Prehrana in kulinarika

paradižnikova omaka za čufte

Default avatar
Kako jo delate in iz česa mezge, muti paradižnika, pelatov? prosim za recepte radi pa imamo bolj sladkasto.
Default avatar
naredim prežganje in dolijem paradižnikovo mezgo iz tetrapaka + vodo + sol + sladkor po okusu...po potrebi še dolijem vodo in zgostim z moko - to je to :)
Default avatar
Jaz na olju prepražim 4 žlice moke, pražim kakšno minutko (ne do rjavega, bolj do zlatega), dodam isto količino sladkorja in še malo pražim. Dolijem omako iz spasiranih paradižnikov (v Eurospinu stane 1 liter 55 centov -- ta je meni najboljša, ker je dobrega okusa in konsistence). Po potrebi vodo. Solim in dam en mičken vegete, par ščepcev peteršilja.
Vedno dodaj 1 čebulo, prerezano na pol -- za aromo! Ta naj se kuha poleg čuftov.
Omaka naj zavre, nato vanjo položi čufte, kuhaj do mehkega.
Če ti je preredka (pač odvisno, koliko vode boš dodala), lahko proti koncu še vedno narediš podmet. Po potrebi lahko dodaš še sladkor (kar not, v omako) oz. sol.

Dober tek!
Default avatar
Čuftke iz vseh strani popečem v višji posodi in jih pečene poberem ven. Nato prelijem čez maščobo od čuftov cel tetrapak paradižnikove mezge od merkatorja (pasirani paradižnik), malo posolim, dodam malce vode (recimo slab deciliter), 1/4 čebule v kosu, šopek peteršilja, zvrhano čajno žličko sladkorja, čajno žličko kisle smetane (ne zvrhano, samo toliko, da malce posvetli). Pustim, da zavre, nato kuham na malem ognju še 5 minut. Nato dam nazaj not še čufte in zalijem še z malo vode (manj, kot prej) in pustim, da se čufti še zmehčajo. Po kakšnih 10 minutah pajsanja čuftov izklopim in poberem ven čebulo in peteršilj, omaka pa postane precej gosta (gostejša od prvotne pasirane iz tetrapaka). Če imam doma suhe paradižnike, kuham zraven še en krhelj za aromo.

Taka omaka je odličen približek tiste, ki smo jo jedli v OŠ in tudi naši otroci pravijo, da je v vrtcu/šoli skoraj enaka. Poližemo jo pa do zadnje kaplje :)
Default avatar
A čufte imaš že? Samo omaka?

Potenstaš na olju sesekljano čebulo, malo (malo žličko) sladkorja in zaliješ z vodo. Nato dodaš paradižnikovo mezgo iz tube - po občutku (pol deci) ali pelate. Lovor pa še ščepec bazilike in timijana.

Če nimaš, nič hudega. Flikneš noter še knorr kocko in malo pokuhaš na mini temperaturi.

Nato dodaš čufte in zaliješ, da so pokriti s tekočino in kuhaš (zmerno) še ene 10 minut.
Nato pa žlico moke zmešaš z vodo in vliješ v omako. Kuhaš še ene 10 minut in TO JE TO!!
Default avatar
Omako pa naredimo tako:
Na maščobi zarumenimo sladkor, dodamo moko,
vse skupaj prepražimo. Primešamo paradižnikovo mezgo (polovico tube) in zalijemo z juho ali kropom. Dodamo še žličko cimeta in še malo pokuhamo. Pa dober tek.
Default avatar
Jaz tako:dam v literski lonec kuhat par strokov česna,čebulo prerezano na pol,lovorev list,majaron,timijan,origano,1klinček,malo cimeta v kosu,1 jušno kocko,jušno zelenjavo.

V posodi na olivnem olju stopim pol žličke sladkorja,da karamelizira,potem dam žlico moke,mešam,da da od sebe prijeten vonj,zalijem z mezgo iz tetrapaka,malo žličko rdeče sladke paprike,mešam,zalijem čez cedilo z juho,ki sem jo kuhala z začimbami in prevrem.

To polijem čez pečene čufte.Zraven obvezno pire krompir in zelena solata.

Dober tek
Default avatar
A res vsi delate omako z moko???
Default avatar
Topsy je napisal/a:

vzemi ali pusti




ti boš zdrav-a umrl-a
Default avatar
In v čem je problem, Topsy? Saj zraven pa jemo kruh, ki je, neverjetno, tudi iz moke. :)

Za paradižnikovo omako dam na olivno olje žlico ali dve moke in žličko ali dve sladkorja. Na hitro segrejem in zalijem s pasiranim paradižnikom (1/2 litra, znamka ni pomembna) in vodo ali z mešanico mezge in vode. Solim, dodam lovorov list, cel strok česna in ščepec majarona. Ko zavre, prilijem kake 1/2 dl mleka, premešam, naložim čufte in jih počasi kuham. Proti koncu poskusim omako in po potrebi popravim (zgostim, razredčim, dosladkam, dosolim...). Česen in lovor na koncu poberem ven.
Default avatar
Prepražim žličko cukra, gor vlijem pasiran paradižnik ali celo mezgo z vodo, posolim dodam muškatni orešček, kak klinček (včasih še en lovor). Znamke paradižnika različne, prav tako različnih oblik od mezge, pasiranega, pelatov, ki jih zmiksam s paličnim, svežega olupljenega in pasiranega. Moke, čebule drugih začimb ne uporabljam, ker že čufte poporam in solim. Če namečem timjan, majaron, preveč prekrijem paradižnik.
Default avatar
Sam res ogabno, tole....maščoba, moka, in to prepražena, cukr pa mezga ali šalša iz tetrapaka. pa kdo to sploh lahko je?? In potem se zgražate nad piščančjim žurom...cccccc
Default avatar
mokka je napisal/a:
Kaj pa je narobe s tem? Tako se kuha! Taka je naša kuhinja!

Lahko pa ti zobaš semena, ješ travo in delaš smutije iz čičerike.
Default avatar
Joj, ampak res, kako smo lahko toliko časa pozabile na piščančji žur, včasih pa je bil tako popularen.
Default avatar
kuharičica je napisal/a:
V vodo (približno pol litra) dam čebulo in timijan ter pustim da zavre, potem precedim. Naredim prežganje iz olja in moke, dodam paradižnikovo mezgo, premešam, da ni grudic, vlijem odcejeno vodo v kateri sem prej prevrela čebulo in timijan, premešam, da ni grudic, malo solim, sladkorja pa dam malo več, pač po okusu. Pustim, da se zgosti in zavre in omaka je končana.
Default avatar
Samo res, kaj nihče ne zna sam narediti paradižnikove omake, vsi samo tube, tetrapake....
potem se pa zgražate, ko kdo naredi juho iz vrečke, same pa niste nič boljše!
Default avatar
Bljak, jst tega nikoli nisem marala.
Ko pa delam polnjene paprike, naredim omako vedno iz svežih paradižnikov.
Default avatar
in kja je narobe? je napisal/a:
Čigava - naša kuhinja?? Taka je bila kuhinja pred 150 leti, že moja nona ni več kuhala s prežganjem, no... Pa ena celo omenja, da se doda celo kocko, ajajaj..
Default avatar
Moka, pa vegeta, pa še kakšna kocka, skratka super. Pa take dobre kuharice ste, ko pišete v temah o kosilih in jedilnikih (z najmanj tremi hodi, seveda).
Default avatar
Na žlici olja popražim žlico sladkorja in 2 žlici moke. Potem pa notri ali paradižnikova omaka iz domačih svežih paradižnikov, ali ena konzerva pelatov ali pa tričetrt tube, zalijem z vodo.
Pokuham, notri gredo popečeni čufti. Nikoli jih ne dam kar surove notri, spustijo mesni sok, ki uniči omako.

Niso pa v tem času sveži paradižniki nič bolj zdravi od zamrznjene omake ali mezge. Dejansko so občutno bolj zanič. Kdor v tem času kupuje in uživa ob svežih paradižnikih, očitno še nikoli ni poskusil domačega poletnega z vrta.