Domače živali in veterina

Odgovarjajo:

Prečkanje meje iz črna gora nazaj na hrvaško s psom

Default avatar
Menda da poleg običajnih dokumentov za prečkanje meje nazaj iz črne gore na hrvaško tam zahtevaju tudi t.i. titer test.

Ali kdo ve kaj o tem in ali to v praksi drži? z avtom imamo namen iti do črne gore in se seveda vrniti čez Hrvaško, pa ne bi rada, da imamo zaradi psa kake komplikacije.

Hvala, N.
Default avatar
Sem že zvedela:

Za vstop v Hrvaško ali nazaj v Slovenijo iz tretjih dežel (kamor sodita Srbija in Črna gora - to pomeni, da je steklina še prisotna) - moraš se seboj imeti ta test.

Kar pomeni, da je treba najmanj teden dni pred potovanjem urediti vse papirje! Dobro je vedeti, da se vam ne bi zgodilo, da bi ostali na carini s psom v karanteni.

------

Psi, mačke i pitome vretice koje dolaze v RH iz zemalja visokog rizika (sem spada Srbija in Črna gora!) moraju ispunjavati ove uvjete:
moraju biti označeni mikročipom
• moraju biti praćeni certifikatom izdanim od veterinara ovlaštenog od nadležnoga tijela ili prilikom ponovnoga ulaska u Republiku Hrvatsku putovnicom (psi iz Hrvatske)
• moraju biti cijepljeni protiv bjesnoće
• moraju biti podvrgnuti testu neutralizacije protutijela titracije jednake najmanje
• 0,5 IJ/ml na uzorku uzetom od ovlaštenoga veterinara, najranije 30 dana nakon cijepljenja i tri mjeseca prije premještanja obavljenoga u za to ovlaštenom laboratoriju, koji možete pronaći na popisu objavljenom na web stranicama:http://ec.europa.eu/food/animal/liveani ... val_en.htm.

Propisano razdoblje od tri mjeseca ne primjenjuje se na ponovni ulazak kućnih ljubimaca na područje Republike Hrvatske čija putovnica potvrđuje da je titracija protutijela s pozitivnim rezultatom provedena prije nego je životinja napustila Republiku Hrvatsku.

Životinje koje se uvoze u komercijalne svrhe i one koje putuju kao pošiljka mora prije otpreme pregledati veterinar. Za dodatne informacije molimo kontaktirati Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Uprava za veterinarstvo, telefon: +385 1 6109 499, +385 1 6106 703 i +385 1 6106 455, www.mps.hr

Brošura: http://www.mps.hr/UserDocsImages/publik ... jezik).pdf

Moderatorji