Knjižni molji in pravopis

Odgovarjajo: Nataša Purkat, univ. dipl. slovenistka in sociologinja kulture • mag. Gordana Rodinger, prof. slov. j. in zgodovine

PENZION NA RAZPOTJU - nujno

Default avatar
Spoštovani,

prosim vas za hitro pomoč!

Kako je z začetnicami?

PENZION NA RAZPOTJU (v Logarski dolini)?

Hvala!!
Default avatar
Po mojem mnenju bi se to lahko pisalo takole: penzion Na razpotju. Če prav razumem, je besedna zveza na razpotju oznaka, ki daje ime penzionu. Mar ne?
Nataša Purkat,
moderatorka foruma Al' prav se piše

Lektor'ca | www.lektorica.si | [email protected]


Prosim, uporabljajte iskalnik!
Default avatar
Težava je, ker se na spletu pojavljajo različne oblike (Penzion Na Razpotju, penzion Na razpotju, penzion Na Razpotju, penzion na Razpotju, Penzion na Razpotju itd.) Ne vem, ali je kraj Na razpotju, Razpotje in ali je Penzion že del imena ali ne (torej Penzion ali penzion). Pri sebi pa nimam Krajevnega leksiokona, v pravopisu ne najdem ne Razpotja ne Na razpotju.

Mi lahko pomagate? Hvala!
Default avatar
Tudi jaz sem opazila ja, da je zapisov zelo veliko, verjetno prav zaradi tega, ker se pisci niso mogli odločiti, kako bi tole sploh pisali.
Penzion je kot hotel, torej ni razloga za veliko začetnico.
Na razpotju - kolikor sem našla po spletu, to ni kraj, zna biti, da gre za neko stičišče poti/gora/hribov (to lahko temelji tudi na kakšnih zgodovinskih poimenovanjih/zapisih). Na spletu sem našla tudi zapis "Na Razpotju", torej v narekovajih, kar pomeni, da gre skoraj verjetno za poimenovanje kot tako, ne pa za oznako kraja, prav zato je pravilen zapis: penzion Na razpotju.
Nataša Purkat,
moderatorka foruma Al' prav se piše

Lektor'ca | www.lektorica.si | [email protected]


Prosim, uporabljajte iskalnik!

Moderatorji

Nataša Purkat , univ. dipl. slovenistka in sociologinja kulture
Nataša P
mag. Gordana Rodinger , prof. slov. j. in zgodovine
Gordana Rodinger