Ločitev, nezvestoba in ljubezenski nasveti

Odgovarjajo: Boštjan Topovšek, Core Energetics telesni psihoterapevt, Mojster Coach Nevrolingvističnega programiranja • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj • mag. Irma Hus, specializantka psihoanalitične terapije

Manipuliranje oz. manipulator v vezi

Default avatar
Nekaj o tej tematiki je že zapisanega na forumu, vendar me zanima sledeče.

Ali je manipulator (t.i. čustveni izkoriščevalec žensk v svojo korist) sposoben kdaj spoznati osebo in se brez strokovne pomoči spreobrniti? To pomeni, vzljubiti nekoč drugo osebo, ki mu v glavi naredi 'premik', da razvije čustveno inteligenco, empatijo.
Kakšni so začetni signali, da se takim ljudem že na začetku izognemo ali pristopi, da jih hitro razkrinkamo?

Zanimajo me vaša mnenja, zkušnje s tem oz. vedenje?

lp
Default avatar
V odnosih vsi manipuliramo, tako ali drugače. Vsi preizkušamo, kako daleč lahko gremo. V veliki večini je moškim motiv seks, ženskam pa veza. To sta dva različna svetova. Uskladiti dva svetova je umetnost in temu se reče funkcionalen odnos. Jin in Jang. Žensko-moški princip, kjer gre za ustvarjanje dinamike odnosa, kjer se energiji prepletata, enkrat se prilagodi ena, drugič druga...ni pa podrejanja.

Odnos je odvisen od tega kakšni energiji se srečata. Če je ena močnejša, ima lahko drugi občutek, da je zmanipuliran, saj njegova energija nima dovolj prostora, da bi se izrazila. Narediti prostor za pretok lastne energije je ključnega pomena, potem manipulatorji sami odpadejo ali pa prenehajo manipulirati, ker nimajo dovolj prostora.

Opolnomoči sebe!
Default avatar
Bi se delno strinjala. Vsi radi preizkušamo, do kam lahko gremo, vendar z nekim intuitivnim občutkom je treba spredvideti, da ne prestopimo tiste "meje". Ko se jo prestopi, preide manipulacija v črpanje žrtvine energije za zadovoljevanje svojega egocentrizma.

Sprašujem za situacijo čistega manipulatorja, t.i. kroničnega lažnivca (morda sodi ta oseba že v MOM), ki verjetno načrtno izbira žrtve, pri katerih začuti šibkost, da lahko preko nje uresničuje svoje cilje, interese.
Veza lahko traja tudi več let, medtem pa manipulator že kuje žezlo na drugih področjih in ima več 'navideznih' vez hkrati. Prekine vezo in nadaljuje z drugo po podobnih vzorcih, itd.

Se morda tak človek uspe kdaj spreobrniti brez strokovne pomoči in spoznati osebo, ki ga v polnosti zadovolji (s pretokom medsebojne energije 'moški-ženska')?
Ali pa je pri taki osebi le potrebna strokovna pomoč, da spremeni neke privzgojene navade iz otroštva in na novo vzpostavi nov odnos do sveta?

Je pa res kar praviš: "Opolnomoči sebe!"... to je preventiva za vstop takih oseb v intimni prostor.
Default avatar
Ne vem...tudi sama sem se to velikokrat spraševala, skušala spreobrniti, se prilagajala, pošiljala k psihiatru in kaj vem, kaj še vse. Pa ni pomagalo, ni uspelo. Dokler nisem ugotovila, da spremeniti ne morem ničesar, da mi ni potrebno ničesar spreminjati. Da bodo nekatera vprašanja pač ostala neodgovorjena. Da se lahko obrnem in grem. Kaj je to naredilo moji duši, še ne vem, upam samo, da bom lahko prišla bližje sebi.
Default avatar
.
     Hitri skoki se redko posrečijo.

       [sup][nemški pregovor][/sup]

[hr]

@WinnieThePooh – naslov vaše teme je nenatančen; ugotovite zakaj.

Če se hočete izogniti manipulatorjem, morate biti hitrejši od njih, hitreje misliti in zelo pozorno ter pravočasno opazovati telesno govorico, neartikulirani in artikulirani govor, jezik, pisna(!) sporočila
in zlasti brati njihove misli.

Predvsem je treba biti pozoren – ne na to »kaj« mislijo, temveč – »kako« mislijo.
Ko ugotovite »kako« mislijo, boste ugotovili tudi »kaj« mislijo.

Sproti ugotavljajte neizgovorjeno, neslišno in v pisnih sporočilih – nevidno.

— Molk je zgovoren, ne tišina! — Vi molčite, ne prekinjajte drugih, pustite jih naj govorijo;
vi samo pozorno opazujte in prisluhnite (odmevom v vaši) – tišini. Ko pustite druge, da govorijo, bodo sami povedali veliko več kot so sploh želeli in hoteli. Kar boste zvedeli, ima le trenutno vrednost, včasih veljajo podatki za različne trenutke iz preteklosti. Ljudje skrivamo podatke, ne moremo pa popolnoma prikriti razmerij. Torej, najprej ugotovite razmerja, ko-relacije in nato poskusite priti do podatkov, kar zna biti zelo zahtevno in težko,
če se vam bodo sploh zdeli pomembni za vaše odločitve.

Ko vse pravočasno ugotovite, se boste odločili, kaj boste storili. Če je kdo močnejši od vas,
naj ne bo hitrejši. Beg je zelo pomembna veščina, je rešitev in ne nazadnje način za preživetje.
Treba je znati pobegniti, ne le bežati. Poudarek je na znanju in šele nato – bežanju in pobegu.

Tako, kot vselej, izbira je le – vaša.

[hr]


     Prezgodaj narejeno in prepozno premišljeno je že marsikoga privedlo v zagato.

       [sup][nemški pregovor][/sup]

.
Default avatar
Hmmm...Moje mnenje je,da je veliko oz.največ odvisno od nas samih rekoč koga bomo spustili v svojo bližino.Je težko prepoznat manipulatorje se popolnoma strinjam ampak se jih pa da in tako,da lahko zelo hitro ugotovimo,da so to bolj boječi ljudje in si ne upajo ali ne znajo pristopit drugače k reševanju sporov kot tako,da nam na nek način grozijo,da bodo npr.izdali naše skrivnosti katere poznajo ali nas bodo želeli na drug način prizadet saj so oni tisti kateri so zelo ranljivi in zato želijo v nasprotniku vzbudit občutke krivde in dolžnosti za njihovo počutje.
Če ugotovimo,da imamo opravka z takšno osebo,ki se poslužuje tako imenovanega čustvenega izsiljevanja se na to poskušajmo čim manj ozirat oz.ostanimo hladni.Bolj bomo pokazali,da smo občutljivi in ranljivi večjo moč bo imela oseba nad nami izvajat čustven teror.Če tudi smo mi korektni in pošteni ter uslužni takim ljudem nikoli ni nič prav in nekako niso sposobni reševat sporov ali konfliktov drugače kot pa z očitki kakšni smo mi ,kako so drugi krivi za njihove težave kako so oh in sploh nesrečni zaradi ostalih zopet itd.Skratka čim manj se ozirat na njihovo "trpljenje",ki ni nič drugega kot maska s katero si želijo pridobit naklonjenost okolice ali potencialne žrtve.Lahko pa preide v tako obliko,da lahko oseba z takšnim značajem psihološko uniči ranljivega človeka takrat je bolje,da se v celoti umaknemo in prekinemo stike v celoti saj je naše psihološko stanje bolj pomembno kot pa se ukvarjat z osebo,ki ne zmore ali želi drugače.
Default avatar
Se morda tak človek uspe kdaj spreobrniti brez strokovne pomoči in spoznati osebo, ki ga v polnosti zadovolji (s pretokom medsebojne energije 'moški-ženska')?
Ali pa je pri taki osebi le potrebna strokovna pomoč, da spremeni neke privzgojene navade iz otroštva in na novo vzpostavi nov odnos do sveta?

Moje osebno mnenje je,da se takšna oseba brez strokovne pomoči stežka obrne,če tudi sreča osebo katera bi ga lahko zadovoljila v vseh pogledih.To so ljudje,ki nosijo v sebi določene vzorce in si nekako ne želijo priznat,da so le ti napačni in,da bi lahko lepše živeli,če bi se potrudili bit drugačni.Ta odnos,ki ga imajo do ostalih po navadi do bližnjih jim predstavlja neko "varnost" saj se le tako izognejo čustveni bolečni oz.resnici katere ne zmorejo ali ne želijo sprejet saj jim je odvzeto njihovo samoljubje in neka navidezno lažna moč in samozavest.Po vsej verjetnosti so takšni vzorci iz otroškega obdobja,ki se kasneje lahko prenese v obdobje odraslega človeka samo na drugačen način.
Sem imela osebno izkušnjo z človekom,ki je po eni strani zatrjeval kako me "ljubi" in koliko mu pomenim,ko pa ni bilo tako kot je želel pa se je name vsul plaz kritik in vsega od groženj do zaničevanja skratka podlost od podlosti.Zaradi sebe sem vedela,da se moram umaknit,če želim naprej normalno funkcionirat saj smo po njegovem mnenju potrebovali vsi drugi strokovno pomoč le on ne.V večini primerov se je bolje umaknit,če ne gre takoj pa lepo postopoma tako,da se ne oziramo na njegova čustva in,da nismo vedno na razpolago kadar dotična oseba želi.Ko sebi postavimo meje takrat tudi takšnim ljudem lahko zapremo vrata in to lahko storimo brez strahu saj so takšne vrste ljudi po navadi največji strahopetci čeprav na videz delujejo zelo samozavestno in pogumno.Je res potrebno kar veliko časa,da uvidijo kje je njihovo mesto pri nas ampak se navadijo in kaj hitro poiščejo novo žrtev po navadi ranljivo skupino ljudi.
Default avatar
Kako zelo je resnično vse napisano. Hvala vam za odgovore!
Yanni 4,, predvsem tebi, zadela si žebljico na glavico. Tvoja opisana osebna izkušnja je enaka moji, kot klasičen stereotip teh oseb (od ekstrema "ljubim te" do ekstrema "poišči si strokovno pomoč").

V času intro & ekstraspekcije mi je bil v veliko pomoč tudi strokovni članek:
http://revije.ff.uni-lj.si/AndragoskaSp ... le/672/543

Z osvoboditvijo čustvenih okovov do človeka, je tudi veliko lažje videti vso situacijo in jo konstruktivno analizirati.
Se strinjam s trditvijo, da tak človek konstantno išče žrtve, je kot črna luknja, ki srka vase in se hrani z energijo ranljivih, čustvenih in zaupljivih oseb. Dokler manipulant ne ozavesti svojih napačnih vzorcev, tudi v drugi osebi ni zmožen ustvariti čustveno zrelega harmoničnega odnosa.

Na koncu lahko samo rečem: "What a hell of an expiriance!" :)
Default avatar
Winnie,,

Zgoraj si očitno "opisala" nekoga z osebnostno motnjo. Ali je ta oseba narcis, sociopat, psihopat ti ne morem povedat. Ti pa garantiram, da se ta oseba ne bo nikoli spremenila, niti ob intervenciji vseh psihijatrov, psihologov v Slo. Nobenemu še ni uspelo spreobrnit psihopata, ravno obratno.. taksne osebe izkoristijo terapije in še bolj izpopolnijo svoje igralske, manipulatorske sposobnosti..

lp
Default avatar
yanni 4 je napisal/a:

Zanimivi razmisleki, ni kaj. Mislim pa, da bi morali malo meglo prerezati...

Manipulatorji smo vsi. Drži? Seveda drži. Vsak manipulira z okolico zaradi lastnega udobja, občutkov in potreb. Nič ni narobe s tem, če se okolica ne čuti izkoriščene. Če partner z nami manipulira tako, da se njegova dejanja in tisto, kar pove, skladajo z občutki, imamo občutek, da smo v odnosu srečni, s pravo osebo in sprejeti. Je tako? Temu se reče osrečojoč odnos. Tak, ki si ga vsaka normalna oseba želi.

Ti si bila v odnosu s svojim partnerjem nesrečna. Čutila si, da te izkorišča (= ti ne vrača tistega, kar si pričakovala, čeprav je občasno kazal vse znake, da zmore in hoče?)
Gre za preprost mehanizem KAJ taki ljudje uporabijo za manipuliranje z okolico.

Očitno je on za svoje manipuliranje v veliki meri namesto ljubezni, iskrenosti, RABIL laž, prikrivanje in izsiljevanje, poniževanje.
Zato si čutila, da te izčrpava, da si ti tista, ki si v tej zvezi nesrečno zmanipulirana. Da tvoj odnos ni osrečojoč.
Tako preprosto je to. Treba je najti osebo, ki s partnerjem manipulira s pomočjo iskrenosti, bližine, ljubezni, pa je. Nič drugega.
Mislim, da se takega človeka, ki za manipuliranje uporablja napačne sestavine (laž, prevaro, poniževanje, posesivnost....) NE DA spremeniti s terapijo, ker dokler mu uspeva s temi, negativnimi "pripomočki" ni razloga za spremembo. Raje si bo pripravil več poligonov za prakticiranje svojega načina manipuliranja in če se bo kateri poligon spuntal, ga bo pać odrezal in našel drugega. Seveda tak manipulator dobro ve, kaj je tisto, kar privlači parterja, zato mu seveda na neki točki, občasno daje tudi pozitivne občutke a v premišljenih dozah. Ravno toliko, kot je potrebno, da zveza ne razpade in tak frajer obdrži svojo pozicijo. Na začetku partnerki kot za šalo klati zvezde z neba, na koncu jo pa najpogosteje za lase vleče po gnojnici...

Strokovna pomoč takim tičem ne pomaga, ker taki ljudje NIKOLI in NIKDAR ne bi priznali, da manipulirajo s partnerji na ta, večinoma neprijeten način. Mislim, da bi se spremenili edino, če bi bili na samotnem otoku in prisiljeni vzpostaviti odnos z osebo, ki bi ji bil jasen tak "stil" manipuliranja. Šele v tem primeru bi bila možna spreobrnitev....

V primeru moških, se to zgodi, ko zamenjajo že 3. ženo, so stari ene 60 let, zbolijo al pa kasirajo kakšno kronično bolezen in nekako začutijo, da se ne bo dalo več z lahkoto najti novo žrtev. Začutijo da so odvisni od trenutne partnerke...Takrat se pa kao spreobrnejo, ker so ODVISNI. Postanejo pravi zaščitniki lojalnosti, spoštovanja, sprejemanja v odnosu.

Kar poglejte koliko parov postane skladnih na "stara leta" čeprav so prej desetletja imeli stalne krize. Prej strašni frajerji se začenejo obnašati kot totalne copate in vdano stopicljajo za ženami v strahu, da bodo ostali sami. Tipičen pojav. In vzrok jasen.

Moderatorji

Boštjan Topovšek , Core Energetics telesni psihoterapevt, Mojster Coach Nevrolingvističnega programiranja
Bostjan_Topovsek
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic E-posvet
mag. Irma Hus , specializantka psihoanalitične terapije
Irma Hus