Kam in kako na počitnice

Odgovarjajo: Potovanja.Over.Net

Potovanje NEW YORK

Default avatar
Prosim za izkušnje in nasvete glede potovanja v Ameriko-New york.

Sama še nisem bila nikoli na letalu. Fantu je velika želja videti New york in ostalo Ameriko na tem delu.Tudi meni, a me je strah letenja zato se zadržujem.
Ker sva letos ugotovila, da hrvaško morje ni več za naju, saj bi rada videla nekaj sveta, sem se odločila, da fanta presenetim in nekje v aprilu greva na krajše potovanje v New york. Agencija (recimo konkretno PALMA) ponuja potovanje 5 dni za okrog 1300 eur po osebi.

newyork.jpg
(485.13 KiB)

Ker o tem nimam pojma in nobene izkušnje me zanima ali se to sploh splača? Kakšne nasvete imate kako naj se vsega skupaj lotiva?

Vsaka izkušnja in nasvet bi prišel prav.
Default avatar
Če sta še mlada (študenta?) in če že gresta tako daleč, potem vsekakor najmanj za en mesec. Škoda denarja za letalsko karto, če greste samo za par dni. Ne vem no, Avstralija, ZDA, Kanada, Japonska ... to se hodi za daljša obdobja, da čimveč vidiš.
Default avatar
Jaz vedno potujem neodvisno od agencij, ker poberejo veliko, poleg tega pa si prisiljen slediti njihovemu programu. Odvisno, kakšen tip si. Letenje ni noben bavbav, še vsak je preživel, lahko pa vzameš kako tableto (o tem ne vem nič, se pozanimaj sama). Letalsko karto lahko dobiš preko odklop.com, kompasa ipd agencij ali direktno preko letalske družbe (plačilo s kreditno kartico).
Za mesto New York rabiš po moje najmanj 5 dni, če želita videti še kaj, pa si vzemita še 10 dni, se pravi najmanj 15 dni. Jaz ne hodim na potovanja, krajša od 20 dni, se pa da tudi v dveh tednih marsikaj videti, če se ravno ne zadržuješ na vsakem ovinku. Izposodi si kakšno knjigo-vodiča in naštudiraj pot. Samostojno potovanje ti ponuja obilico svobode-lahko sama načrtujeta, kje bosta spala, kdaj bosta jedla, kaj si bosta ogledala ... Po drugi strani pa zahteva veliko iznajdljivosti-prej se je treba pozanimati, kaj se splača s prevozi, kje se splača prespat, ipd.
Default avatar
z agencijo v New York???
kaj imata slučajno preveč denarja? pa saj nista upokojenca, da bi vaju moral kdo držat za roko, no.

preko interneta iščeš najcenejše letalske karte, najdeš primeren poceni hotel in nabaviš Lonely Planet New York, kjer si prebereš vse, kje, kam, kako kaj videt. prevažaš se pa s podzemno, z busom, mogoče za dva dni kupiš karto za hop on hop of, ki te vozaka po manhattnu...

v NY sem bila 14 dni, prebrodila vse sama okoli, kakšna agencija, lepo te prosim.
poleg tega je to zdaj že eno od najbolj varnih mest na svetu.
Default avatar
Pet dni za 1300 € je stran vržen denar. Ne vidiš nič. Kar je manj kot dva tedna je škoda plačevat avion. Vozijo te sem in tja, iz avtobusa ne vidiš veliko, ne moreš si v miru ničesar ogledati. Moja sestrična je bila z agencijo za 8 dni, pa je rekla, da je stran vržen denar. Pa še zraven zapraviš in ko vse sešteješ, ni vredno. Če greš v lastni režiji, je veliko boljše in veliko vidiš. Pet dni - od tega dva dni samo pot tja in nazaj, to ni nič. Škoda časa in denarja. V času interneta ni nobene potrebe hoditi z agencijami okoli, ker si iz domačega naslonjača lahko skombiniraš celo pot za manj denarja.
Default avatar
midva sva si NY "ogledala" v dveh dneh, ker sva imela tak tranzitni let...
ampak to je samo za prvi vtis, zelo rada bi šla še enkrat vsaj za 1 teden, pogledat še vse tisto, kar nama ni uspelo.
Drugače pa res ni treba, da si NY ogleduješ z agencijo - letalska karta in rezerviran hotel je dovolj, vse ostalo je tako enostavno, da se z lahkoto znajdeš s pomočjo Lonely Planet-a na primer. Čeprav prav veliko ceneje od 1300 eur pa pomoje ne bo - letalsko karto že mogoče dobiš ugodneje, ampak hoteli so pa v NY kar dragi...
Default avatar
Definitivno ne preko agencije. Midva sva šla v lastni režiji, prej prečekirala splet, rezervirala karte, hotel (mladinski hotel na Manhattnu za ugodno ceno, privat sobe, ful dobra lokacija pri CP) in šla. Je pa po moje 5 dni absolutno premalo. Upoštevaj, da agencija šteje tu noter tudi dva dni, ko potuješ in imaš v bistvu tako so 3. Midva sva bila 14 dni samo v mestu in en krajši izlet k prijateljem v NJ. Pa bi lahko rekla, da mi je kakšen dan še zmanjkal :(
Default avatar
Za par dni pojdita v Bohinj. Najdražje pri takem potovanju je letalska karta. V Ameriki z malo iznajdljivosti preživiš z relativno malo denarja. Druga neumnost je pa agencija.

Preglej ponudnike kot je recimo expedia.com. Rezerviraj letalsko karto (če prvič letita mogoče išči direktne lete) in rezerviraj prenočišče za prve dni. Če bi rada kaj videla rezerviraj še rent-a-car za tiste dni, ko ne boste v New Yorku. To seveda, če greste za par tednov (vse kar je manj kot 14 dni je neumnost). V treh minutah iskanja vrže ven 14 dni letalo+hotel+avto 1500€ po osebi. Pa pride še manj ker tiste dni, ko se v new yorku seveda avtomobila ne potrebuješ.
Default avatar
Nisva študenta. Sva zaposlena, zaenkrat brez otrok.

Več kot 10 dni sama ne dobim dopusta, tako da en mesec odpade. (toliko dopusta niti nimam:( na žalost)

Ja sva precej neiznajdljiva ozr. se znajdeva ko naju nekdo potisne v neko situacijo.

Kljub temu bi potrebovala kakšen nasvet za tiste, ki ste si sami planirali. Recimo za 7 dni.

Kaj? Kam? Katere hotele priporočate?
Želela pa bi kakšne normalne hotele. Ne tiste najbolj low budget.
Default avatar
Prosim pomoč.... je napisal/a:
Odpri stran od expedia.com Označi datum in destinacijo, ter odkljukaj let plus hotel. Nazadnje je bil direkten let iz Benetk recimo. Potem boš dobila nekaj strani ponudb. Jih razvrstiš recimo po ceni in začneš prebirat. Ob vsakem hotelu imaš tudi oceno in komentarje tistih, ki so tam že bili. Ko imaš ožji izbor pa preveri še na kakšni drugi strani kakšno oceno imaj izbrani hotel. Mi spo z expedio vedno več kot zadovoljni ni pa to edina taka stran.
Default avatar
trew je napisal/a:
Zakaj pa ne za manj kot 14 dni v New York??? Če nekdo nima več dopusta, a zaradi tega ne nikoli videl NYC?? Sicer pa 14 dni v New Yorku je absolutno preveč, razen, če greš v vsak nebotičnik in vsako galerijo in Jazz club..

Res je, da so fiksni stroški visoki, ampak ne zanemarit dejstva, da je NYC dokaj drago mesto, kar zelo poveča variabilni del.

Moje mnenje je, da je en teden NYC več kot dovolj za vse znamenitosti, kar jih ponuja. Vzemi en dostojen hotel v NJ od koder te bus pripelje za zelo majhen denar v srednji Manhattan. Od tu pa podzemna, taxi ali pa noge. V NYC z avtom nimaš kaj početi. Gužva, parkingi dragi,... Edino, če se pelješ s kabrioletom gor in dol.

Tisti predlog za 1500€ pa ni realen. Skriva še polno enih stroškov, ki na koncu zelo podražijo zadevo.
Default avatar
NYC.. je napisal/a:
Pač povedala sem svoje mnenje. Če prebereš ostala mnenja boš ugotovila, da so podobna. Na tako dolga potovanja ne greš za 5 dni razen če nimaš denarja za stran metat. Prišparaš dopust in greš takrat, ko si lahko privoščiš kaj več kot par dni. Sama pot ti vzame dva dni oziroma še dan več lahko, če nisi navajen na časovno razliko.
1500€ je pa več kot realno. Se najde seveda tudi ceneje ampak je treba malo poiskat. Smo bili letos čez lužo tako, da ne pišem kar v tri dni. To, da je potrebno plačat kakšno vstopnino posebej pa menda ni potrebno pisat. Ali ja?

Aja pa še to. V petih dneh ne vidiš niti N od New Yorka.
Default avatar
ne vem, zakaj nekateri ne preberete postov od začetka do konca in dojametet bista?
Ne vem, kje je kdo napisal, da moraš biti 14 dni gori? Smo napisali, da smo bili toliko časa tam.

5 dnevni NYC je kvečjemu za tiste, ki si to lahko privoščijo, in gredo za 3 dni na intenzivni šoping. Glede na to, da so, vsaj ko sem bila sama, pred božičem, ogromne gužve vsepovsod in je za vsak ogled kar fajn za čakati, v tred dneh ne vidiš veliko. In ja, je škoda dati toliko denarja ins e iti obrniti v NyC. Samo, da potem poveš, da si bil tam?

7 dni bi še šlo, vendar brez potovanja....torej skupaj 9 dni.

In ja, da se fino poceni priti skozi, če le ne hodiš večerjat v neke fensi šmensi restavracije. Midva ssva imela zajtrk kar v hotelski restavraciji in bil je tako obilen, da do dveh popoldan nisem spravila vase niti grižljaja. Potem pa sva hodila v delikatese, kjer se je dobro in poceni. Sploh pa sva imela "pravilo", da ne jeva tam, kjer strežejo :)))) ker je bilo občutno dražje.
Default avatar
V 5 dneh vidiš ogormno.

Je pa odvisno, kako si kdo pojmuje NYC. Če govorimo samo o Manhattnu, potem je 5 dni dovolj. Če pa hočeš iti v vseh 5 delov NYC ter jih tudi "občutiti", potem je pa en teden res premalo za vse.

Ampak, ko nekdo, ki gre prvič čez lužo sprašuje kako je kaj v NYC, verjetno ne misli na to, kakšen je razlged z Varezzano bridga in kako se pride do njega čim ceneje, ampak misli na Centralni park, kip svobode, Empire state building in ostale najbolj prepoznavne dele mesta....po moje...
Default avatar
NYC.. je napisal/a:
Če greš za 5 dni si v mestu 3 dni!
Default avatar
creativa nepr. je napisal/a:
TUKAJ
trew je napisal/a:
sicer se pa strinjam, enih 7-10 dni rabiš za NY, pet dni je smešno malo.
Default avatar
Mislim men je najbolj bedno, ko ti nek folk začne pametovat da nekam se pa ne splača hodit za tolk pa tolk dni, morš it obvezn tolk pa tolk!
Lej vsak ima svoje želje, navade, potrebe, način potovanja, ogledovanja muzejev,... (vstavi po izbiri). Če jaz grem v muzej pač pogledam, ne stojim tam pred eno sliko 1 uro (nekateri pa), no in tisti rabi za ogled muzeja ogromno časa, jaz pač ne.
Sama sem bla v NY letos spomladi, tam sem bila celih 5 dni. Ali to, ali nič. In mi je bilo dovolj, seveda pa bi šla kakšen dan več, če bi lahko. Ker pa je bila zadeva taka, da sem dobila ugodno karto v zadnjem hipu nisem mogla zrihtat več dopusta (nekateri si pač ne mormo privoščit tolk dopusta).
Pa mi je marsikdo (večina pa taki, ki v svojem lajfu še nikjer niso bili) rekel, ja a sam za en teden greš? Brrrrr pametnjakoviči!

U glavnem tale zadeva ki si jo pripopala od agencije, je res prekratka, če si lahko zrihtaš ene 8 dni dopusta, poišči letalsko sama, in pojdita tja na lastno pest. Koštalo vaju bo isto, s podvojenim časom tam. Drugače ti pa priporočam kak drug forum, samo ne vem če lahko napišem tukaj. Tam boš izvedela vse kar boš rabila.

Upam da bosta res šla, saj bosta vidla, ni nič težko.
Default avatar
Ne z agencijo, ker bosta preplačala.
Na kratko. Spremljaj akcije letov z bližnjih letališč. Npr. z Benetk se pogosto dobi za primerno ceno.
Nastanitev na Manhattnu je najdražja in bosta luknjo brez zajtrka močno preplačala. Iščita malo izven (npr. Brooklyn), a z dobrimi povezavami javnega prometa (podzemna). S tega vidika je NJ malce manj praktičen.
Dobra varianta za kak teden je tudi najem stanovanja. Cenovno tam-tam kot hotel.
7 dni neto se mi zdi ok. Seveda je odvisno, kakšen plan si bosta zadala. Znašla se bosta brez problemov. Ljudje so prijazni in pomagajo.

Pa ne se preveč opirat na Palmin program, ker ni dobro zastavljen. Raje pobrskaj po kakšnih popotniških forumih.
Default avatar
Pojdi z agencijo. Je vse organizirano in sta brez skrbi. V " samoizvedbi" ni tako enostavno kot tu nekateri pišejo. Kar zamisli si; nekje v neznanem kraju in veš ne kod ne kam, posebno še, če se kaj zalomi... Drugače pa, 5 dni je čisto v redu. Komaj bosta čakala priti domov. Pred poletom vzami tablete proti slabosti (tiste za na avtobus)...se lažje "preživi". Pa srečno.

Moderatorji

Potovanja.Over.Net
Potovanja.Over.Net