Življenje, ah to življenje

Odgovarjajo: Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

oče samohranilec? sem v dilemi

Default avatar
Pozdravljeni.
Trenutno se nahajam v hudi dilemi. S punco imava 10 mesečno hčerko, živiva skupaj itditd.
Problem nastane pri njenem odnosu do starševstva. Po mojem mnenju mora biti starš 1000% prisoten, kar pa ne velja za mojo, ker bi ona še žurala pa pila, pa tko naprej. Takšen način življenja se ne sklada z najpomembnejšo zadevo, ki jo, kot starš, moraš nuditi otroku>>> stabilnostjo. Ob njej imam občutek,da tamala ni na varnem in je en najbolj groznih. Sam prihajam iz družine hipijev, ki še vedno ne vedo, da je woodstocka konec in da je Tito umrl, tako da vem kaj pomeni neodgovornost do podmladka, glede na to, da smo po cele mesece živeli na makaronih in vegeti.
Ker sem si že dolgo želel družino (star 27... zadnjih 5 let), hočem da ima moja otročička vse, česar jaz nisem bil deležen (varnost, dom za dlje kot eno leto na isti lokaciji, finančno, mentalno in duševno podporo) in to ji nameravam nuditi. Z mojo si očitno želiva preveč različne življenjske poti, kar se pozna tudi v najinem odnosu, zato razmišljam, da jo pustim "čilirat", vzamem tamalo in se odselim stran. V kratkem odpiram lokal, pa še ene par zelo donosnih projektov je v stadiju posl.načrtov, zanima me pa, če ima kdo izkušnje s samohranilskim očetovstvom?
Hvala že vnaprej za odgovore.
Lp,
eagle eye
Default avatar
Lol, se spomnim enega hipijevskega para v študentskem domu za starše. Kakih 10 let nazaj. Sta bila tudi dosti 'svobodomiselna' pri svojem otročiču, ampak se itak nista dala dosti motiti (sploh foter). Nimam nič pametnega za povedati, samo tvoj post mi je vzbudil ene hecne spomine ...
Default avatar
S kakšno pravico bi ti materi vzel otroka in se odselil stran??
Temu se po domače reče ugravitev otroka.
Default avatar
No, enostarševstvo niso ravno nebesa na zemlji. Ker je očetov "samohranilcev" v Sloveniji bistveno manj kot žensk, sploh pa s tako majhnim otrokom, plohe zgodbic in izkušenj ne moreš ravno pričakovati. Načeloma sem pa prepričana, da je povprečen oče popolnoma sposoben poskrbeti za svoje otroke. Malo me skrbi le odpiranje lokala, ker kolikor vem, to niso heci, sploh dokler ni ulaufan. Kako boš to poflikal? Toliko o goli načelni ravni.
Praksa pa - verjetno se zavedaš, da otroka ne moreš kar pobasat, ampak se je treba zmenit in vse uredit tudi uradno. Tukaj ti pa lahko samo zaželim veliko sreče in potrpljenja.
In postavi to vprašanje še na forumu Enostarševske družine.
Default avatar
Dobro premisli, če je odhod res najboljša rešitev. Prvo pogovor, postavit merila, in če je punca res luftarska, greš. Če samo spakiraš pobašeš otroka si tudi sam neresen. In še nekaj - kako boš ob vseh odprtih projektih glede zaposlitve zmogel še otroka sam?? Če ga boš pa dal nekomu v varstvo, pa ... se naredil boljšo potezo? Premisli, res premisli in potem delaj velike korake.
Default avatar
moj dober prijatelj je samohranilec....se trudi, mogoče več kot kakšna mama ampak je dejstvo, da otrok potrebuje mati bolj kot očeta. Stereotip...mogoče. Sam je ostal z 4 letnim otokom, do šole še je šlo, zdaj se otroku vedno bolj vidi da pogreša materino ljubezen, njeno prisotnost na splošno. Njegova mati je sicer prve tri leta z otokom imela stike, sedaj je poročena, ima drugega otroka in prejšnjega skoraj ne upošteva več, pride ponj mogoče enkrat letno. Hočem ti povedati, da je vsekakor moškim težje samim z otrokom, ja seveda je odvisno od vsakega posameznika, pa vendar so v otrocih pristna čustva, želja po meteri in je še ne vem kako dober oče ne zadovolji. Na tvojem mestu bi ji postavla ultimat, mogoče res odšla kam za par dni z tamalo, potem pa se skušala dogovoriti in nekak njeno žuranje omejiti. Biti sam z otokom še zdaleč ni enostavno in dobro premilsli v kaj se spuščaš. Tudi kasneje, če spoznaš kakšno drugo žensko, to ni mati in nikoli ji ne bo pa če se še tako trudi. Pa tudi kar se urejanja stikov, preživnine in ostalih zadev okrog otoka tiče, znajo ženske bit zelo nagajive. Tako da res razmisli če je to zadnja možnost...marsikdaj ni.

Pa srečno!
Default avatar
eagle eye je napisal/a:
Iz kje si? Potrebuješ kakšen kader za delat?
Default avatar
gbxdf je napisal/a:
S kaksno pravico mati popoka otroke in se odseli od moza?
Default avatar
gbxdf je napisal/a:
OMG, je sprejemljivo samo obratno - ko se od partnerja odseli ženska in mu vzame otroke?
Naj se punca zakaja naprej, povsem verjetno je, da bo otroku bolje ob skrbnem očetu...
Default avatar
gbxdf je napisal/a:
S kakšno pravico? Z enako, kot si jo vzame ženska, če je njen partner pijanec, lenoba ali neodgovornež.
Vsaki koklji, katere mož je kriv tega, da njegovi čevlji ležijo počez v predsobi, svetujete, naj se loči/ga zapusti. Kaj je pa tu drugače?
Avtor pravi, da partnerka žurira, "čilira" (za tiste, ki vedo, za kaj gre), da je skratka neodgovorna in velikokrat (če ne večino časa) v "hlapih".
Seveda jo mora zapustiti, če se ne razumeta oziroma so med njima prevelike razlike v pogledih na življenje, na vzgojo itd.
In seveda mora vzeti otroka s seboj, saj tako okolje za punčko ni samo škodljivo, ampak je lahko zaradi maminega opajanja tudi v nevarnosti.
Nasvetov imam bolj malo; iskreno rečeno ne vem, če ti bo pogovor na CSD kaj pomagal - ponavadi je tako, da samo malo premešajo blato, potem si pa veselo umijejo roke in te pustijo v tvojem zosu.
Vprašaj kakšnega odvetnika, kaj lahko pričakuješ. Sicer pa, če imaš namen punco pustiti, bi ti svetovala (pa kakorkoli je že grdo), da nabiraš dokaze o njeni situaciji. Na sodišču je namreč še vedno tako, da v večini primerov prisodijo otroka ženski.
Ne naredi torej ničesar na vrat na nos. Če odideš in s seboj vzameš punčko, boš pljunil v svojo skledo. Dobro pripravi odhod!
Default avatar
kdor jezik špara... je napisal/a:
imaš kaj trave okol lokala? kolko plačaš, da ti jo popasem?
Default avatar
pamet v roke je napisal/a:
Kaj pomeni "čilira"?
Default avatar
Da vsaka dobra mami rabi kakšen žur, da da možgančke na off.
Zakaj se ne dogovorita, da 1x mesečno se gre ven, na party, čilirat? Tudi midva sva mlada starša imava dogovor da enkrat mesečno hčerka prespi pri babici midva pa greva malo naokoli. Včasih je tako, da se meni ne da (je že kakšen tak dogodek ki mi ni po godu) pa gre očka sam, drugič grem sama jaz... ampak najlepše je kadar greva skupaj ven, v kino na pijačko dve tri.
Drugo jutro ko pridem po princesko se počutim 100x bolje. Toliko ene energije si naberem v tem enem večeru off, ne moreš verjet.

pa dajmo viva pozitiva ;)
Default avatar
Jaz sem sicer bila drugačno bitko, ko mi je bivši poskušal vzeti otroke ... a vseeno, če je to kar pišeš res, potem ja, mislim, da bi v tem trenutku bilo najbolje, da skrbništvo nad otrokom dobiš ti. Matere pa otroku ne jemlji, jo mora poznat, kakršna pač že je. In če se z leti "poštima", naj bo vse bolj in bolj vključena v punčkino življenje. Je mama, to ti nikoli ne boš. Še posebej čez nekaj let jo bo krvavo rabila.

Vendar. Popokat punčke in kar iti ne moreš. Tudi če ti partnerka ustno privoli. No, ja lahko, vendar tvegaš in zna to v bodoče uporabit proti tebi. Zadevo boš moral speljati po uradni poti. če je tudi ona za, se pojdita skupaj pogovorit na CSD, končno bo pa vseeno odločilo oziroma požegnalo sodišče. Če ona ni za, potem takoj k odvetniku in vložit tožbo na sodišče. Tudi v tem primeru ne pozabi CSD in situacijo predstavi. Bo tebi v plus. Stanja tvoje partnerke žal prikrivat ne boš mogel, ga boš pa mora dokazati, če ona v tvoje skrbištvo ne privoli. Ker da bi kar tako sodišče otroka dalo očetu? pa še tako majhnega? Ne bo. Čew pa dokažeš, da se zapija, drogira, ne skrbi za otroka, potem pa ja. Z veseljem.
Default avatar
Prestara za te hece je napisal/a:
čiki + litrca :D
Default avatar
pamet v roke je napisal/a:
Se popolnoma strinjam in te pri tem dejanju podpiram. Če mati ni primerna za vzgojo otroka ji ga je poterbno vzeti. Če se z svoo partnerko ne razumeš je edino pravilno, da jo zapistiš, ker biti žrtev v medsebojnih odnosih ni OK ne za tebe ne za otroka. Ukrapaj na način, da zbereš čim več dokazov, da mati ni primerna za vzgojo otroka in šele takrat pripravi prostor za odhod.
Kar se pa tiče podjetništva in vzgoje otrok, prav tako nimam pomislekov, če je oče odgovoren, potem ne bo otroku nič hudega. Za preživetje pa rabimo delo in denar - a je tako? V času službe se najde tudi kakšna prijetna varuška, ob kateri otrok ne bo čutil pomanjkanja.

Veselo na delo in držim pesti, da se z otrokom rešite nedorasle mame in partnerke.
Default avatar
Prestara za te hece je napisal/a:
Chill out.
Default avatar
ofca je napisal/a:
Zelo duhovito. Če nimaš kaj pametnega svetovat, bodi ofca še naprej.
Default avatar
ok, cela zadeva se mi zdi reverzna provokacija
ne glede na to, da, če je res, imaš kot bolj odgovoren starš dolžnost da poskrbiš za otroka, ti ga bodo naši CSDji vzeli in dali materi, če bo samo izrazila željo po tem, ne glede na to, kakšne so njene kvalitete kot mati.

tako, da razčisti starševsko odgovornost najprej z njo.

Moderatorji

Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic E-posvet