Mladi, ljubezen in spolnost

Odgovarjajo: Psihološka pomoč mladim, dipl. psiholog

Faks

Default avatar
Izgleda, da mi ne bo uspelo,tokrat ze drugic,kljub trudu, naredit letnik. Statusa vec ni....kaj naj zdaj?
Fotr mi grozi z izselitvijo, ko bo zvedel bo vrag.Ponavljam ze drugic, kaj naj zdaj? Mi ne gre, pa ne gre.
Kako umiriti fotra, kaj naprej, mi je ful tezko?
lp, Robi*
Default avatar
Kaj ce poizkusis najprej nekje dobiti delo.nekaj denarja ti bo kapnilo v zep,to je ze nekaj.Studija ne obesi na klin.Ob delu ti ne bi svetovala studij nadaljevati,saj se tak studij zavlece,najbolj pa je pomembno to,da ogromno stane.Tudi ce statusa nimas,si bos izpite placeval in jih normalno lahko uspesno opravis. .ce sem te prav razumela si predavanja vsa dal skozi za ta letnik,tako, da nerabis drugega kot opravljat izpite.Placilo sprotnih izpitov v primerjavi s placilom studija ob delu,ni primerjav.Zato le pogumno.Resitve so.Le pogovori se z ocetom.Premisli.
Default avatar
Ja, na predavanjih sem bil redno. Mogoče bi pa res samo izpite naredil. Sem čisto izgubljen, tud mislit ne morem več pametno vnaprej.
Hvala .
Default avatar
Verjetno si izbraz pretezak fax. Jaz sem imela probleme v tretjem letniku z enim predmetom. Za popizdit. Profesor mi je bil blazno glup, mrk, nedostopen. Izpit sem sla delat 4x, in sem se ful ucila, pa ni slo.Full sem se ga bala. Potem pa sem sla , z hudo muko do njega, in se malo pogovorila z njim. Pac sem mu rekla, da imam obcutek da znam, pa izpita kljub temu nikoli ne naredim. Dal mi je moznost ustnega odgovarjanja, (ceprav je izpit samo pisni).Mislim, da sem bila ena redkih, ki je dobila to sanso, ker je tip totalno prfuknen in se ga vsi bojijo. Zmenila sva se cez dva dni. Strah v gatah je bil 100/h. Potem pa sem si rekla ce znam, pac znam. Postavim mi je nekaj vprasanj( vec kot na pisnem), odgovorila sem mu, pa posteno me je hotel zmesti. Vendar sem znala in tudi naredila. Z 8.Na koncu mi je se reku, da bi lahko prisla k njemu diplomo pisat. Pa sem ze takoj vedla, da me vec nikoli ne bo vidu v tisti mucni pisarni, da bi sedela z njim in se pogovarjala.Vendar sem prisal do zakljucka, da le ni tako nedostopen kot se dela , problem pa je tudi v tem, da dobis strah ze od samih govoric, ta izpit je ful tezak, ta je ful zajeban, .....vendar ni vedno tako.

tako , da tudi tebi svetujem, da se pogovoris s profesorjem/ji na govorilnih urah, ce si preprican , da znas.

Ce bodo videli, da si prizadevas in hoces naredit fax- letnik, jaz mislim, da te ne bodo zajebali.

Srecno.
Default avatar
Ja,Tangica tremo imam l00/h.Ti pa povem, da sem v komunikaciji za nekaj prosit, čista nula. Mi je grozno.S tem, da sem oš in srednjo delal z 5,in 4. Zdaj pa tako sranje.
Default avatar
Za eno leto se organiziraj tako, da bos malo delal, malo se ucil in naredil izpite. Na ta nacin bi malo zasluzil, naslednje solsko leto bi imel pogoje za vpis v drugi letnik. Seveda, vse pod pogojem, da si res zelis koncati studij, da te to res zanima. Ce ne, pa poisci kaksno drugo resitev, visjo solo ali pa sluzbo. Kar se oceta tice je vprasanje zakaj tako reagira? Zakaj nisi naredil letnik? Ali si se ucil pa ni slo, ali si bolj "luftal", zural in za fax se bolj malo zanimal? Ce je tako, je oceta za razumeti in se bos mogel dobro potruditi, da bos nazaj pridobil njegovo zaupanje.
Srecno
Default avatar
Saj to je tisto.Žural nisem, nihče ni bil toliko doma, kot jaz.Fotr pravi,sam učiš se in učiš bomo videli kaj bo,boš ti mene zajebaval. Le kaj delaš v sobi, nikamor ne greš, rezultatov pa ni. Ne razume,jaz pa tudi ne.Zmeraj je na izpitu nekaj, kar me podre.Tudi nisem grob do staršev, niti nimam to v naravi, ampak smola se me drži, kot bi na vsakem izpitu pisalo top ni zate Robi*.
Default avatar
Robi!
Jaz sem bila v istem dreku kot si ti sedaj. Prišla sem v Ljubljano in dve leti dobesedno zagonila. V dveh letih sem naredila dva izpita ... @!#$. Pač ... študij mi ni šel ... zato sem se vrnila domov, si dobila službo in sedaj že tri leta delam, živim na svojem in sem dosti bolj vesela, kot sem bila na faksu. Glede študija nisem še vrgla puške v koruzo. Sprijaznila sem se s tem, da pač študij ki sem ga takrat izbrala ni bil zame, sedaj ob delu pa sem spoznala, kaj mi zares leži.

Starši so bli tudi zame velik problem. Vendar sem jim lepo povedala, da če želijo zame še eno leto zapraviti celo premoženje ... bom pač še vztajala gori ... in še enkrat padla. Lepo sem jim povedala, da trenutno nimam volje do učenja in da si raje dobim delo in kasneje bom, na lastne stroške, dokončala študij.

Seveda jim ni bilo prav, vendar niso mogli nič.

Z izselitvijo pa naj ti kar grozi ... dokler ti ne naredi kovčkov in ti jih postavi pred vrata, se nimaš kaj sekirat!

Lp, pa srečno

Bugnavilea
Default avatar
Fotr, mi je najbolj zameril, ko sem lansko leto obljubil, da bo letos šlo. V to sem tudi res verjel.Zdaj pa misli, da ga vozim okoli.Pa sam vidi, da sem se trudil, samo verjetno res premalo. Nekaj je tu narobe.Snovi ko solate, pa na ravno tisto nabašem, ko mi ni razumljiva.Jaz bi se doma pogovoril, pa čez vpitje se ne bo dalo.
Default avatar
Aja, imam smolo, da je fotr zelo nagnjen k "divjanju". Zdaj grem na faks pogledat.. Odgovorim kasneje.
Default avatar
Saj te povsem razumem ... jaz sem tudi vedno na izpit prišla, da sem znala vse ... razen kakšne malenkosti >>> in smola, ravno tiste malenkosti, ki jih nisem znala, sem imela na izpitu.

Jaz sem tudi našim prvo leto obljubila, da bo drugo leto boljše ... in prve mesece je šlo enkratno ... potem pa vedno slabše. Ma saj imam čas vse življenje za naredit faks. Jaz sem jim vedno dala primer, kdaj sta onadva končala faks. Mati štiri leta nazaj, oče pa ga končuje sedaj. No, to je moj primer ... s teboj ne vem kako je. In, če je tvoj oče nagnjen k "divjanju" ... pusti ga, da se zdivja, skriči, buta z glavo ob zid,.... in potem se umirjeno pogovori z njim in mu razloži situacijo. Če si bil res tako priden, kot si napisal, da nisi nič pohajal ... pa ja te bo razumel. Jaz sem stalno pohajala in žurala, pa so vseeno na koncu razumeli. Kej ... enkrat sem mlada. Bom že študirala, ko bom stara ... he,he.

No, upam da ti bo kaj pomagalo.

Ciao
Default avatar
Robi, sem podoben primerek, zato te prosim, da mi pises na zgoraj navedeni naslov. Vsi ostali, s podobnim problemom, PISITE!!!
Lep pozdrav
Default avatar
Rabi, Dasa!

Ce vama pac ni slo, ne pustit faxa, ker se je potem se tezje vrniti. Potem dobis sluzbo, ki te po svoje zelo zmatra in se ti prav ne da potem se ucit. Zato pamet v roke in na delo-učenje sedaj. Ce pa vam ni uspelo, si poiscita kaksen bolj izi posel( ki ni vsak dan) in poleg se full studirajte. Opravljajte izpite , ceprav jih je potrebno plačat, ker studij ob delu traja predolgo in je predrag!

Cau, Tangica.

Se to! Ce vztrajas bo slo!
Default avatar
Z pametnim očetom se da pogovoriti (če je sam študiral bo že vedel kako je).

Jaz nisem imel težav z študijem, imel pa sem veliko kolegov, ki so bili podobni kot ti. Problem je, če se odločiš z nek študij, potem pa ne gre in na koncu ugotoviš, da vse skupaj nima haska. Najdi podporo doma, če ne boš več študiral si najdi delo, mogoče boš tako mnogo srečnejši kot bi bil, če bi delal v poklicu, ki si ga na silo in z veliko študiral. Verjemi mi, da se pravo učenje in iskanje profila začne v službi. Kaj pa če sedaj z muko doštudiraš, porabiš 5,6 ali več let, potem pa ugotoviš, da ti poklic ne odgovarja.....
Sedaj še imaš čas. Ni hudič, da se v dveh letih nisi nekaj naučil. Mislim, da to ni bil vstran vržen čas.
Default avatar
studiram izredno, tako da je meni vseeno ali grem v sluzbo ali ne. sedaj itak opravljam dela preko studenta, tako da mi ne spremeni dosti. z robijem sem zelela priti v stik le zato, ker mam tudi jaz doma probleme.
vseeno hvala za nasvet, tangica!
mimogrede: koliko si stara, tangica? od kod prihajas? isto me zanima zate, robi. mi lahko zaupas na katerem faksu si?
Default avatar
Nono!
Moj oče ni študiral.
Faks me veseli kot izbor, samo eni predmeti so čist mimo. Me ne pritegnejo. Gre za računalniški faks.
Default avatar
Vsak nasvet je dobrodošel, tudi izkušnje! Zdaj to potrebujem, da naredim plan.
Hvala!
Default avatar
Cao...

Jaz sem imel podoben primer tam nekje okoli 1994. Na elektro faksu sem hitro ugotovil, da mi zadeva ne ustreza najbolj in sem se prepisal na ekonomijo (doma sploh nisem povedal do takrat, ko sem bil sprejet). Sedaj koncujem magisterij. Kaj naredit? Nikakor ne faksa pustit !!! To je lahko najvecja napaka. Defenitivno se ne matrat na faksu, ki te ne veseli. Nima smisla, ampak poiskusi najti zase cimbolj ustrezno smer. In poiskusi studirat redno in ne izredno (cas in denar!).
Jasno je, da se pri nekaterih izpitih dogaja, da jih studentarija dela tudi po veckrat. To ni nikakor nic tragicnega. Pac piskusis vckrat, vendar poiskusi iti na vse prve roke. To se je meni velikokrat obrestovalo.
V primeru, da bos brez statusa (ali kako drugace prost obiskovanja pouka) si poisci nekaj za delat, da starsi nate vsaj iz te strani ne morejo izvajat pritiska. Ampak pazi v primeru, ko pricne pritekati denar zelja po soli hitro ugasne. To sem videl pri svojih vrstnikih.


post scriptum:
Po zadnjih analizah na ekonomski fakulteti v Ljubljani populacijo najuspesnejsih studentov EF zastopajo studentje moskega spola (mislim, da je razmerje M:Ž 70:30), ki (zanimivo) in, ki ekonomske fakultete niso navedli na prvo mesto pri svojem vpisu na visokosolski studij.
Default avatar
Kakorkoli se boš odločil (nadaljevanje študija, menjava, ...?), odloči se čim prej!
In seveda se poizkusi doma mirno pogovoriti; počakaj, da bo oče ful dobre volje, ali pa odpri to temo, ko boste imeli koga na obisku in bo pogovor nanesel na to.

Sicer pa sem tudi jaz delal ta faks (FRI v LJ)! In mi je sedaj edino žal to, da sem predolgo vztrajal!
Kao saj bo šlo... Isti problem, kot pri tebi: "Zakaj se pa to učimo...?" in take.

No, sedaj imam službo (s solidno plačo za 5. stopnjo), vpisan (s 1. okt. letos) sem na FOV (izredno) in mi je trenutno edini cilj narediti ta fax v najkrajšem možnem času (sproti pa family in te zadeve... nikoli ne veš...).

Čimprej uredi zadevo! NE čakaj!

Veliko sreče!

Sigmund
Default avatar
Jaz študiram na računalniškem faksu. Me veseli, samo ne vsi predmeti.Ker ponavljam drugič, izgubim vse pravice mislim.Samo je UNI varianta, mogoče bi bilo bolje višja smer, je samo 4 leta, ta pa 5.Samo zdaj je prepozno.Prej bi se moral prepisat, ko je bil čas a ne?

Moderatorji

Psihološka pomoč mladim , dipl. psiholog
Psihološka pomoč mladim E-posvet