seveda se pojavljajo bolezni srca in ožilja, čeprav zelo redko, trudi že pri mlajših ljudeh, v starosti 40 ali 45 let, vendar izredno redko in pod izrednimi pogoji nekaterih drugih bolezni.

Dokler boš živela zdravo, jedla zmerno, se izogibala živalskim maščobam ( razen ribjim ), se izogibala cigaretam in alkoholu, vsaj 3x tedensko po vsaj eno uro izvajala neko telesno vadbo ( pa čeprav samo nordijsko hojo po ravnem s palicami, kar celo najbolj priporočam ) in prisilila svoje srce, da bo delovali pod malce hujšo obremenitvijo ter zvišala svoj utrip na kakih 120 udarcev na minuto v času tega gibanja, potem imaš zelo zelo majhen odstotek možnosti za nastanek srčno žilne bolezni.

Ampak!!! Bolečine, ki jih sedaj pripisuješ srcu in so, po vsej verjetnosti posledica krčev medrebrnih mišic ( bolečina pri bolezni srca je globoko nekje v notranjosti in je sploh ne moreš definirati, kje je ), te privedejo do strahu. Strah sproži celo vrsto organskih reakcij, od povečane količine adrenalina, povišanega tlaka, hitrejšega utripa srca, občutka stiskanja v prsih, odrevenelost udov, stiskanje v vratu itd - vse to je namrej reakcija organizma na strah, ker si človek - ko se človek prestraši, se njegov organizam pripravi na obrambo, na borbo in vse te reakcije so normalne, da se mišice napolnejo s krvjo in se pripravijo na borbo - vse to te bo privedlo v neko stanje t.zv. nevrovegetativne distonije. Stanje, v katerem organizem na dražljaje ne odgovarja več po osnovnem programu, ampak po nekem zmedenem programu, ki pomeni distonijo ( o tem sem že pisal ). Takšne reakcije in ob izraženem strahu, ki je pri tebi dokaj močan, pa res pride tudi do ožanja ožilja in do poškodb v njem. Poleg tega v sebi gojiš željo po srčno-žilni bolezni, čeprav se izraža, kot strah. Stari ljudje so rekli "Ne kliči hudiča!".

Zaradi vsega tega ti priporočam, da prenehaš obiskovati kardiologe, ki so ti že rekli, da je s teboj vse v redu in začneš delati na sebi. Nauči se pokuriti ves adrenalin, ki ga nabiraš s strahom. Gibanje je najboljša metoda. Nauči se sproščati - joga, meditacije, avtogeni trening, Tai ji quan, kakšna druga veščina, morda celo karate.

IN ŠE NAJPOMEMBNEJŠI NASVET. KO SE POJAVI STRAH, GA NE NEGUJ V SEBI, AMPAK PREOBRNI TOK MISLI. VSTANI, POJDI NA SPREHOD, NA KRATEK TEK OKOLI BLOKA, TUDI, ČEJE TO PONOČI, SKOČI V KLET PO KAR KOLI, PRIŽGI TV ALI ENOSTAVNO POJDI NA WC IN POTEGNI VODO - KARKOLI, KAR BO OBRNILO TOK TVOJIH MISLI. PRI JOGI, NA PRIMER, BI TE NAUČILI PONAVLJANJE ZLOGOV SO IN HAM. SO PRI VDIHU IN HAM PRI IZDIHU. OB PONAVLJANJU TEH DVEH ZLOGOV PREŽENEŠ VSE DRUGE MISLI IN V NEKAJ MINUTAH SI MIRNA.

No, če ti ne uspe, se pa še oglasi!
...naj bo Luč, Ljubezen in Radost!...

Igor T. - LOSANG TASHI
Default avatar
TO KAR STE MI NAPISALI NA KONCU JE RAVNO VZROK DA SEM SPLOH O TEM ZADNJE 3 DNI PISALA NA FORUMU.JAZ SEM VEDELA DA SO MAJHNE MOŽNOSTI DA SE TO ZGODI PRI MENI KER NIMAM DEJAVNIKOV AMPAK NEKAK MI JE NA MISEL PRIŠLO DA KAJ PA ČE SE MI TO LAHKO ZGODI ZARADI STRAHU IN STRESA..SEM BILA POD VELIKIM STRESOM ZADNJA LETA V SREDNJI ŠOLI IN NA FAKSU.TAKO DA VEM DA MORAM ZDRAVO ŽIVETI ZANIMA ME LE ALI SE MI LAHKO KAJ TAKEGA PRIPETI ZARADI STRAHU, SEKIRANJA, STRESA V TEH LETIH.TO VPRAŠANJE ME MUČI ŽE 3 DNI.AMPAK POTEM PA SI MISLIM DA POZNAM VELIKO LJUDI KI IMAJO STRAH PA STRES PA SO MOJIH LET...PA SO ZDRAVI.ENAKO ME ZANIMA TUDI ZA MOŽG. KAP SAJ VČASIH ČUTIM EN ČUDEN PRITISK PRI SENCAH.HVALA ZA IZČRPEN ODGOVOR.
Default avatar
Možnost, da bi se to tebi zgodilo, je enaka ničli. Trenutno. Imaš pa vse šanse, da si kaj takšnega pridelaš v naslednjih 20 ali 30 letih, ne glede na način življenja in ostale dejavnike tveganja. Z glavo rineš v neko nenormalno stanje. Opisal sem ti nekaj metod sproščanja in preje, ot boš začela z njimi, preje bodo vsi ti strahovi minili. Morda si poiščeš tudi pomoč, če so ti strahovi neobvladljivi in te občasno vodijo v panično stanje. S krajšo terapijo z anksiolitiki boš hitro pozabila na ves ta, popolnoma nepotreben in neutemeljen strah.

Glede možganske kapi je enako in tudi nastane na podoben način, le da je za to pa res potreben dolgo trajajoč visok krvni tlak ( 20 let in več ). Tiščanje v sencih pa pripisujemo tenzijskemu glavobolu.

Resno svetujem terapijo pri specialistu za mentalne motnje. Nič ni hudega, vendar medicina je humana veda in zlahka odpravlja te težave. Lahko pa se vedno oglasiš na pogovor tudi pri menil..
...naj bo Luč, Ljubezen in Radost!...

Igor T. - LOSANG TASHI
Default avatar
SEM ŠE NEKAM ZASPANA ZATO BM NAPISALA DA VIDIM ČE SEM VAS PRAV RAZUMELA ME ZARADI STRAHU V ZADNJEM MESECU IN ZARADI SRESA V ZADNJIH LETIH SEDAJ NE MORE DOLETETI MOŽG. KAP ALI INF. ME PA LAHKO ČEZ NEKAJ LET????

HM..ZAKAJ SE POTEM TO..MOŽG. KAP VSEENO ZGODI PRI 30 LETIH ENIM?

AJA PA ŠE TO JAZ SEM SE BALA TEGA KER VSI VEDNO REČEMO DA TE JE OD STRAHU SKORAJ KAP.

M.
Default avatar
Najbrže si kar dobro spala in s karmežljavimi učki prebrala moje sporočilo. Pa bom ponovil, malce širše.

Če bi pregledali vse vzroke, zakaj človek lahko doživi srčni infarkt ( za katerega sva ugotovila, da to sploh ni več smrtna bolezen in da bistveno manjši odstotek ljudi s srčnim infarktom danes umre, kot je to bilo, recimo, še pred 20 ali 30 leti ), potem bi imeli vsi ljudje razlog za strah. Vendar se ljudje obnašamo po statistiki, ki nam jo je vsilila medicina, in si rečemo, da če ne kadim, pa ne pijem, pa nisem debel, pa ne jem maščob in ne živim stresno, imam bistveno manj odstotkov možnosti za to bolezen. Pa, da se ne boš bala samo infarkta. T.zv. srčna smrt je tudi pogost pojav. Srce se odloči, da bo prenehalo biti. In preneha. Padeš dol in je konec. Za to obstaja stotine razlag, pa še vedno se dogaja, da kakšne od takih smrti ne morejo pojasniti. Spet imamo zaščitne ukrepe, da recimo vzdržuješ pravilno raven elektrolitov v krvi, ki skrbijo za prenos električnih dražljajev, ki spodbujajo srčno mišico, da ne posegaš s špornimi podvigi v aneorobno področje itd itd. Torej strahov za potrebo dovolj. Vprašanje je sedaj, kako se znebiti nepotrebnih strahov, saj nam ne lajšajo življenja.

Ne vem, če si morda prebrala kakšno knjigo Martina Kojca, ki te stvari zelo lepo razlaga. Ne vem tudi ne, če veruješ v kar koli, Boga, energijo, Višjo silo.... Dejstvo je, da smo vsi Božji otroci in tako del Božanskega načrta, katerega del je od Stvarjenja naprej vse živo na zemlji. Kojc in pred njim še marsikdo, od Krišne in Aristotela dalje, pa tudi kitajskih filozofov, recimo Lao Če-ja in Konfucija, trdijo, da se je vse, kar se dogaja, že zgodilo, če ne drugje, pa v umu Boga. Mi smo samo misel, ki ponavlja že doživeto, v nas pa je duša, ki mora že doživeto preživeti, kot izkušnjo, nekakšno Dharmo ( preberi si še kakšne moje druge sestavke na tem forumu ). Če smo torej samo misel, nismo snovna bitja in tudi, kot nesnovnim bitjem, se nam dogaja samo to, kar se dogaja v naših mislih. Vse je torej produkt misli, od strahu, sreče, veselja, žalosti, bolečine dalje.

Zakaj so nekateri ljudje neizmerno srečni, čeprav nimajo nekega posebnega razloga za to? Nimajo hiše, avtomobila, čolna, pečenke za kosilo, pa so vendarle neizmerno srečni? Zakaj so mnogi ljudje, ki imajo bistveno več od tega, kar potrebujejo, nesrečni, zelo nesrečni? Obojim je njihov občutek sreče odvisen od misli. In strah prav gotovo ni tisti činitelj v mislenem procesu, ki bi ljudi delal srečne. Iskanje sreče v majhnoh stvareh, kot je otroški smeh, nežno zelena barva spomladanskega listja, čudovit sončni zahod, tople stisk roke pa več kot zadovoljuje potrebo po sreči večine ljudi.

Te naše misli so tudi, včasih, malo čudne. Sprejemajo sporočila teh istih misli, kot želje. In dobro veva, da se ti vsaka želja vedno izpolne, če je le njen namen pozitiven. Z željami upravklja naš Višji jaz, jaz pravim temu sam Bog, ki je v vsakomer od nas. Nerodna stvar pa je, da ta naš Višji jaz, pa mu reciva tudi sebstvo, če ne verjameš v Boga, ne pozna predznakov. Ergo sprejema želje - misli vedno enoznačno. Na primer, če si zaželiš lepega sončnega dne, se ti želja izpolne. Če se ti prikrade misel, kakšna škoda bi bila, če bi se iz tega lepega sončnega dne nenadoma razvila nevihta, se ti želja izpolne - katera žela? Nevihta vendar, ker tvoje sebstvo ne prepoznava predznaka želje.

In tako je tudi z mojo razlago tvojega strahu pred smrtjo ( ki se pri tebi kaže, kot strah pred infarktom in možgansko kapjo ). Nisem rekel čez nekaj let. Če še enkrat prebereš pozorno, boš videla, da sem dejal, da se bo tvoje ožilje, pod stalnim vplivom adrenalina, ki ga sproža tvoj strah, do te mere deformiralo, da boš čez 20 ali 30 let res doživela nekaj od tega, čeprav boš živela statistično popolnoma v redu. Strah pred smrtjo je prisoten v vseh ljudeh, vsi se oklepamo tega življenja, ker pač ne poznamo drugega. Naš pasiven spomin nam ni dostopen, da bi spoznali, da je življenje v bistvu trpljenje, kjer je duša ujeta v petčutno bitje in v bistvu trpi v tako ozkih dimenzijah. Ko duša izpolne svojo nalogo ( Dharmo ) in se, po smrti telesa ( ko v telesu zmenjka življenske energije ) umakne nazaj v Nirvano, ki je multidimenzionalna, je to za dušo samo odrešitev, Luč in Radost. O tem piše, v najbolj razumljivi obliki, Garry Zukov v svoji knjigi DOMOVANJE DUŠE. Seveda tudi mnogi pred njim, že Krišna govori o tem v Bhagavad Giti, ki je del prve epske pesnitve Mahabharata ( se spomniš iz gimnazije?).

Enako, kot pišem tule, velja seveda tudi za možgansko kap, ki je le ljudski izraz za eno od napak v možganskem krvotoku. Teh je spet na stotine. Od tega, da se ti nabirajo krvne ploščicen a steni karotide v vratu in se del te lezije odlušči in zaide v tajnše dele možganskega ožilja, do krvavitve iz lobanjskega dna. Pri mlajših ljudeh, ki doživijo "možgansko kap" je običajno kriva pruirojena anevrizma na eni od žil ali žilic, torej stanjšana žilna stena ali del stene, ki se napihne in pod posebnimi pogoji poči ( napor, visok krvni tlak itd ). Zadeva spet absolutno ni smrtna. S sodobno nevrokirurgijo in ostalimi postopki na nevrološkem področju, danes rešujejo večino teh primerov.

Draga mhanze ali kar koli že si, setujem ti, da si nemudoma poiščeš pomoč, ker iz tega tvojega začaranega kroga strahov ne boš mogla kar tako, zlasti pa ne sama. Imaš več možnosti. Lahko ubereš pot, ki sem ti jo zadnjič opisal in začneš jemati zdravila proti strahu ( anksiolitike ), ki so sicer vsi po vrsti benzodiazepami ali benzodiazepimi, torej povzročajo večjo ali manjšo odvisnost. Odvisnost pomeni, da boš morala, če se boš odločila prenehati jemati zdravila, morala to narediti postopoma, v dveh ali treh mesecih. V okviru sodobne medicine imaš tudi možnost sodelovanja pri skupinski terapiji, recimo pri kognitivni terapiji, za katero v Ljubljani obstaja res odlična strokovnjakinja s svojo ordinacijo v jugovzhodnem predmestju. Ta stvar se pa, žal, že plača. Prepričevanje, s tem, da bi zapravila kakšnih 50.000 EUR in si dala pregledat vse organe, je drago in začasno. Strah se namreč ponovi in čez nekaj let te priskave stanejo že 100.000 EUR, nikoli pa ti nihče ne bo dal zavarovalne police, da sedaj se ti pa res ne bo nič zgodilo. Tu se sodobna medicina nekje neha in stopiš v področje alternativne, komplementarne ali kakšne druge medicine, kejr so ljudje, ot si ti, najbolj dobrodošli pacienti. Hodijo namreč redno na terapije, ne zahtevajo nič posebnega, le da jim zagotoviš, da bodo do naslednje terapije živeli. Cena med 50 in 250 EUR ze en obisk pri takem terapevtu, ki si ne želi drugega, kot veliko takih pacientov.

Naslednja in edino pravilna pa je varianta, da se začneš sama s seboj ukvarjat na drug način. Da spremeniš predznak svojim mislim. Da se odpravič na eno od regresij, kjer se boš prepričala o obstoju duše, o mnogoterih življenjuh duše in sama, sa svojimi očmi in brez hipnoze naredila sprehod skozi eno ali več življenj svoje duše. Morda v tem tudi najdeš vzrok za svoj strah, ki je verjetno posledica podobne smrti telesa, v katerem je bivala tvoja duša v nekem drugem obdobju.

Ko to spoznaš in sprejmeš ( ne draja samo en dan, ampak kar nekaj dni ), se odpraviš na pot iskanja odgovorov na vprašanja: KDO SEM, OD KOD PRIHAJAM, KAM GREM??? Tudi ta opot iskanja ni kratka, a je zelo zanimiva in razvejana, polna pasti, lepih, pa tudi strmih poti, čudovitih doživetij in tudi občasne bolečine. Tu je zelo pomembno poiskati si pravega učitelja. Ni dovolj, da za učiteljem vidiš pot, ki pelje navzgor. Mnogo poti se namreč konča, mnoge vodijo navzgor, a na napačen vrh. Zato se pozanimaj o zadovoljstvu učencev dotičnega učitelja. Zelo pomemben indikator kvalitete učitelja je tudi njegova cena. Drag učitelj, ki ima okoli sebe obilico osebja, pomočnikov, administracije, kartotek itd., ponavadi bolj skrbi za svojo rit in manj za tvojo dušo........

Stara modrost pravi, da ko si zrela za to, pride učitelj sam od sebe.....
...naj bo Luč, Ljubezen in Radost!...

Igor T. - LOSANG TASHI
Default avatar
V bistvu me zelo plaši ta stvar da se bojim da bi mi kar naenkrat nehalo biti srce ali ponoči ali podnevi.zakaj pride do tega pri ljudeh?ALI LAHKO BLAGE IV PREVODNE MOTNJE PRI MENI VPLIVAJO AN POJAV TEGA?BOG NE DAJ
Default avatar
Blage IV deformacije lahko vplivajo na aritmijo, blago in obvladljivo. To je zelo daleč od infarkta. Tako daleč, kot vnetje slepiča. Strah je veliko bolj problematičen, o tem si pa tako lahko prebral že v zgornjih zapisih. Če hočeš, me kontaktiraj in bova ta strah odpravila za vedno.
...naj bo Luč, Ljubezen in Radost!...

Igor T. - LOSANG TASHI
Default avatar
STRAH SE JE ZMANJŠAL AMPAK ŠE VEDNO OBSTAJA TA STAVEK V MOJI GLAVI..DA JE SRČNA SMRT POGOST POJAV..MISLIM DA STE MI TO NAPISALI V ENEM PISMU.IN SE VČASIH USTRAŠIM.ZAKAJ DO TEGA PRIDE?
Default avatar
AJA PA ŠE TO TISTI SO HAM ZLO POMAGA PA DIHALNE VAJE KO ŠTEJEM DIHE MI TUD POMAGAJO, NAJBOLJ PA MASAŽA ČEPRAV SE FANT ŽE NEKAJ PRITOŽUJE DA MU NI VEČ ME MASIRATI:/
Default avatar
SO-HAM in dihalne vaje ti same ne bodo pomagale in tvojega problema se je potrebno lotiti temeljito in korenito. Tudi masaže, ki fantu, kot praviš, že presedajo ( zakaj mu jih pa ne vrneš ), ne bodo večno trajale in strah te bo spremljal, dokler se ga ne rešiš.

O srčni smrti nisem nikoli pisal, kot o pogostem pojavu. To je pojav, kot toliko drugih in o njem sem pisal za primerjavo, ne pa zato, da bi se sedaj še tega bala. Koncem koncev ljudje umirajo v prometnih nesrečah veliko pogosteje, kot od srčne smrti, pade jim opeka na glavo veliko pogosteje, kot pa doživijo smrt zaradi možganske anevrizme v tvojih letih, umorov in samomorov v Sloveniji je več, kot pa smrti zaradi srčnega infarkta in koncem koncev, alkohol in cigarete poberejo na leto več ljudi, kot kar koli od tega, kar sem zgoraj opisal, skupaj.

Tvoja fiksacija na srčni infarkt in možgansko kap pri tvojih letih in tvojem zdravstvenem stanju ni dobra. Zakaj te ni strah biti udeleženec v prometu, zakaj te ni strah opek iz strehe in koncem koncev tudi destruktivnih misli, ki jih imaš.

SMRT JE DEL ŽIVLJENJA, KOT JE DEL ŽIVLJENJA TUDI ROJSTVO. IN STRAH PRED SMRTJO NI NIČ DRUGEGA; KOT STRAH PRED ŽIVLJENJEM! Čemu te je strah življenja, o tem raje premišljuj....

V jesenskih dneh se pričenjaj tudi v tvojem kraju tečaji joge. Pozanimaj se malo in se odloči za redno obiskovanje vadbe joge, ki je že neštetim ljudem pomagala iz stiske, če že nočeš k enemu od specialistov, ki se ukvarja z anksioznimi motnjami. Da pa se ne boš počutila osamljeno v tvojem strahu, ti moram povedati, da je več, kot polovica pacientov, ki dandanes obiskujejo psihiatre ali hodijo na terapije k psihologom, žrtev anksioznih motenj. Skupinske terapije, ki se jih poslužujejo že številni psihiatri, zelo pomagajo pri reševanju teh težav. In prav vadba joge je odlično dopolnilo temu zdravljenju...ž
...naj bo Luč, Ljubezen in Radost!...

Igor T. - LOSANG TASHI
Default avatar
Najprej naj povem da sem se v soboto vrnila z 14 dnevnega dopustA KJER sem se imela super.eGIPT JE FENOMENALEN.STRAHA ČEZ DAN NI BILO LE TU IN TAM SAJ SE JE SKOZ NEKAJ DOGAJALO..ZVEČER SE JE VEDNO POJAVIL IN TAKRAT SEM FANTU REKAL ZA MASAŽO KER ME JE PO MASAŽI VEDNO ZMANJKALO IN NISEM UTEGNILA MISLITI NA STRAH.SAJ JAZ NJEGA TUD DOSTKRAT MASIRAM:)

KAR SE TIČE SRCA...
Madonca jaz pa sem mislila da lahko kar vsakemu ne glede na starost kar tako srce neha bit ker se mu tako pač zljubi.no res prisežem da se je strah zmanjšal za kar veliko odstotkov..je pa še vedno tu...in nikakor mi ne minejo ti čudni utripi...kak dan jih ni potem pa kak dan so cel dan..torej med dojkama čutim močan utrip, včasih tudi utripanje v grlu..to me spet zelo plaši in ko do tega pride nič čudnega da se bojim da bi mi srce nehalo biti..ali kar tako samo od sebe ali pa zaradi tega nerednega utripanja.to se dogaja že zelo dolgo in vedno ko si merim pritisk poslušam tudi pulz ki na aparatu utripa kot pisk..vendar so ti piski do zdaj vedno bili enakomerni ker mi ta močen utrip nikoli ni zabil med merjenjem danes pa je in sem se zelo prestrašila.APArat za pritisk je en pisk izpustil v istem trnutku kot sem jaz začutila tisti čudni utrip..to je bil grozen občutek in sem zelo prestrašena..spet sem šla korak nazaj.Je to lahko aritmija?kOT DA BI SRCE PRESKOČILO.JE nevarno?Lahko kdo od tega umre?

Prosim Boga naj se vse to že enkrat konča.Rada bi diplomirala,..se poročila, imela otroke.:/

ZELO MI POMAGA PROTI TEM UTRIPOM TELOVADBA TAKA LAHKA.ALI LAHKO JOGO ČLOVEK DOMA IZVAJA SAM ALI BREZ PROFESIONALNE POMOČI NE GRE?moj strah se je začel pred 2 in pol mesecema in sem zdaj mislima da na pol poti smrt sprejemam veliko lažje kot prej in cenim vsak dan na tem svetu, vsako jutro sem vesela da sem tu.prej sem se bala cel dan zdaj nastopi strah le zvečer ali včasih čez dan.mi uspeva..veliko mi poamga psihlog in ena gospa pri kateri sem že imela 9 seans.bi pa jogo delala sam doma ker sem doma zelo sproščena.
Default avatar
Draga mahanze,

s temle dopisovanjem bova morala nehat, ker z njim tvojih težav ne bova odpravila. Ves čas mi opisuješ kronične anksiozne simptome, ki so povezani z nevrovegetativno distonijo in ves čas te prosim, da se spravi k psihiatru, ki je edini usposobljen za trajno odpravljanje teh težav, ne pa neka "gospa".

Opisuješ klasičen šolski primer in vsakič, ko mi kaj novega napišeš, je to prepričanje še globje. Sedaj bi ti lahko že po dnevih napisal, kaj se ti bo dogajalo, vsaj za naslednjih 5 let. Dogodek, ki ga opisuješ, je eden od napadov anksioze, ki je sprožil ekstra sistolo ali poseben udarec srca. Srce se ti ni ustavilo, ampak je en utrip srca sledil neposredno prejšnjemu, kar običajno povzroča motnja v repolarizaciji ali enostavno napačen živčni signal. Takšna ekstrasistola ( običajno so to ventrikularne ekstrasistole, zato jim bova rekla VES ) se, kot osamljene in izolirane, pojavljajo pri 80% ljudi od časa do časa in so povsem nenevarne, dokler so izolirane in dokler njihovo število ne preseže 7 takih utripov na minuto ali 50 na uro. Ti seveda to čutiš, ker si vsa na preži, kaj se dogaja s tvojim srčkom. 90% ljudi tega sploh ne čuti. Tudi ti tega doslej nisi čutila.

Draga hanze ali kar koli že si, oglasi se mi na naslov [email protected], in dogovorila se bova za pogovor. Rad te bom usmeril k pravemu psihiatru, ki bo najprej preveril tvoje fizično zdravstveno stanje in nato pričel z ustrezno terapijo, da boš spet zaživela veselo življenje mladega dekleta, ki mora biti izpolnjeno z ljubeznijo in radostjo in ne s strahom in stiskami. Vsak dan, ki ga zamujaš s tem, ko se ne oglasiš, je izgubljen za vedno in vsak tak dan se ti bo resno odrazil v srednjih letih, tam po 45. ali 50. letu,ko se bodo sedanje psihosomatske težave spremenile v resne težave, ki jih ne boš več mogla odpravljat z masažo ali "lahko" telovadbo. Ne bi ti privoščil kupa antidepresivov, anksiolitikov, antihipertenzikov, beta blokatorjev, antipepsinov in Bog ve česa še v tistih letih, ko lahko sedaj opraviš s to svojo motnjo z lahkoto in dočakaš svojo diplomo, zakon, otroke, delo in mnogo mnogo veselja in radosti, kot zdravo in smelo mlado dekle.

S temle zaključujem tole najino dopisovanje, ker ne vodi nikamor. Usmeril sem te, imaš moj naslov, sama pa se boš morala, kot še mnogokrat v življenju, odločiti.
...naj bo Luč, Ljubezen in Radost!...

Igor T. - LOSANG TASHI
Default avatar
Pozdravljeni-Prebiram vaš forum,ampak nikjer ne zasledim kaj pomeni ,da je glavna žila povečana-sedaj meri 24 nevem česa-lahko je največ 26-tudi nevem česa ali premera-tako mi je namreč sedaj obrazložila zdravnica na ultrazvoku trebušne votline-rekla je ,da imam glavno žilo povečano in ko sem jo vprašala kaj naj naredim je rekla da zaenkrat nič ko bo 26 se pa operira-in mene zanima kaj je to a je to kaj nevarno ali lahko z kakšno preventivo kaj okrenem-stara sem 59 let srednjemočne postave-
Naprimer zanima me od česa to pride.hvala za odgovor
lep pozdrav
Default avatar
Žal bi se morali z vašim vprašanjem obrniti ne enega od naših sodelavcev s področja zdravstva, v vašem primeru s področja srčnih in žilnih bolezni. Domnevamo, da gre pri vas za anvrizmo aorte, to je bolezensko razširjenost dela glavne žile odvodnice. Vzrokov zaa nastanek tega pojava je veliko. Iz mnogih razlogov lahko del žilne stene popusti ( n.pr. vnetje itd. ) in se na tem delu žila razširi. Pri današni tehnologiji, ki jo uporabljajo pri kirurgiji ožilja, se ta pojav lahko dokaj enostavno sanira z namestitvijo različnih žilnih opornic na zunanji ali notranji strani žile. V UKC v Ljubljani in UKC v Mariboru deluje več visokospecializiranih kirurgov, ki takšne posege opravljajo rutinsko in vsakodnevno. Reče pa se jim "kardio-vaskularni kirurgi". Samo toliko v informacijo, za več pojasnil pa se, prosimo, obrnite na naše sodelavce s področja kardio in vaskularnih bolezni. Kot vidite, razlogov za hujšo paniko ni, verjetno pa vas je vaš zdravnik opozoril, da morate imeti urejen krvni tlak in, da se morate izogibati večjim fizičnim naporom in dvigovanju težjih predmetov in bremen.
...naj bo Luč, Ljubezen in Radost!...

Igor T. - LOSANG TASHI