Pravni nasveti

Odgovarjajo: Pavel Zajc, odvetnik

IZPLAČILO SOLASTNIKA

Default avatar
Spoštovani,

imam eno vprašanje glede izplačila solastnika.
Imam nepremičnino-stanovanjsko hišo, na kateri bom v kratkem (poteka poravnava na sodišču) lastnik 80-90%, ni še točno dogovorjeno. Torej bi bilo to npr. 8/10 oziroma 9/10.

Moje vprašanje je: ali lahko jaz, ko bom večinski lastnik nepremičnine, dam na sodišče predlog ali tožbo (ne vem kako se imenuje), da bi solastnika izplačala?
Pred časom sem nekje prebrala (ne vem kje), da če si večinski lastnik, lahko tisti manjši delež solastniku izplačaš, tudi če se on ne strinja. Ali to drži?
Oziroma kaj lahko jaz naredim, da bom postala 100% lastnik nepremičnine. Sem pripravljena izplačat solastnika po cenitvi.

Hvala za odgovor.

lp.
Default avatar
Spoštovani,

Na predlog solastnika lahko sodišče odloči, da namesto prodaje pripada stvar v celoti njemu, če izplača druge solastnike tako, da jim plača sorazmerni del prodajne cene, ki jo določi sodišče. Če to predlaga več solastnikov, ima prednost tisti solastnik, ki ga določi sodišče, upoštevaje velikost idealnih deležev, dosedanji način rabe stvari in potrebe solastnikov.

S spoštovanjem!
Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o.

Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana

[email protected]
http://www.koprivsek-op.comZaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Moderatorji

Pavel Zajc , odvetnik
Odvetnik Pavel Zajc