Zdravila in zakonodaja - arhiv

asentra in omotičnost

Default avatar
Pozdravljeni,

Kakšen učinek ima asentra na osebo, ki nima psihičnih problemov?

To sprašujem, ker že dva meseca jem asentro, sedaj manj kot 20 mg in še zmeraj čutim en stranski učinek, to je neprestana omotičnost. Začel sem s 50 in nato povečal na 100 mg. Zdravilo je potem ko so stranski učinki (potenje, driska, manjši glavobol) po cca. 1,5 tednu minili počasi začelo učinkovati, vendar omotičnost ostaja. Zaradi tega se ne morem skoncentriati, tudi spomin mi deluje slabše, skratka nekakšna neprestana omotičnost..kar me zelo ovira v vsakdanjem življenju...kot da bi mi IQ padel za 40%. Vsakič ko zmanjšam dozo, se zmanjša tudi omotičnost, vendar pa čisto ne izgine.

Predvidevam da se stanje ne bo spremenilo zato mislim prenehati jemati zdravilo. Je pa zanimivo, da sem pred časom že jedel Asentro 100 mg in je bilo vse ok, super delovala, nobenih problemov z omotičnostjo. Bili so sicer stranski učinki, tudi omotičnost, ki pa so hitro izginili (cca. 1 - 2 tedna). Ker sem čutil da stanje ni še povsem ok, sem po cca. 2 letih premora želel to izboljšati, sedaj pa tale omotičnost...kljub temu da sem količino toliko zmanjšal, ne izgine.

Zato me zanima, ali je možno da je tudi doza cca. 20 mg Asentre premočna glede na to da nimam večjih psihičnih težav ali to ne bi smel bit razlog za omotico oziroma tudi povsem psihično zdrav človek po določenem času ne bi smel čutit nobenih stranskih učinkov? Ali pa je razlog prevelika začetna količina in preveliko povečevanje (iz 50 takoj na 100), samo verjetno bi se po tem času moral učinek že zdavnaj zmanjšati, še posebej sedaj ko sem toliko zmanjšal dozo.

Hvala vnaprej za odgovor in lep pozdrav.
Default avatar
Pozdravljeni!
V vašem vprašanju nisem zasledila informacije, če vam je zdravilo predpisal vaš zdravnik. Iz načina jemanja zdravila, kot ste ga opisali, sklepam, da se z zdravnikom niste kaj dosti pogovorili.
Zdravilo Asentra se uporablja za različne oblike depresivnih motenj, za obsesivno kompulzivne motnje, panične motnje, posttravmatične stresne motnje in socialne fobije. Običajni odmerek je 50 mg in se vzame enkrat na dan. Pri določenih oblikah in stanjih pa je odmerek tudi manjši - 25 mg na dan.
Vzdrževalna terapija pa naj bi se izvajala z najmanjšim možnim odmerkom, ki še učinkuje. S tem vam hočem povedati, da vam nasveta glede odmerka ne morem dati. Omotica, katero opisujete, je zelo pogost neželen učinek zdravila. Tudi prevelik odmerek lahko povzroči serotoninski sindrom, ki se pokaže s slabostjo, bruhanjem, zaspanostjo,...in tudi z omotico. Omotica se lahko pojavi tudi po prenehanju jemanja zdravila.
Vaše sklepanje, da bi zdrav človek ne smel imeti neželenih učinkov je zmotno. Pri zdravem organizmu, ki ga obremenimo z nepotrebnim zdravilom, je teh učinkov še več. Neželeni učinki (smatra se, da zdravila uživajo le bolniki) so tudi pri različnih bolnikih lahko različni. Skoraj nikoli ne nastopijo kar vsi po vrsti, kot so našteti v navodilih za uporabo zdravil.
Odvisni so od lastnosti našega telesa, kako zdravilo sprejme, kako ga distribuira po telesu, kako ga naša jetra presnavljajo in kako sposobna so ledvica, ki zdravilo na koncu izločijo. Ker se naše telo lahko v smislu funkcioniranja tudi spreminja, lahko sami na isto zdravilo v različnem času tudi različno reagiramo.
Vsekakor pa vam svetujem, da si sami ne določate odmerkov. Prenevarno je! Zdravilo lahko jemljete le, če ga v resnici potrebujete in odločitev o tem le prepustite vašemu zdravniku. Ne samo, da bo določil pravi odmerek, tudi prenehanje zdravljenja z antidepresivi ni enostavno, zato mora zdravljenje od začetka pa do konca spremljati zdravnik.
Lepo vas pozdravljam!
Default avatar
Spoštovana ga. Irgolič,

Imate prav, glede jemanja zdravila se nisem posvetoval z zdravnikom in ga najbrž ne bi smel jemati. Napisala ste da so v teh primerih stranski učinki še hujši - in to opažam tudi sam, saj sedaj zdravila že dva meseca ne jem več, stranski učinki pa so še zmeraj prisotni. Najhujše so težave s koncentracijo, motoriko in ravnotežjem ter zamegljen vid. Stanje se izboljšuje, problem je ta da zelo počasi. Pred jemanjem s tem nisem imel nikakršnih problemov.

Vem, da je bila napaka in me je izučilo. Lepo vas prosim za nasvet, če lahko kaj storim sam, da pospešim "vračanje" možganov v prvotno stanje? Zakaj tako dolgo traja? Stvar me resnično obremenjuje v vsakdanjem življenju.

Še enkrat hvala.
Default avatar
Pozdravljeni!
Svetovala bi vam, da le obiščete svojega zdravnika in se z njim pogovorite o nadaljnih ukrepih. Zdravljenje s tem zdravilom je bolj zapleteno, kot se zdi. Razložila vam bom zakaj.
Zdravilo Asentra vsebuje zdravilno učinkovino sertralin. Zdravljenje s to učinkovino traja običajno 6 mesecev. V navodilu za uporabo tega zdravila je morda premalo poudarjena nevarnost odtegnitvenega sindroma, ki nastopi, če se zdravljenje prekine nenadno.
Odtegnitveni sindrom se pokaže z vsemi nevšečnostmi, tudi tistimi, ki ste jih opisali.
Teža teh simptomov se seveda pri posameznikih razlikuje in predvideva se, da naj bi se težave končale same v dveh tednih. Vendar ni vedno tako. Včasih trajajo simptomi tudi 2-3 mesece. Če pa simptomi ne prenehajo in je njihovo prenašanje neznosno, navadno zdravnik ponovno uvede zdravljenje, na kar odmerek zmanjšuje še počasneje kot je predpisano. Odmerek se namreč lahko spreminja le 1× na teden.
Premislite in ukrepajte po svojem počutju. Druge poti žal ne poznam. Vsekakor pa ne medikamentozne.
Lepo vas pozdravljam!
Default avatar
Spoštovana,

Obiskal sem svojo zdravnico, čakam rezultate krvnih testov. Dobil sem tudi napotnico za CT slikanje glave. Šel sem do psihiatra, ki je videl, da sem psihično popolnoma zdrav človek, pravi pa, da je nemogoče, da bi stranski učinki trajali tako dolgo (sploh po tako kratkem jemanju) in da takšnega primera še ni imel. Dobil sem napotnico za EEG.

Naj omenim, da nisem imel NIKOLI nobenih težav z depresijo. Tudi sedaj nisem NITI MALO depresiven. Zmeraj sem bil odličnega zdravja, vesel, zelo uspešen pri športu in v šoli, sem visoko izobražen, delo sem opravljal s strastjo in bil na delovnem mestu zelo uspešen. Razlog da sem začel z jemanjem asentre je bil občutek nelagodja pri javnem nastopanju, katerega sem se želel znebiti. Vendar kot omenjeno zaradi upada kognitivnih sposobnosti sem že po dveh mesecih prenehal z jemanjem. Sedaj po cca. 2,5 mesecih nejemanja pa se stanje še vedno noče izboljšati. Imam probleme s spominom, koncentracijo, koordinacijo in ravnotežjem. KONČNO sem našel nekaj primerov na tujih forumih, kjer ljudje opisujejo podobne težave...in uau, kot bi govorili iz mojih ust - povsem enaki problemi. Par mesecov so jemali antidepresive vendar zaradi upada mentalnih sposobnosti prenehali, potem pa se jim stanje tudi po 1-2 letih še zmeraj noče popraviti??!! Ali pa je to povsem znan stranski učinek, pa je bolje da ostaja zamolčan?

Trenutno sem na bolniški saj nisem sposoben delati. Enostavno se ne morem skoncentirati, spomin mi sploh ne dela, zato mi že osnovne stvari, kot npr. v kateri fascikel paše kakšen papir, itd.. delajo probleme. Kar naenkrat imam težave pri vožnji avtomobila, zavijem levo in dam desni smernik, ustavljam se na zelenih lučeh, ne najdem poti do ulic, kjer sem bil že stokrat, itd. Razumevanje besedil je postal velik problem, da napišem sporočilo porabim 3x več časa in tudi besed se ne spomnem več, razumevanje enostavnih matematičnih formul je postal hud problem. Enostavno ne morem priklicati informacij, ki jih imam shranjene v glavi. Totalni upad kognitivnih sposobnosti! Pojavile so se mi težave z ravnotežjem, tako da ne morem biti več toliko športno aktiven, imam tudi slabši občutek za čas. Čisto so mi "zmešali" možgane! Če bi to vedel jih niti slučajno ne bi začel jemati! In niti pod razno jih ne mislim nikoli več.

Kot strokovnjakinjo na področju zdravil vas zato vljudno prosim dve stvari: ali obstajajo kakšni znanstveni dokazi o tem, da antidepresivi vplivajo na upad kognitivnih sposobnosti tudi po prenehanju jemanja in po kolikem času naj bi možgani začeli spet normalno funkcionirati. Drugič, ali mi lahko priporočite koga (zdravnika, nevrologa, farmacevta, psihiatra, itd..) ki ima izkušnje s tem in bi se lahko obrnil nanj.

Hvala.
Default avatar
Pozdravljeni!
Pravilno ste ravnali, da ste se posvetovali z obema zdravnikoma. Vaša zdravnica se je odločila za preiskavo, s katero bo izključila organsko okvaro, kar vas bo pomirilo in v pozitiven rezultat ne dvomim.
Glede odtegnitvenega sindroma pa morda vaš psihiater ni imel podobnega primera kot je vaš, s čimer pa ni izključeno, da ga nimate. Ljudje zelo različno reagiramo na ista zdravila. Poleg reakcij, ki so opisane v literaturi in v navodilu za uporabo zdravila, je naš odziv na zdravilo odvisen še od vrste dejavnikov, na katere ljudje v glavnem ne pomislijo, ali pa jim ne pripisujejo večjega pomena. Ti dejavniki so lahko različna starost bolnika, spol, telesna masa, vsebnost vode v organizmu, ledvične in jetrne bolezni, in morda tudi druga zdravila, ki jih bolnik sočasno jemlje. Vzrok za različen odziv posameznika na zdravilo lahko tiči tudi v naši različni genski zasnovi, od katere je odvisna encimska aktivnost, ki vpliva na metabolizem zdravil.
Zato sklepam, da pri vas nikakor ne gre za trajen upad vaših sposobnosti. Odtegnitveni sindrom, katerega ne podcenjujte, lahko traja 2 - 3 mesece in tudi več in če ne izzveni, mora zdravnik ravnati tako kot sem vam že napisala v prejšnjem odgovoru (ponovna uvedba terapije in silno počasno zmanjševanje odmerka in počasno ukinjanje terapije).
To sicer ne zveni odrešilno na hitro roko, je pa zagotovo učinkovito.
Če bi obstajali znanstveni dokazi o tem, da bi tudi po prenehanju jemanja antidepresivov (če bi šlo za prenehanje po predpisanem protokolu) trajno upadle kognitivne sposobnosti, bi zdravilo ne dobilo dovoljenja za promet.
Žal pa ne poznam strokovnjakov s tega področja, niti ne strokovnjakov, za katere bi vedela, da imajo izkušnje s takim problemov, da bi jih lahko priporočila.
Svetujem vam, da zaupate vaši zdravnici in vašemu psihiatru, ki sta vam odredila preiskave in verjamem, da vam bosta tudi pomagala.
Želim vam čimprejšnjo pomiritev in vrnitev zdravja.
Lepo vas pozdravljam!
Default avatar
Spoštovana,

Zahvaljujem se za vse informacije. Predvsem sem vesel vašega stavka "Zato sklepam, da pri vas nikakor ne gre za trajen upad vaših sposobnosti."Ne razumem pa zakaj bi ponovno uvedel zdravilo in počasno (še počasneje) zmanjševal? Težave s koncetracijo in spominom se niso pojavile ob zmanjševanju in prenehanju, temveč so bile prisotne od samega začetka.

Spodaj prilagam tudi link s 311 pritožbami ljudi zaradi istih težav. Zbirala se je tudi peticija za tožbo nad proizvajalcem, razlog: izguba spomina in motnje koncetracije. Čudim se da je ta stranski učinek ta slabo poznan. Res da gre v večini primerov za zdravilo Effexor, ki je ssri in snri, medtem ko je Asentra le ssri, vendar vseeno...obstaja še veliko drugih forumov s podobnimi težavami in drugimi antidepresivi...

http://depression.about.com/b/2006/06/0 ... y-loss.htm

Nekateri navajajo, da so dosegli izboljšanje s pomočjo naslednjih dodatkov:
- ribje olje (omega 3)
- magnezij in vitamin E
- ginkgo biloba

Ali priporočate? V lekarni sem sicer nabavil B-complex in Bilobil...po enem tednu nič kaj boljše..

Zakaj imam povečane zenice? Zenice se razširijo kadar je človeka strah - me ni, od uporabe mamil - jih ne uporabljam, ali pa pri poškodbi možganov. Ne vem...

Se opravičujem, ker vas zasipam z vsemi temi vprašanji in ostalim...vendar me nekoliko skrbi in bom naredil vse, da vrnem možgane v normalno funkcioniranje...karkoli je potrebno!

Hvala še enkrat.

Lep pozdrav.
Default avatar
Pozdravljeni!
Glede neželenih učinkov zdravil naš Zakon o zdravilih (Ur. l. št. 31/06) v svojem 82. členu v poglavju "Farmakovigilanca", določa potek zbiranja poročil o neželenih učinkih in kako poteka njihovo ocenjevanje. V zakonu je tudi določeno, kdo je dolžan posredovati neželene učinke zdravil, ki jih ugotovi pri svojem delu. Naveden je zdravnik ali drugi zdravstveni strokovnjak. Za ocenjevanje neželenih učinkov zdravil je določen Center za farmakovigilanco.
Farmakovigilanca pomeni sistem spremljanja in vrednotenja neželenih učinkov zdravil ter drugih spoznanj o varnosti zdravil zaradi obvladovanja in zmanjševanja tveganja, povezanega z zdravili. V procesu farmakovigilance se ugotavlja in reagira na nova spoznanja glede varnosti zdravil med trženjem.
Področje farmakovigilance pa natančneje ureja Pravilnik o farmakovigilanci zdravil za uporabo v humani medicini (Ur. l. št. 53/06).
S tem pravilnikom je določen način poročanja, način zbiranja in vrednotenja, način ukrepanja, ter obveznosti imetnika dovoljenja za promet z zdravilom in obveznosti drugih udeležencev v sistemu farmakovigilance. Pravilnik tudi določa naloge pravne osebe, ki jo za dejavnost zbiranja in ocenjevanja neželenih učinkov zdravil za uporabo v humani medicini določi minister za zdravje.
V Sloveniji je Nacionalni center za farmakovigilanco Center za zastrupitve v Kliničnem centru na Interni kliniki, ki daje strokovno podporo organu, pristojnemu za zdravila (Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke) pri vrednotenju neželenih učinkov zdravil.
Toliko o področju, ki je pri nas enako kot v EU urejen s predpisi.
Glede vaših preostalih vprašanj o ribjem olju, magneziju, vitaminu E in gingku pa naslednje. Ribje olje vsebuje vitamin A pri katerem je potrebno paziti, da ne pride do prekoračitve dnevne doze. To velja za vse vitamine in tudi minerale, zato se je potrebno držati navodil za uporabo teh zdravil. Pri magneziju bi vas opozorila na nevarnost predoziranja, kar lahko povzroči okvare ledvic, še posebej, če zraven uživate veliko kalcija.
Pri vitaminu B pa so študije ovrgle trditev, da preprečuje poslabšanje Alzheimerjeve bolezni (Farmacevtski informacijski center - FIC, 30.11.2008)
Za preparate gingka velja, da povečajo vazodilatacijo in s tem pretok krvi v kapilarah. Zavirajo pa aktivacijo trombocitov, kar zmanjšuje strjevanje krvi. Zato se ga ne sme uporabljati ob sočasnem jemanju varfarina (zdravila, ki preprečuje strjevanje krvi) in aspirina. Poleg tega višajo učinek diuretikom (zdravilom za odvajanje vode) in višajo učinek zdravilom za zdravljenje sladkorne bolezni. Zmanjšujejo pa učinek zdravilom proti krčem in antiepileptikom.
Trditev, da bi antioksidativne lastnosti ginkga lahko preprečevale agregacijo amiloidov (preprečevale demenco) je bila s študijami ovržena. Rezultati študije (randomizirane, dvojno slepe s placebom) so pokazali, da ni dokazanih pozitivnih učinkov uporabe ekstrakta Ginkgo Bilobe za preprečevanje kognitivnih motenj (FIC, 29. januar 2009).

Vem, da moj odgovor ne boste sprejeli z navdušenjem, vendar pa pravilna uporaba dodatkov, ki ste jih navedli le prispeva k boljšemu počutju, ki je pa tudi osnova za hitrejšo povrnitev zdravja. Poleg tega pa je pomembna tudi volja in želja biti zdrav, kar veje iz vašega pisanja.
Lepo vas pozdravljam in želim vse dobro!
Default avatar
Pozdravljeni,

moja mama po smrti moža in sina (oba v 10 mesecih) zaradi depresije jemlje Asentro. Po navodilu splošnje zdravnice jo je eno leto jemala zjutraj, psihiatrinja, ki jo je pregledala zaradi demence, pa ji je odredila jemanje zdravila zvečer. Ker že več let jemlje pred spajem tudi 1 tbl. Helexa, ji je le-tega zmanjšala na pol tbl. za en mesec, kasneje pa ji namerava namesto Helexa predpisati tablete za spanje.
Odkar mama jemlje Asentro zvečer, je čez dan samo še bolj potrta, melanholična, pravi, da ima domotožje (čeprav s tem hoče povedati kaj drugega). Stara je 88 let, zaradiv rtoglavice jemlje še urutal, drugih zdravil pa ne potrebuje.
Predno gremo na posvet nazaj k splošni zdravnici - pri psihiatrinji pa bo kontrola šele čez 4 mesece - me zanima vaše mnenje. Vem, da ta zdravila terjajo svoj čas, da "primejo", a je tako zelo naporno vmesno obdobje, ko čakaš ali se bo stanje izboljšalo ali poslabšalo. Ker je dnevno počutje odvisno še od drugih dejavnikov, si včasih pri oceni stanja precej izgubljen.
Kaj menite vi, koliko časa je vredno čakati, da se pokažejo učinki, kot morajo biti. Jemanje asentre zjutraj se mi je zdelo smiselno, da je podnevi bolje funkcionirala, res pa je, da je bila precej zaspana in se je tudi večkrat dnevno ulegla k počitku.
V pričakovanju odgovora vas lepo pozdravljam
Default avatar
Spoštovana,

Krvni testi razen nekaterih manjših odstopanj potrdili vse ok, CT glave enako. Kot strokovnjakinjo sem vas želel vprašati še nekaj. Pri brskanju po internetu kaj bi lahko bil razlog za upad kognitivnih sposobnosti sem naletel na sledeče podatke (citiram):

IAcetilholin (ACh) ima pomembno vlogo pri stimulaciji mišic, spomina, mišljenja in učenja, prav tako pa uravnava spanje in emocije. Pomemben vpliv ima tudi na oblikovanje, shranjevanje in priklic spominov. Ravno zaradi tega ga intenzivno proučujejo zaradi zdravljenja Alzheimerjeve bolezni in demence.Rahlo dvignjen nivo acetilholina vplivajo na boljši spomin, sposobnost učenja in podaljšanje REM faze spanja. Znižan nivo obratno vpliva na slab spomin (Alzheimerjeva bolezen), nezmožnost jasnega in logičnega mišljenja, utrujenost in skrajšanje REM faze.

V iskanju povezave omenjenega z ssri-ji sem našel sledeče (citiram):

Zaradi ukinitve ali nižanja odmerka SSRI-jev s kratkotrajnim učinkom pride do antiholinergičnega povratnega učinka - to pomeni prekinitev v nastajanju enega ključnih nevrotransmiterjev, acetilholina (tega nastaja več, kadar je oseba pod velikim stresom).

Namen tega postopnega in počasnega zniževanja je ohraniti neprekinjeno proizvodnjo acetilholina v možganih. Poleg skrajno postopnega nižanja odmerkov lahko koristijo tudi prehranski dodatki, predvsem holin, lecitin in B-kompleks. Vitamin B pomaga ohranjati vrednosti acetilholina (čigar opustošenje v možganih je vzrok odtegnitvenega sindroma). Holinski in lecitinski prehranski dodatki pa višajo količino razpoložljivega holina, ki ga rabijo možgani za proizvodnjo acetilholina.

Holin je prekurzor nevrotransmitorja acetoholina, ki igra pomembno vlogo pri delovanju možganov. Povečuje sposobnost pomnjenja preko dviga koncentracije acetoholina v možganih.
Holin v obliki fosfatidilholina najdemo v lecitinu, ki ga lahko kupimo v trgovinah in lekarnah.


Kot sem prebral B-kompleks pomaga ohranjati vrednost acetilholena, medtem ko za višanje le-tega skrbi holin. Zato predvidevam, da bi mogoče pomagal holin.

Zanima me vaše mnenje, ali gre torej lahko za pomankanje acetilholina in pa še sledeče:
- ali krvni testi in CT pokažejo na pomanjkanje acetilholina?
- s katero hrano zaužijem največ holina?
- dodatki oz. zdravila za povečanje holina in morebitni stranski učinki?

Hvala vnaprej in lep pozdrav.
Default avatar
Spoštovana g. Karleta!
Delovanje določenega zdravila se od bolnika do bolnika včasih močno razlikuje. Posebno pogosto se to zgodi pri starejših ljudeh zaradi organizma samega, ki zaradi fizioloških sprememb, ki jih prinaša starost, drugače sprejme zdravilo in se nanj tudi drugače odziva. K temu pripomorejo dodatno še druga zdravila, ki jih bolnik sočasno jemlje.
Glede spremenjenega termina za jemanje zdravila Asentre pa sem mnenja, da odziv na zdravilo ni prav nič drugačen, samo zaradi zamaknjenega časa je čez dan viden pojemajoč učinek. Zato tudi zdravniki ob predpisovanju načina jemanja zdravila ravnajo individualno, ker poznajo svojega bolnika in računajo z učinki vseh zdravil, ki jim jih hkrati predpisujejo.
To, da je vaša mama čez dan prej večkrat počivala, je samo dobro. Starejši ljudje rabijo tudi brez zdravil počitek čez dan.
Svetovala bi vam, da se takoj pogovorite z vašo družinsko zdravnico in da ne mučite mame, ki že brez zdravil težko prenaša breme življenja. Prepričana sem, da bo ravnala tako, da bo za vašo mamo najbolj ugodno.
Lepo vas pozdravljam!
Default avatar
Odgovor pod "Kinto"
Spoštovani!
Vaša vprašanja so pretežno v domeni zdravnikov. Zato vam tudi ne morem nanje v celoti odgovoriti.
Zagotovo obstajajo metode, s katerimi je moč ugotavljati prisotnost acetilholina. Seveda je potrebno uporabiti specifične metode, katerih pa žal ne poznam.
O holinu vam lahko povem le, da sodi v skupino kompleksa B in deluje lipotropno, se pravi, da emulgira maščobe. V literaturi je opisana njegova lastnost prehajanja neposredno v možganske celice, kjer tvori kemično snov, ki pomaga našemu spominu. Nisem pa zasledila, da bi bila ugotovljena njegova priporočena količina. Po nekaterih ocenah je holina v normalni dnevni prehrani odraslega človeka nekje med 500 in 9oo mg.
Kot najboljši naravni viri se priporočajo jajčni rumenjak, možgani, srce, zelena listna zelenjava, kvas, jetra, žitni kalčki in lecitin v majhnih količinah. Ob jemanju lecitina se priporoča dodatek kalcija, da se zagotovi ravnovesje med fosforjem in kalcijem, ker kaže, da holin povečuje količino fosforja v telesu.
Dodatkov z vsebnostjo holina ne poznam. O tem se posvetujte v lekarnah ali specializiranih prodajalnah. Priporočam vam izdelke, ki so v lekarnah deklarirani kot zdravila (če so na voljo), čeprav se izdajajo brez recepta, ker imajo le ti preverjeno kakovost in opisane neželene učinke. Samo dobro preberite navodilo za uporabo zdravila.
Lep pozdrav!
Default avatar
Nada-Irgolič je napisal/a:

Ne vem, če boste tole prevrali, ker je minilo že precej časa, sicer pa bo morda koristilo komu drugemu. namreč, popolnoma identične težave sem imela sama, Asentro sem jemala vsega skupaj 4,5 tednov, potem pa sem zaradi hudih težav tablete dobesedno vrgla stran. jaz sem imela poleg teh težav še hudo vnetje grla, ki se je stopnjevalo do taka stopnje, grlo se mi je tako zožalo, da sem se začela daviti, jezik je bil popolnoma bel in obložen s smrdečimi oblogami, ni pa mi vplivalo na vid. V paniki sem potem obrnila na glavo ves internet in po nekaj dnevih iskanja sem prišla do odgovora, ki bi morebiti bil pravi: kandida. odšla sem na bioresonanco, ki mi je to potrdila. Skratka, antidepresivi, antibiotiki močno prizadenejo črevesno floro, zaradi česar se močno razbohoti kandida. Stanje se mi je rapidno boljšalo samo eni terapiji z bioresonanco, v Sanolaborju pa sem kupila kapsule (prodajalci vedo, katere kapsule, 10 v škatlici, jaz se ne spomnim imena) ter zraven pila še Molkosan (ali nekaj takega), še danes pa jemljem kapsule Florazyn. kandida je namreč strašno trdoživa in se ne da odpraviti kar tako. Zdravniki vam bodo pri tem težko pomagali, ker kandida enostavno ni nekaj, na kar pomislijo. Težko vam postavim "diagnozo" tako na pamet, vendar pa se vaši problemi preveč ujemajo z znaki kandide, poleg tega pa se vam je to pojavilo sočasno z jemanjem tablet, za katere je znano, da povrzočajo izbruh kandide, zato se po logiki upam zaključiti, da je to tisto, kar vas muči. O kandidi je na internetu veliko informacij.
Default avatar
Oglašam se zelo pozno, ker prej nisem našla tega foruma. Sem bolnica s fobijami, depresijo, strahovi. Dobila sem Asentro 50 mg že pred 3 leti. Že trikrat sem poskušala nehati jemati, ker je jemanje in življenje z njo nevzdržno. V začetku sem čakala, da mi bo pomagala, a žel temu ni bilo tako. Postala sem zasvojenec z antidepresivom. Že več kot 30 let se občasno zdravim z pomirjevali. Nisem se navadila. Nisem imela nikakšnih težav. Jemala sem po potrebi. Vsi so govorili, da se bom zasvojila. Nisem se. Sedaj sem ubogala in jem antidepresive, ki niso "nevarni", sedaj pa sem zasvojena. Po zdravnikovih navodilih postopoma manjšam dozo in preneham. Ne morem živeti brez zdravil. Stanje je tako nemogoče, da me bo pripeljalo do obupa. Zakaj se vsi lažejo? Antidepresivi te zasužnjijo.
Omotična sem, ko jemljem, ne funkcioniram, pozabljiva, neumna, slab spomin, brez koncentracije.
Ko ne jem asentre, se tresem, vročinski polivi, strah, slabost, nevzdržno počutje.
Rešitev?
Default avatar
Pozdravljena!
Prebrala sem vaše vprašanje, na katerega pa ni enostavnega odgovora. Ne samo, da nisem pristojna za reševanje tovrstnih problemov, tudi sicer je vsak odgovor, ki se nanaša na problem, ki ga opisujete vi, in to na daljavo, stvar poguma ali pa neznanja.
Na to isto temo sem že napisala nekaj splošnih informacij v svojih odgovorih na istem forumu (od julija 2010 dalje). Iz njih boste razumeli, da vam lahko učinkovito pomaga le vaš osebni zdravnik in specialist h kateremu gotovo hodite. Malo daljši posvet z zdravnikom, ki mu boste opisali vaše trenutno stanje in vse vaše težave, bo zagotovo najboljši posrednik do rešitve vašega problema. Razložite mu tudi vaše reakcije ob jemanju pomirjeval. Ta zdravila so sicer namenjena zdravljenju za krajši čas.
Tudi zdravniki imajo na voljo več možnih rešitev, zato vztrajanje pri istem načinu zdravljenja ni vedno najbolj smotrno. Poskusite.
Svetujem vam pa, da vztrajate in da ne izgubite volje in upanja.
Lep pozdrav!
Default avatar
Pozdravljeni !!!!

Kot je že omenil Kinto imamtudi jaz enake tezave . Asentro mi je priporocala zdravnica saj sem biu pod hudim stresom medtem ko sem jemal asentro sem zaradi hujsega stresa zaceu tudi kaditi marihuano in zaradi tega šadel se v vecji stres ... sedaj sem prenehal z kajenjem in sem ze 2 mesca čist ampak imam ienake stranske ucinke kot Kinto vrtoglavica,slab spomin,itd..itd.. kaj mi priporocata iz hudega stresa sam zaj ze ozdravel sedaj sem zdrav ampak asentro se kar jemljem ... ali je dobro da prenham jemati al ?
p.s asentro jemljem ze 1 leto :)
Default avatar
Pozdravljeni!
Jemanje marihuane ni bilo ravno modro dejanje. Vaše težave so se s tem samo poglobile. Glede prenehanja jemanja zdravila Asentre pa se vsekakor pogovorite s svojo zdravnico, ki bo najbolje ocenila, če je prenehanje za vas že primerno.
Naj pa vas spomnim, da nenadno popolno prenehanje jemanja tega zdravila lahko povzroči težje odtegnitvene simptome kot so omotica, senzorične motnje, motnje spanja, tresenje in lahko tudi bruhanje in glavobol. Taki simptomi lahko trajajo tudi 2 - 3 mesece.
Da bi se jim izognili, je potrebno postopno prenehanje z zmanjševanjem odmerka, ki lahko traja od nekaj tednov pa tudi do nekaj mesecev.
Vrnite se k zdravnici in se z njo pogovorite. Želim vam vse dobro!
Nada Irgolič, mag. farm., spec.
Default avatar
Pozdravljeni.
Imam psihične motnje, depresivnost oz. bolj anksiozna motnja, da ne bom dolgovezil:
Asentro jemljem 4 štiri DNI, od torka zjutraj. Jemljem polovičko 50mg tabletke, torej 25mg.
Občutim vse te stranske učinke, kot ste jih naštevali zgoraj. Počutim se obupno!
Res ne zdržim!
Drugi dan so bili le fizični znaki, danes pa je vse skupaj udarilo še na psiho.

Ali lahko preneham jemati Asentro glede na to da jo jemljem komaj 4 dni?
Ali naj raje dozo zmanjšam še na pol, torej na 12.5mg (četrtina tablete).

Pred jemanjem sem se počutil veliko bolje kot sedaj tako, da resno nočem teh stranskih učinkov.
Ne želim, da me ti stranski učinki še naprej spremljajo.
Kako naj ustavim vse skupaj?
Asentre ne želim več!
Default avatar
Pozdravljeni!
Zdravilo Asentra vam je zagotovo predpisal vaš lečeči zdravnik z ozirom na stanje in težo bolezni. Zdravnik je tudi prevzel odgovornost za vaše zdravljenje, zato bo zdravljenje tudi spremljal. V primeru, ko bolnik ne prenaša dobro določenega zdravila, lahko zdravnik, ki spremlja zdravljenje seveda predpiše tudi drugo zdravilo.
Velikokrat se res zgodi, da bolnik težko prenaša določeno zdravilo, posebno v začetku zdravljenja. Kasneje neželeni učinki zdravila lahko tudi zbledijo in bolnik lažje prenaša zdravljenje .
Zdravilo Asentra se običajno v začetku zdravljenja odmerja po 25 mg, tako kot ste že sami ugotovili. V posebnih primerih, ko gre na primer za zmanjšano funkcijo jeter pa se priporoča manjši odmerek ali pa redkejše odmerjanje. To je ena možnost.
Vsekakor bi vam svetovala, da se v primeru, če se neželeni učinki ne bi unesli v nekaj dneh, posvetujete s svojim zdravnikom, da vam morda zamenja zdravilo. Sama brez vednosti zdravnika pa ne bi prekinila zdravljenja.
Lepo vas pozdravljam!
Nada Irgolič, mag. farm., spec.
Default avatar
jst sn jedu asentro pred parimi leti,dobre 3 mesece,nato sem jo sam od sebe nehal,in nisem mel nobenih stranskih učinkov,kot jih naštevajo zgoraj,v tistem času mi je pomagala,sedaj jo spet planiram,pa ko vse to berem,ne vem če bi jo sploh začel.se mi zdi,da preveč brskanja po internetu samo poslabša stvari,dobiš zdravilo,začneš jest,potrpiš en teden,čez 2 tedna se počutiš odlično,in čez 3 mesece sam prekineš,najprej razpoloviš dozo,ješ en tedn,in zaključiš,in se prepričaš,da je zdravljenje končano,potem mislim da tudi stranskih učinkov nimaš.mi je že žalda sn šel na ta forum.heh,lep pozdrav