Mladi, ljubezen in spolnost

Odgovarjajo: Psihološka pomoč mladim, dipl. psiholog

medicinska fakulteta - da, ne?

Default avatar
Živjo,
sem pred največjo odločitvijo v življenju - kam po gimnaziji?! Zanimam se za medicinsko fakulteto. Če ima kdo izkušnje z njo naj mi prosim napiše kako je kaj tam! Kolk je težka, kolk je prostega časa... A se da zdržat?
Default avatar
Prvi pogoj je, da ti veš kaj bi rada delala. Da boš šla na to fakulteto samo zato ker si si skoz to želela je brezveze. No, povej kake imaš želje?

LP, miki
Default avatar
Na vsakem faxu je pritisk...sama ne hodim na medicino, ker nekaterih stvari pac ne prenesem. ce imas "v redu zelodec" in te to zanima, ce se rada ucis biologijo, fiziko itd, potem pojdi tja. za ucit se je blazno veliko, ampak tako je tudi na pravni fakulteti in tudi skoraj vseh ostalih...moras sama sebe vprasat kaj zelis in ce ti je zelja studirati medicino, potem to stori..casa imas se do marca, sposodi si kaksno knjigo ( uno veliko rumeno) in malo prestudiraj kaj bi ti najbolj pasalo.
LP
Default avatar
Pozdravljena..


No..moja sestra hodi na medicinsko fakulteto, pa se ima res zelo veliko za učit,mnogo več kot na večino drugih fakultetah..ji pa ni žal, ker jo to zelooo veseli..nekja v tem smislu...

LP
Default avatar
Če te nekaj zelooo veseli že celo življenje, potem go for it! Naj te težavnost fakultete, količina učenja...in drugo ne odvrnejo od želje. Pomembna je volja in disciplina učenja in če imaš to si na zelo dobri poti da ti uspe. Vsaka fakulteta je po svoje težka, ni lahke in težke...V najslabšem primeru - če ti reees ne bo šlo se drugo leto še zmeraj lahko prepišeš.
Default avatar
če mislte da je medicina težka k morš človeka vedt na pamet, usako žilco, hormon, živc... pod pa uprašte študenta veterine. tam pa ni samo kraua in bik :)
Default avatar
:))))))))))))))))))))))

ja, še kanarček paše zraven!
Default avatar
Js sem bruc letos na medicini... men ni žal.
Tako ti povem odkrito...

Učit se je treba velik, vendar če si priden ti vse lepo rata, ker je red z kolokviji in izpiti 100%, za vsako stvar imaš najmanj 1 teden časa za pripravit (ponekod na enih faxih majo po 5 mescev frej pa pol ene 4 izpite naenkrat - tega na medicini ne boš videl... delaš nonstop sproti). Na faxu si precej, ker je veliko obveznih vaj in za te vaje se moraš tud sproti prpravlat - torej spet učenje.
Jest osebno mam izvenšolske dejavnosti, čeprav nas nonstop šopajo, da jih na medicini ne moreš imet... to je stvar vsakega posameznika. Če maš energijo ti znese.Skratka, res moraš velik del življenja posvetit temu, nikakor pa pomoje tok, da nebi imel zase časa - bol je energija problem (usaj pr men).
Zdržat se da, čeprav sem dostkrat ful izčrpan (sem mel dneve ko sem bil na faxu na vajah od 7 zjutri do 7 zvečer, z umes mal pauze... je težko).

Naslednja reč je pa še to, da ni nič olepšano. Vse ti direkt povejo, če je lepo al pa ne, nič ne lajšajo zadev, vse je postavljeno na realna tla. Meni je to kul.

Kljub vsem naporom je pa 100% zanimivo, sploh medicinski predmeti (anatomija, nujna medicinska pomoč) pa tudi drugi "neklinični" predmeti so medicinsko obarvani (recimo pri bio celice je velik govora o raku, pri fiziki zveš kak sploh dela EKG, slikanje CT, ultrazvok)...

Videl boš pa tud dost reči k najprej ne zgledajo lih lepo - krvave slike iz nesreč, pri anatomiji gledaš dele telesa od nekoč živečih ljudi, v 3. letniku so pol obdukcije (če se ne motim) itd... skratka moraš prenest to...

Navsezadnje... kljub temu, da ni lahek študij pa traja celo večnost... je VREDNO imaš potem najlepši najbolj plemenit in najbolj spoštovan poklic na svetu. Rešuješ življenja ljudi, pomagaš bolnim. Učenje na temu faxu ni zamanj.

Upam, da sem kej pomagal, pa upam, da se boš dobr odloču. Jest sem se.
Default avatar
hvala za podatke. še nekaj me zanima: kako je pri tvojih sošolcih, koliko je osipa?
Default avatar
Pri mojih sošolcih?... Kako to misliš, a če so zadovolni kot jaz? al kaj drugega?


Osip, nevem kok je točno iz 1. v 2. letnik... pri stomatologih je 50%, medicincev naredi več.... najbolš da greš na informativni dan, tam povejo vse te reči, jest sem že pozabu.

Drgač pa 6 let je faxa, povprečna doba je cca. 8 let.
Default avatar
ja če so zadovoljni kot ti
Default avatar
Mislim, da so.... edino nad učenjem se pa večina pritožuje pa k so vaje pa k mormo bit do 7 zvečer tam.... to je muka.
Default avatar
ja to itak da se morš učit. samo je problem da sm jaz na gimnaziji navajen le minimalno delat, pa zlahka dobim tisto štirko al petko, na faxu bo pa najbrž malo drgač!
Default avatar
Halo!

Ravnokar zaključujem ta naporen študij in moram reči, da sem imela tekom študija pogoste dvome, če je bila izbira pravilna. Podobne težave je imelo dosti mojih sošolcev. Ta faks mi je precej izbil samozavest, ker dostikrat ravnajo s tabo kot totalno nulo. Kar se pa tiče trenutnega odnosa javnosti do zdravnikov, pa tudi lahko opaziš v časopisih. Me je kar strah začet delat...
Kar se prostega časa tiče, ga imaš kolikor ga pač sam hočes. Sama sem med študenti, ki študirajo malo dlje, ker sem se odločila, da ne bom živela samo za faks in sem počela še dosti drugih stvari.
V glavnem medicina je zelo dolg in naporen študij, vendar če te zanima, bo šlo.
Default avatar
ni kej dodat ....res če hočeš končat študij redno je potrebno vložiti cca 5 ur dnevno(vštete vse sobote in nedelje in prazniki tj 365 dni v letu)) v učenje + vsa predavanja!

Moderatorji

Psihološka pomoč mladim , dipl. psiholog
Psihološka pomoč mladim E-posvet